Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

Euroszkepticizmus?

2013.03.14. 21:03 Member

Miután Áder Jánosból Darth Áder lett és ezzel elkaszálta magát minden jóérzésű állampolgár előtt, valamint Viktor is inkább Brüsszelben folytatja holnap a szabadságharcot, úgy érzem, a kormány agyhalálával nem is kéne foglalkoznom ma, nem is fogok.

Ma olvastam, hogy mi, magyarok tulajdonképpen nem vagyunk euroszkeptikusak, de baromira nem is tudjuk, mit jelent európainak lenni. Ettől még személy szerint több hangot hallok hangosan hőzöngeni és szidni az EU-t, idehaza a politikai elit is csak akadályt lát benne vagy éppen valamiféle siratófalat, attól függ, ellenzékben vagy kormányon van-e. Ma főként a britek jutnak eszünkbe, ha az EU ellenesség szóba kerül. Hadd szögezzem le, nem vagyok EU szakértő, nem is leszek jó eséllyel, aki szakirodalmat akar a témában, az olvasson is azt, amit én mondok, az annál jóval konyhanyelvibb.

Nem mindegy, miben és mennyire vagyunk szkeptikusak. Csak bizonyos területeken állítunk kétségeket az ilyen országos tömörülésekkel szemben (pl. halászatba vagy mezőgazdaságba ne szóljanak már bele), esetleg a hatásköreit csökkentenénk (pl. csak közös vámterület és STFU), vagy a bátrabbak azt is mondhatják, semmi értelme az egésznek, szovjet típusú rapiga, oszlassuk fel.

Miért jó az EU?
1. Kiváló kontroll az önkényuralomra
Adott egy kormány, amelyik nem tud mit kezdeni a hatalommal, megtölti a hülyéivel az utolsó takarítónői posztot is, lebontja a jogállamot, akkor ha nincsen valami országok feletti szervezet, aminek tagja, max. mindenki elfordul tőle, de a saját portáján úgy kakál az udvar közepére utána is, ahogyan akar. Az EU ebben lehetne hatékonyabb elődeinél, sajnos, jelenleg nem látni a normakontrollt, a jogok felfüggesztését.
2. Univerzális emberi jogok biztosítása
Vannak egyetemes emberi jogok és olyan alapelvek, amik szinte mindenkire vonatkoznak (hogy miért csak szinte, következő pont), nagyból kicsire következtetve nem szép embereket kirekeszteni és elítélni, csak ha ő maga úgy cselekszik, hogy az elítélhető legyen. Azért valljuk be, csúnyább világ lenne itt a nők egyenjogúsítása, a gyermekek jogai (és kötelezettségei nélkül). Már csak az kéne, hogy a drága EU esetleg a nemzeti és etnikai kisebbségekkel is egyenrangúan foglalkozzon, ne csak a romakérdést reszelje szinte hasztalan, hogy elmondhassa, csinált valamit.

Miért gáz az EU?
1. Univerzális emberi jogok túlzott biztosítása
Képzeljük el, ahogyan diktátorok életét próbáljuk az emberi jogokra hivatkozva védeni, amikor a nagy francia forradalom is vérgőzben fürdött és az egyetemes nyilatkozat sem éppen békében fogant. Ahogyan kegyetlen és visszaeső gyilkosokat is meglepő dolog számomra a nép pénzén eltartani (nem is a halálbüntetésre gondolok, de akkor legyen valami dolgoztatás is), szóval vannak kérdések, amikben nem tudok egyetérteni az egyetemes normákkal, de amíg a többség ebbe belenyugszik, én nem verem a tamtamot.
2. Globális gazdaság
Egy magamfajta merkantilistát nagyon zavar, hogy a külföldi tőke ennyire túlnyomó többséget szerzett és egyes területek felvásárló szemétdombok lettek, míg máshol folyik a munkavégzés java. Az EUs pályázatok annak ellenére, hogy javában az országok által befizetett összegekből állnak, csak játszóterek építését és egyéb korszerűsítéseket engednek, de munkahelyteremtéseket csak ideiglenesen, főként kis számú alacsony státuszú értelmiséginek, akiknek éppen a globalizáció áldozatainak szinten tartását szánják. Minimum az áfacsökkentést engedélyezném a hazai termékekre, egyenesen bosszantó, hogy a szabad kereskedelem nevében nem lehet kompenzálni a hatalmas árrést, amit a modern technikával készült, sokszor minőségében rosszabb külföldi termék produkál.

Nah, ennyi voltam mára, holnapra politikamentes szép nemzeti ünnepet, bölcs hazafiságot és méltó megemlékezést kívánok mindenkinek.

4 komment

Címkék: EU

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr615135232

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Kuviklacz · szemelyesadatok.blogspot.com 2013.03.14. 23:26:54

Azért ha én politikusnak tartanám magamat, előbb tájékozódnék, mielőtt írnék.
Ezt az utolsó mondatot mondjuk nem is értem, a termék hogyan produkál árrést... Amúgy mintha Mo-on az áFA általános kulcsát nem az EU emeltette volna meg, hanem magasabb lenne az EU-ban gentlemens' agreement-tel megállapodott legmagasabb kulcsnál.
Az EU pénzekből pedig közművek, iskolák, közlekedési infrastruktúra épül. (mondjuk a játszótér sem árt, de mindegy, aki nem szereti a gyerekeket, még lehet jó ember, csak minek)
Ezt az alacsony státusú értelmiségi kitételt talán nem kellene... Gondolom, ha konkrétan írná, mire gondol, akkor kiderülne, mekkora demagógia az egész. Mo-on egyébként a legalacsonyabb státusú értelmiségiek a tanárok...
Arra meg talán nem kellene büszkének lenni, ha valakinek a gazdasági elvei megragadtak a tizenhetedik században. Tudomásul kell venni, hogy az ember természetes igénye a szabad mozgás, és az. hogy ha egy másik nemzethez tartozóval kölcsönös előnyök alapján tud kereskedni, akkor azt részesíti előnyben a szomszéd "önzetlen támogatása" helyett.
Ami meg a kormányok elleni védelmet illeti, már talán ide is beírtam, hogy az EU szabályai a kormányok ellenére nem születhetnek meg, ennélfogva soha nem lesz igazi hatalma a kormányok felett. De ez így van jól, legalábbis sokak szerint. A merkantilizmussal semmiképpen nem fér össze a reklamált államok feletti hatalom.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2013.03.15. 13:36:40

@Kuviklacz: Közszereplőt akart gondolom írni, esetleg önkéntes publicistát, politikus akkor volnék, ha párt fizetett alkalmazottjaiként, választott tisztségviselőjeként vagy politikai tisztségviselőként fejteném ki a véleményemet. Azt hiszem, a legelején leszögeztem, hogy nem vagyok közgazdász tudós, így nem tudom a fogalmakat sem olyan pontosan használni, mint a szakterületemen, az Önnél kevésbé tájékozottak gondolom értették, hogy az a bajom, hogy a modern technikával készült, tervezetten minőségrontott termék jóval olcsóbb, de áfa csökkentéssel a hazai termék legalább megközelíthetné az árát. Nap-mint-nap találkozom olyan emberekkel munkám során, akik nem ismerik a helyes kifejezéseket és mégis próbálom megérteni, megfejteni, hogy mit akarnak, nem rendezem le őket annyival, hogy „Nem értem”.

Gondolom Ön is látja, hogy a jelenlegi rendszer mennyire fenntarthatatlan és mennyire a kirakatcentrumokra koncentrál, valóban épülnek iskolák, de ezzel nem tudják megváltoztatni, hogy helyben a gyengébb tanítók maradnak és hogy az onnan anyagi okokból elköltözni képteleneknek nem lesz munkájuk. Ez nem esélyegyenlőség, jelenleg érdekközpontúan agyelszívás zajlik, egyértelműen látszik, hogy a peremvidékek igényei a centruméhoz igazodnak a tömegmédián keresztül, de ott annyira leszűkülnek a lehetőségek, hogy pár földesúrjelöltön túl szinte már-már rabszolga sorban élnek az emberek XIX. Századi szinten. Ez nem populizmus, ezekre a problémákra nem koncentrál az unió és a kapitalista társadalom kellőképpen, apró kis gócpontokat hoznak létre, ahol látszólag minden rendben.

Forever Kiss 2013.03.21. 00:00:15

Hogy a fenébe lehet az Egyetemes Emberi Jogokat túlbiztosítani? Az olyan mint a levegő, nem lehet túl sok.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2013.03.21. 05:48:52

@Forever Kiss: Ahogy írtam is. Amikor bűnösöket próbálunk mentegetni és állami pénzen elzárva tartani. Amikor már lassan mindent kisebbségi szempontok szerint nézünk és elfelejtjük, hogy ők is egy rendszer alkotóelemei.
süti beállítások módosítása