Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

Miért beteg a magyar agrárium? - TABU

2012.01.10. 13:06 Member

Érdekes volt hallgatni, hogy az alapvetően magyarság, nemzet és antiszemitizmus kérdésekben apelláló Tabu a vidéki, földből élő lakosság sorsával foglalkozott. A hangulatos nyitóképsort követően (ebben a műsor nagyon profi) ráhangolódhatunk a korábban éllovas agrárország ilyen keserű mai helyzetére.

A videóban alapvetően jól láttatják, hogy a hatékonyság nagyon alacsonyan van és a földspekulánsok csúnyán hadat üzentek a helyi termelésnek. Lényegében orvosok, politikusok (Pintér baba), ügyvédek vásárolták fel a téeszek földjeit és most bérbe adják őket olyan áron, hogy azt az egyszeri vidéki lakosság nem tudja megfizetni. Viszont egy nagyon furcsa felfogást láttam megjelenni a két meghívott vendégnél, és ez a nagybirtok-centrikus felfogás, vagyis a versenyképesség mindenek felett. Én éppen ebben látom az egyik legnagyobb veszélyt, a földek egyre kevesebb kézben összpontosulnak és főleg külterjes termesztéssel zajlik az alábbi négy növény nevelése: gabona (főleg búza és árpa), kukorica, napraforgó, repce, vagyis egy meglehetősen korlátozott élelmiszeripari területet láttatunk el és ezeknek még van egy nagy hátránya: Alig igényelnek munkaerőt. Hiába a nagy beruházás, ha a településen továbbra is az önkormányzat az egyetlen munkaadó, bár ezen terményeket a helybéliek amúgy sem tudják megvenni, a csemege- és takarmánykukoricát leszámítva, mivel feldolgozásuk tőkéhez kötött.

Éppen ebben állt a kisgazdák és a nemzeti parasztpártiak szembenállása a kommunista puccs előtt. A nemzeti parasztpártiak észrevették, hogy a nagybirtok semmit sem old meg a szegényparasztság és cselédség életében, ahogyan a mai termelési forma sem látja el egészséges zöldséggel, gyümölccsel, valamint megélhetéssel a falusi embereket, ezért a műsort ezen epizódját nem tudom másként értelmezni, mint egyfajta nagygazda lobbinak. :)

Szólj hozzá!

Címkék: föld havas henrik tabu agrárium

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr783533989

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása