Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

Viktor üzenete a nyugdíjasoknak

2011.01.05. 18:41 Member

A képet a Képfeltöltés.hu tárolja.A képet a Képfeltöltés.hu tárolja.Kezembe akadt az EU elnökének múlt havi üzenete, amit a haza nyugdíjasoknak küldött ki megnyugtatásukul (Természetesen nem a szavazóbázis bővítése lehetett a cél a még MSZPs nyugdíjasok által. Lehet, nem mindenki tudja, de a szavazóképes állampolgáraink kb. 1/3-a tartozik a nyugdíjas korúak közé, tehát aki őket meggyőzi, nagy eséllyel választást nyer). A képekre kattintva kinagyíthatóak.

Az első furcsaság, hogy az Országos Nyugdíjbiztosítási Főigazgatóság lett megjelölve feladóként. Igen, tisztában vagyok vele, hogy az ONYF kormányhivatali státuszban van és a feje Selmeczi "Nyugdíjvédő" Gabriella, de számomra mégis erős, hogy az állampolgárok időskori megélhetését biztosító szervet kampányfogásra használják fel.

Szóval a nyugdíjasok várakozást felülmúlóan teljesítettek a Nemzeti Konzultációban (itt elérhető, a netes mamiknak :)), ez annak tudatában érdekes, hogy
-A kvantitatív felmérések közül a kérdőívezésnek van a legrosszabb visszaérkezési aránya.
-Ahány öreget kérdeztem, mind kidobta vagy eltüzelte. :)
A kérdőívben keveslem az "egyéb" pontok számát, nem lehet egyet nem érteni, és a nyitott kérdésnél abszolút nem határolják le, hogy mit is jelent az az "intézkedés".

Ezt követően a nyugdíjak magánkézbe játszásáról, és azok biztonságának megóvásáról beszéltek. Éppen, hogy a fiatalok és nyugdíjra készülők kerül(het)tek (volna) veszélybe a magánnyugdíjpénztárakkal, nem hiszem, hogy az óva intés ellenére tömegesen választották volna az önkéntes magánnyugdíjpénztárakat az 50 év felettiek. Azok pénze sem került volna veszélybe, ugyani 70% eddig is állami kézben volt és 30% felett rendelkezett a pénztár, szóval ha az a 70%-ot egy csúnya húzással nem veszik el és a 30%-ot sem csökkentik 10%-ra, talán nem kerültek volna veszélybe a magánosok. :) De elkalandoztam, a jelenlegi nyugdíjasok csak az államadósságtól kellett volna, hogy rettegjenek, de azt a magánnyugdíjasok pénzéből szépen betömték.

Ezt követően még elhangzik pár bekezdés szinte a semmiről, hangzatos, de éppen olyan semmitmondó és érzelmekre ható populista szöveg, mint amik a kampány alatt hangoznak el. A "nem drágul a gáz" dologra meg csak ennyit. Bár legyünk bizakodóak, hogy nem kell cinikusan Áder János korábbi kedvenc mondatát újra-és-újra elismételnünk: "Ki mondta, hogy nem lesz gázáremelés?".

Személy szerint örömmel venném, ha tudomásul vennék, a kampány végetért a választás megnyerésével, az ilyen populista fogások helyett (melyek gondoljunk csak bele, nem párezer forintjába kerültek az adófizetőknek) érdemi munkát kellene végezni és azzal megnyerni a választókat. Higgyék el, ha jól csinálják, újból ők nyerik meg a választást. Nem kell ehhez 4 éven át kampányolni és félrerakni a jogállamot. Mennie kell ezek nélkül is! Végeztem.

EDIT: Kis utószerkesztés: Elméletileg június végéig lehet "politikailag kiegyensúlyozatlan" a blogger, Annamarin addig marad a szájkosár. :D

2 komment

Címkék: fidesz nyugdíj orban viktor

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr232563214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

transformer2 2011.01.07. 22:58:01

Teljesen igazad van, a kampány ideje lejárt. Esti mese "gyerekeknek" akik még hisznek...

Azonban nem gyerekekről van szó, hanem idős emberekről, akik munkával töltötték az életüket.

Első nekifutásra, az a véleményem, hogy a magánnyugdíjrendszer (természetesen kiegészítve az államival), sokkal kedvezőbb perspektíva volna elsősorban a most fiatal-középkorú munkavállalóknak.

Úgy gondolom, hogy jelentős hozamokat realizálhattak volna, azok akik huszonéves koruktól kezdve sikeresen munkát vállalnak és hajlandóak megtanulni és foglalkozni PL: a portfólió választás/váltás "gyötrelmeivel".

Aki megengedheti magának, annak talán jó megoldás lehet az (állami nyugdíj mellett) önkéntes magánnyugdíj pénztári tagság.

Minél "több lábon állunk", annál jobb. Ne legyen az állam monopolhelyzetben velünk szemben!

Az államnak a ráeső 70 % ot más forrásokból kellett volna biztosítania.
PL: adókból.

Ebben lehet, hogy egy kicsit az is segített volna ha nem vezetik be az egykulcsos szja-t, hanem maradunk a sokkal igazságosabb progresszív adórendszer mellett.

Egyébként, belátom, hogy szegény országban élünk és forrásaink szűkösek.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2011.01.08. 12:11:08

Mivel a különadóval a külföldi cégek menekülőre fogták, akik között nem egy magánnyugdíjpénztár tagságot biztosító is szerepelt, nem csoda, hogy "a zembereket" ki akarták rángatni belőle. Más kérdés, hogy a különadó maga igazságos, amennyiben nem a munkavállalók és a szolgáltatást igénybevevők fizetik meg a különbözetet jó kapitalista módon, de abból kiindulva, hogy a bankadó hatására a bankok nem egy alkalmazottuktól váltak meg, a multikra kivetett különadó is hasonlóan bűzlik.
süti beállítások módosítása