Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

LMP és a kereszténység

2013.11.12. 19:32 Member

2013. augusztus 31-én, a gödöllői kongresszus során az LMP istenfélő tagjainak egy része megalapította a keresztény-szociális munkacsoportot, melynek segítségével egy újabb területen hangolja össze a modern, ökotudatos gondolkodást és a kereszténység egyetemes értékeit.

Jómagam eredendően agnosztikus vagyok és nem volt alkalmam az alakulón részt venni, ennek ellenére azt gondolom, hogy a lehetőség hiánypótló, ugyanis a modern európai kultúra minden téren a keresztény értékekben gyökeredzik. Felebarátaink szeretete, atyáink tisztelete, a gyengék megsegítése, a ránk adományozott Föld és Haza tisztelete, bármilyen absztrakt gondolatok mentén is értelmezzük, nem kerülhetjük meg az 1000 éves állam hagyományait. Az LMP-nek, úgy hiszem, küldetése, hogy a kereszténység egy mára már szinte elfeledett értelmezését építse ismét a köztudatba. Ma az istenhit politikai pólusképző és a tekintélyelvű emberek sajátja, sokan egyenesen hierarchizálják társadalmunkat, szemben a krisztusi tanításokkal. Nehéz elhinni, hogy valaki oligarcha palotája muskátlis erkélyéről, a természetes kiválasztódás híveként hű szolgálója lehet az Úrnak, hiszen Jézus eleve azt tanította, mennyei, ne evilági kincseket gyűjtsünk. Ma az önmagukat kereszténynek valló politikai erők egyfajta kiváltságnak tartják a szolgálatot (az egyik egyháznál egyenesen azt vallják, ha nincs elég pénzed, nem tudsz az Úrra figyelni, mert elnyomnak gondjaid). Ez pedig a kereszténység teljes félreértelmezése, ahogyan a szélsőjobb esetén is nehéz elhinni, a kiválasztottság érzése miként férhet össze a másik szeretetének egyetemességével, mint pl. ebben a dalban:

"Nem gyűlölöm a felebarátom ,
Meg is segítem, meg is áldom,
De szeretni bárhogy akarom
Nem tudom, ha nem az én fajom!" (Vádló Bitófák: Nem az én fajom)

A Biblia szerint az Úr azért teremtette az embert, hogy az állatok felett álljon, de nem azért, hogy uralkodjék felettük. Ez hasonló elv, miként nem atyáinktól kaptuk a Földet, hanem unokáinktól kaptuk kölcsön. Az ember, mivel biológiailag fejlettebb az állatvilág javánál, tudatában van tettei súlyának, ismeri az esetleges kimeneteleket, felelősséggel tartozik minden egyes élőlényért, aki nélkül az önön léte is megszűnik, akár elfogadjuk, hogy ők is az Úr teremtményei, akár nem. A természet és az embertársak kihasználása ellentétes mindennemű keresztény és filantróp gondolkodással, akár segítünk, tanítunk vagy nevelünk, mindig embertársaink jobbításának kell célként szemünk előtt lebegnie, akár magunkért, akár azért, mert ez tetszik az Úrnak.

A gyakorlatban tapasztaltam, hogy az életcéljaikat feladott, anómiától szenvedő közösségeknek a devianciákkal szemben hatékony védelmet nyújt a keresztény értékrend, természetesen ettől függetlenül előfordulnak, akik a szentbeszédet csak kirakatként használják, de cselekedeteikben nem jelenik meg az Úr követésének eszmeisége. Ugyanis akinek legalább Isten ott van, annak van valakije, aki a biztonság érzésével megóvja őt a rossztól és elhozza számára a lelki üdvösséget.

Röviden: A keresztény ember nem zsidózik, cigányozik, buzizik és nem semmizi ki a másikat. Mert onnantól megszűnik kereszténynek lenni.

Egy a kedvenc keresztény metál zenészek közül.

Szólj hozzá!

Címkék: kereszténység LMP

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr485629583

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása