Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

Feltétel nélküli alapjövedelem?

2011.04.17. 09:50 Member

Mostanában egyre gyakrabban hallom (főként baloldali és liberális gondolkodók szájából), hogy mindenkit megillethetne egy bizonyos összeg, ami a létfenntartásához szükséges, akár készpénz, akár utalvány, akár szociális kártya formájában.

Talán én vagyok túl marxista, de a munka nélküli jövedelem legalább olyan káros a társadalomra, mint a kamatos kamat, mely szintén fedezettel nem bíró pénzszerzés. Ha az embert ingyen eltartják, hozzászokik a semmittevéshez, miközben önbecsülése csökkenni fog (a legegyszerűbb emberek számára a család, a munka és a vagyon a legfontosabb értékek!), konzerválódik az alacsony iskolai végzettség és a munkától való elszokás. Nem utolsósorban komoly ellenérzések vannak azon szűkös keretekből élőkben, akik valós vagy vélt sérelmek alapján úgy ítélik meg, hogy egyesek a vérét szívják és "segílyből élnek". A munka méltósága persze más kérdés, de a legmegalázóbbakat is sajnos el kell végeznie valakinek, viszont a javadalmazását lehetne növelni, mivel évtizedek alatt emberi roncsokká növik ki magukat. Közelítse meg jobban a fizikai dolgozók bére a szellemi munkásokét!

Végezetül, lehet populista módon csábítani a tömegeket arra, hogy majd mindenkinek lesz alap megélhetése, de szerintem aljas dolog ezzel kampányolni. Értéket kell az embereknek teremtenie, ha már csak minden harmadik ember dolgozik jelenleg ebben az országban! Végeztem.

4 komment

Címkék: munka elmélkedés

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr732832916

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

transformer2 2011.04.20. 21:51:20

Kiegészítésképpen :)

"Egységnyi pénz ma többet ér, mint ugyanez a pénz holnap !"

Ezért létezik kamat. Az idő (tényleg) pénz. Az idő értéke maga a kamat.

Ha én úgy adok kölcsön 1 millió forintot 1 hétre, hogy nem kérek kamatot, akkor nem igaz, hogy "ugyanott leszek" 1 hét múlva !
Hiszen ha nálam lenne azaz 1 milló forint 1 hét alatt akár profitálhatnék is belőle, PL: vmilyen befektetés révén.

A kamatos kamat természetes jelenség, ennek segítségével lehetővé válik, hogy a tőke olyan kezekbe kerüljön, ahol van hajlam a kockázatvállalásra, és szakértelem a befektetés megvalósításához.

Do you understand ? ;) :)

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2011.04.24. 18:55:02

@transformer2: Vazz, nagyon igazad van! De akkor miként számolható ki, hogy adott idő alatt mekkora inflálódás történt? Az éves infláció százalékát a 365. gyök alatt? Mert emlékeim szerint mértani sort kell ilyenkor alkalmazni.

transformer2 2011.04.24. 20:36:27

Nem gondolom, hogy bármiféle mértani sorban kéne számolgatni.
Van 1 millám, az éves infláció Pl: 5 %. Akkor 1 év alatt a pénzem REÁLÉRTÉKE, 50 000 HUF-al lesz kevesebb.
Naponta átlagosan 50 000 / 365-el vagyis 137 HUF-al csökken a pénzem vásárlóértéke ! Fontos, hogy ez egy átlagérték. Nyilván lehetnek az éven belül ingadozások az inflációt illetően.

A kamatot (a gyakorlatban szinte mindig) szintén egy évre vonatkozóan adják meg. Nem mindegy azonban, hogy hányszor tőkésítenek egy évben, minél többször annál jobb a kedves ügyfélnek. Illetve létezik a folyamatos tőkésítés módszere is.

De bankbetétek esetében kb. 90 %-ban évente egyszeri tőkésítés van: vagyis a lejárat napján illetve az év végén jóváírják a kamatot ( természetesen 16 %-os kamatadóval terhelve :) ), majd az így megnövelt alaptőkével számolnak majd a következő évben.

A lekötött bankbetét (sőt egyes esetekben bizonyos állampapírok vagy egyéb kötvények) nem követi az inflációs változásokat, vagyis nem nyújt biztos védelmet az inflációval szemben.

Javaslom, hogy sima lekötött bankbetét formájában kb. 1 évnél tovább ne tarts pénzt. Ha lejár a betét futamideje, akkor még lehet újat kötni, remélhetően kedvezőbb kamatokkal, így valamivel eredményesebben lehet leküzdeni az inflációs hatásokat.

A bank célja a bankbetét nyújtotta lehetőséggel elsősorban az, hogy a futamidő lejáratáig kezelhesse a pénzedet, nem pedig az, hogy Te olyan jól járj ;) :)
A bank abban érdekelt, hogy minél hosszabb ideig tartsd lekötve a pénzedet, ezért cserébe hajlandó pár plusz %-ot is adni.
Soha ne felejtsd el: az idő pénz...

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2011.04.25. 09:58:59

@transformer2: Ez így elméletben qrvajó, de csak annak, akinek van egyáltalán leköthető pénze. :D
süti beállítások módosítása