Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

Orosz győzelem Minszkben

2015.02.12. 11:44 Member

image.jpgÚgy néz ki, Minszkben (ez mondjuk számomra kissé sarkas, miután Fehéroroszország nemigazán tartozik a demokrata államok sorába) lezárultak az éjszakán átnyúló tárgyalások annak ellenére, hogy meglehetősen aggasztó hírek érkeztek a délelőtt folyamán, mivel szinte minden fél előnytelennek tartotta magára nézve a feltételeket. Francois cerka.pngHollande, Angela Merkel, Petro Porosenko és Vlagyimir Putyin végül megállapodtak a február 15.-étől kezdődő tűzszünetről (bár eddig is az volt, csak egy nap után feledésbe merült), valamint Ukrajnának alkotmányos reformot kell végrehajtania és Donyeck, Lugaszk megyéknek különleges státust kell biztosítania (Kárpátaljára kíváncsian várom, ennek milyen hatása lesz, miután a harcokba a magyarokat is bevonták), melyről tárgyalások a későbbiekben várhatóak, míg a Krími félszigetről való lemondás teljesen egyértelmű.

Egyik oldalról a népek önrendelkezése került előtérbe, miután a szakadárokkal való megegyezés előtérbe került és az ukrán kormány kényszerítő ereje az ottani orosz, valamint oroszajkú ukrán lakosság felé csökkent, viszont a történet javarészt Putyin forgatókönyve szerint alakult, még ha nem is keletkezett folyosó Oroszország és a Krím között, de az orosz befolyás ezzel érezhetően növekedni fog a térségben (ha jól értelmezem, a helyreállításról, a nyugdíjakról és a bérekről nem történt megállapodás).ű

Az igazán nehéz kérdés az, miként lehet újraépíteni a lebombázott, lerombolt területeket és a bizalmat, mely a két fél között elveszett egymás iránt (elvégre mindkét fél bombázta, többnyire külföldről kapott fegyverekkel a másik által ellenőrzött városokat) és jóvá tenni azt a felbecsülhetetlen kárt, ami családokban és emberéletekben keletkezett. Úgy vélem, sehogy. Míg a lakosság ukrán- és orosz nemzeti kérdésként éli meg a jelen konfliktust, teljesen egyértelmű, hogy geopolitikai-, hadászati (jobb helyezkedés és szállítás) érdekek állnak a háttérben, melyekből értelemszerűen nem kívánnak a felek engedni.

14 komment

Címkék: Oroszország Ukrajna Donyeck Lugaszk

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr427164179

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.12. 11:57:15

Obama követte Napoleon és Hitler példáját: vesztett.

miketbeszéltek 2015.02.12. 22:54:00

Rákosi, Kádár és Brezsnyev elvtársak (valószínűleg a pokolban) elégedetten dörzsölik a kezüket: Az ő idejükben az orosz-imádat jelentős részben kényszerből, utasításra nyilvánult meg, most pedig (felejtve csapot-papot, és az utolsó 160 évnyi közös múltunk tapasztalatait) önként, dalolva, lelkesen.

_most_ 2015.02.12. 23:06:25

@maxval bircaman szerkesztő: kár, hogy USA nem Hitlernek segített inkább, most nem lennének oroszok, Magyarország is nagyobb lenne, ja meg zsidók se lennének :D

Stenonis 2015.02.12. 23:09:36

@maxval bircaman szerkesztő:
Ezt miből gondolod?
Az amik maximum egy kevés pénzt vesztettek. Abból meg úgyis annyit nyomtatnak, amennyit nem szégyellnek.
Viszont az orosz gazdaságot durván megviselte a konfliktus (és az olajárak zuhanása is, ki termel iszonyatosan sok olajat? Az USA leghűségesebb szövetségese, Szaud-Arábia).
Szóval nekem nem úgy tűnik, hogy az USA akár egy minimálisat is gyengült volna.
Nem mellékesen Ukrajna nagyobb részén a nyugatbarát erők vannak hatalmon. Ami viszont a magyar kisebbségnek is szar.

Göntér László 2015.02.12. 23:10:33

Tegyük fel, hogy minden úgy történik, ahogy Porosenkó akarja. Ez után jönnek a közalkalmazottak és a nyugdíjasok, hogy fizessék ki az elmaradt járandóságukat. Valakinek ki kell fizetni a helyreállítási költségeket is. Tegyük fel, hogy erre elegendő lesz az IMF és az EU kölcsöne. Ekkor kezdődik a kölcsön visszafizetése. Ukrajna csak akkor tud bármit is vissza fizetni, ha az általa megtermelteket valaki megveszi. Márpedig vásárlási szándékról sem az USA-tól sem az EU-tól nem hallani egy szót sem. Kölcsönt, meg fegyvert szállítanának Ukrajnának, de Ukrajnától árut vásárolni senki sem akar. Az igazi nehézséget én ebben látom, mert ennek a problémának a megoldása nem többórás tárgyalásokat, hanem sok éves erőfeszítést igényel nemcsak a csúcsvezetőktől, hanem az érintett kisemberektől is. Az NSZK-ban is voltak bizonyos fokig önálló tartományok (most is vannak) úgy vélem Ukrajnában is lehetnének. Ezek a tartományok egy idő után belenőnének a központi hatalomba (az idő nem sürgető tényező).

2015.02.12. 23:45:52

Kína előbb, utóbb eléri az energiaéhségnek azt a szintjét amikor már megéri kockáztatni, hogy Szibériát annektálja és sarokba szorítsa a hanyatló Oroszországot. Akkor esetleg lehetséges egy új kétpólusú világ, ha egyáltalán a bolygó kibírja addig az energiahordozó felhasználás hatásait.

Erő e-meló 2015.02.13. 00:28:45

Ukrajna eddig jól megélt az orosz gázszállítmányok megcsapolásából és az orosz segélyekből. Persze nem igazán a zembertömegek, de azok úgyse számítanak

Most az EU kapta azt a megtisztelő felkérést, hogy az oligarchák zsebét szíveskedjen megtömni. A nép ebből persze megint csak kimarad, jó lesz viszont ágyútölteléknek

Aztán majd csak elzavarják a Porost, ugyanúgy mint az elődeit, és kezdődik egy új fejezet az ukrán politikai szappanoperában

Szúnyog 2015.02.13. 02:48:29

1. Ha végbemegy a megállapodásban megfogalmazott a folyamat, akkor az oroszok nem nyertek, hanem inkább vesztettek.
2. Ha nem megy végbe (ami valószínűbb), akkor roppant korai újjáépítésről beszélni.

maxval bircaman felelős szerkesztő · http://bircahang.org 2015.02.13. 05:38:27

@_most_:

Az USA akkori választása az amerikai érdekek miatt történt: egyszerűen egy nyertes Németország nagyobb veszély lett volna az USA számára.

Ad Dio 2015.02.13. 07:22:19

Ez még messze nem lefutott történet. A megállapodást be is kell tartani és ez szinte lehetetlennek látszik.

De ha ez így marad is, igazi "nyertes" nincs.Vesztes viszont van: elsősorban azok az ukrán emberek akiknek az élete tönkrement, másodsorban Ukrajna, harmadsorban a Nyugat. De Oroszország is sokat vesztett a konfliktusban.

Ennek az egésznek SEMMI értelme nem volt. Akárki találta ki ezt az egészet, remélem már fogkefével mossa fel a Fehérház budijait.

Trackers 2015.02.13. 08:24:56

@Ad Dio:
1 éven belül lettek volna választások Ukrajnában.

Ha az USA nem kreálja meg, nem pénzeli, nem hozza létre a Majdani ellenállást (elsősorban korrupciós indokokkal), akkor a Krim Donyeck, és Lugaszk most is Ukrajna része lenne, és azok kormányoznak, akit az ukránok választanak.

Ahova az USA beteszi a lábát demokrácia csinálás indokával, ott a tapasztalat szerint kő-kövön nem marad, országok szakadnak ketté.

Vietnám, Afganisztán, Irak, Szerbia, Ukrajna, ...
Sehol nem lett jobb, viszont cserébe rosszabb lett mindenhol.

Külföldi támogatással, pénzzel ne akarjon senki forradalmat csinálni azt javaslom, mert könnyen a fent említett országok sorsára juthat.

KoNor_engineer 2015.02.13. 14:31:50

@Trackers:

Remélem a minszki tárgyalásokkal együtt befejeződik a hazai orosz propaganda is, mert már elég uncsi.

Mangekyo22 2015.02.15. 14:18:34

No, szemmel láthatóan nem sokat ért, még mindig hallani, hogy lőnek egymásra a felek.
süti beállítások módosítása