Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

A rovásírásos helységnévtáblákról

2011.07.31. 18:34 Member

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Egyre több településen döntenek úgy a helyi hazafiak, hogy kihelyezik településük nevét székely-magyar rovásírással. Ez egy érdekes kérdést vet fel, mert láttunk már hasonlót, pl. Beloiannisz neve is kint szerepel görög betűkkel, ahogyan Lórév sem röstellt kihelyezni azt cirillel. De ez azért mégis csak más, elvégre ezek egy adott nemzeti kisebbség által lakottak többségben. Akkor most a rovásírásosoknál a jobbikos kisebbség képviselteti magát? Mit szóljon ehhez az, aki számára a párt a legkevésbé sem szimpatikus? Mit szólnának a település lakói, főként a mélymagyarok, ha a helyi cigányság kitenné romani nyelven a táblát (bár ők a helyhatósági dolgokkal nemigen foglalkoznak), vagy ha a kommunista kisebbség tenné azt ki cirill betűkkel? Akinek fontos a magyarság kérdése, ez törje a buksiját a helyi gazdaság és piac fellendítésében és a szimbólumok imádatára (turul szobrok, országzászlók) fordított pénzt költse másra. Akinek fontos a határon túli magyarság, keressen testvériskolákat és cseréljenek rendszeresen diákokat a feldarabolt Magyarország emlékművek helyett.  

8 komment

Címkék: jobbik rovásírás

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr633114802

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Aszteroida-bányász metal énekes (törölt) · http://csakjotakarok.blog.hu/ 2011.08.01. 01:12:55

Na, szerintem ebben semmi kivetni való nincs. Aki féltve, kirekesztve érzi magát, mert rovásírással IS ki van írva egy helységnév, annak őszintén csak gratulálni tudok, és megsimogatni a buksiját. Hadd legyünk már büszkék történelmi értékeinkre! Az, hogy a Jobbik valamilyen módon támogatja, meg szintén nem értem. Ha a Jobbik felújít egy járdát, akkor arra nem fogsz rálépni, mert azt ők csinálták? Úgy tényleg nehéz építeni, ha mindenki csak rombolni akar. Nem is értem...

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2011.08.01. 11:15:13

@Aszteroida-bányász metal énekes: Akkor mostantól legyen minden kiírva héber nyelven, mert a Kárpát-medencében a beérkezésünk előtt jelentős zsidóság élt a szlávok mellett? :)
A járda az egész más tészta, az nem látszatintézkedés. Felőlem történelmi Magyarország alakúak is lehetnek a térkövek, engem az sem zavar, de ha valóban a múltra büszkék ennyire, miért nem ásatásokra, régészeti kutatásokra, néprajzra költik a pénzt? Mintha nem a múltban élnének, hanem a kitalált múltban.

Aszteroida-bányász metal énekes (törölt) · http://csakjotakarok.blog.hu/ 2011.08.02. 01:23:12

Szerintem Magyarországon nincs számottevő héber kisebbség (meg szerintem nem is volt), de jelenleg magyar többségű országban élünk (még), szóval nem értem, kit zavar ez? Másra meg szerintem azért nem költenek pénzt, mert ja de, költenek. :P Nem minden városnál raknak ki ilyen táblát, és ez nem okoz semmilyen gondot az embereknek, mint pl. random utcák átnevezése, ami utcatábla cserékkel jár az önkormányzat, és hivatalos iratok cseréjével az ott lakók részéről. Na, az szopó!

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2011.08.02. 15:47:44

@Aszteroida-bányász metal énekes: Akkor beszéljük meg jobboldaliékkal, hogy a komcsi emlékműveket se akarják ledózerolni, vagy elrejteni, mert az is a történelmünk része. Nem szeretjük a kettős mércét errefelé. :)
Szerintem az ilyen kérdésekről minimum népszavazásnak, vagy a takarékosság jegyében közmeghallgatásnak kellene döntenie. A szimbolika fontos elem az emberek fejében.

Jó, akkor legyen, tegyék ki őket. Bár kicsit olyasmi íze van neki, mint amivel ma szembesültem: A hivatalban lecserélték a monitorokat TFT-re, de a traktoros már fél éve könyörög, hogy kapjon egy pár nyári gumit, mert az nélkül keserves a munka.

Aszteroida-bányász metal énekes (törölt) · http://csakjotakarok.blog.hu/ 2011.08.02. 21:10:47

Bocsi, a kommunizmus egy eszme, a rovásírás pedig egy ősi hagyomány nyelvi képződménye.
Nem szeretjük az összemosást errefelé! :)
Persze, nem mondom, hogy vannak fontosabb dolgok (valóban), és ráérnének vele, de hát a táblagyárosnak is kell ennie valamit! :)

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2011.08.03. 12:40:55

Na várj, a magyar nép keveredett mindenfélével (a nagy jobbosok azt szeretik fejtegetni, hogy kikkel), vagyis a rovásírás ugyanúgy egy keveredés eredménye, mint az orosz-magyar szocializmus rémes keveredéséből született munkást dicsőítő szobrok. :)
Érdekes dolog a rovásírással dobálózni, mint hagyománnyal, amikor talán a népesség 5%-a, ha tudott írni, gyakran a király sem. :)

Aszteroida-bányász metal énekes (törölt) · http://csakjotakarok.blog.hu/ 2011.08.04. 00:24:53

Ettől függetlenül egy szép hagyomány, amivel valljuk be, nem sok nép büszkélkedhet, elég sokan kezdték újra felfedezni az ebben rejlő értéket. Nem mondom, hogy írjunk újra így, de 1-2 tábla még belefér. Persze, a magyarok keveredtek, párszor ki is pusztítottak minket a történelem során (közel annyit szoptunk történelmünk során, mint a lengyelek), de a propaganda képekre és a bronz-mellszobrokban nem látok túl sok művészi értéket (annak ellenére, hogy nagy rajongójuk vagyok), mert nem azt szolgálta.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2011.08.04. 14:03:53

@Aszteroida-bányász metal énekes: Valószínű, ha kicsit mélyebbre túrnának a történelmükben, lenne ott egy képesebb írás, de a románok rómaiaknak hiszik magukat, az írek és a walesiek inkább a nyelvüket túrják elő, az arab országokban a diktatúra után az iszlám vallás erősödött meg. Mindenhol keresnek egy történelmi fogódzót az anómiára.
Nálunk is egyre nyilvánvalóbb, hogy a nyugati értékrend nem jött be, Orbán Kína felé mutogat (nem ismerve annak borzasztó árnyoldalait, a lecsúszott pincelakókat, vagy ismeri, de direkt nem mondja), a nála kissé kevésbé vezérkövetők pedig a történelmünkben keresnek gyógyírt. A harmadikutasság valamiért nagyon hiányzik ebből az országból.
süti beállítások módosítása