Írja a hír24, hogy 2050 körül már étrendünk java ízeltlábúakból áll majd, csótányokat dobálunk a serpenyőbe és tücsköket tenyésztenek majd a farmokon. Úgy érzem, a cikk írója sem veszi észre, hogy miként is ábrázolja az emberiséget. Mint egy falánk kisgyerek, aki addig nyitogatja a hűtőszekrényt, amíg van benne étel, először a finom falatokkal foglalkozik, majd utána, ami még maradt, de közben elfelejti, hogy 3 napos ünnep van és 3 napig nem fog vásárolni senki.
Valljuk be, az embernél kíméletlenebb élőlény nem létezik, kíméletlenül fogunk termelésre vad területeket és számoljuk fel más lények természetes élővilágát és ezáltal borítjuk fel az egyensúlyt, indítjuk el a fajok kihalásában a dominót. Ha ez nem elég, a klímaváltozással nem csak kedvenc arabica kávécserjénket, de több ezer állat- és növényfajt törlünk el végleg a Föld színéről, adva egy pofont a biodiverzitásnak. Az állatokat háziasíttottuk, tojást, húst és tejet adnak számunkra, míg a növények szépen sorba rendezve várják a feldolgozás óráit, az állatok "embertelen" körülmények között sínylődnek, naposcsibéket darálunk le, csak mert kakasnak születtek, teheneket alakítunk át izomkolosszussá a gyors és produktív vágás érdekében. Miután érezhetően a tengereket tovább aknázni már a pofátlanság csúcsa volna, most jönnek az új ideiglenes enyhítő ötletek, van 1900 ehető rovarfaj, együk őket, mert hát tücsköket és sáskákat tenyészteni "embertelen" körülmények között mégsem olyan bajos, mint a gerinceseket, a rovarszemen nem csillan könnycsepp.
Örvendetes belegondolni, hogy Magyarország is 10 millió Bear Grylls országa lehet, de mi volna, ha egyszer nem fordítva ülnénk a lóra, hanem gondolkoznánk. Egyrészt Európa öregszik, itt ugyan nem tűnik el a marhahús és a halászlé, feltéve, hogy nem leszünk még jobban a hipermarketek fogjai és nem az exportra való túltermelés lesz a hazai életforma, másrészt talán inkább népesedéspolitikai és nem gasztronómia döntéseket kellene hoznunk nem csak az emberiség, hanem a Föld nevű bolygó érdekében is.
Utolsó kommentek