Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

Puszták Népe

2011.09.17. 20:36 Member

Újabb parasztromantikus élményekben gazdagítottam magam az egyik leghíresebb népi író, Illyés Gyula leghíresebb művével. Gyuszi kortársaival ellentétben nem a parasztság, hanem a még annál is nagyobb nyomorban élő cselédség életét vezeti fel, rendkívül szellemesen és alaposan. Megismethetjük a hierarchiájukat, a tipikus jeleneteket a gazdabírónál, a szegények szokásait (még a verekedési stílusokat is rendkívül részletesen), hogyan választottak párt, dolgoztak, hogyan osztották be (vagy éppen nem) a pénzüket, hogyan alakultak a cselédtörvények, mit voltak kötelesek beszolgáltatni az uraságoknak, mit gondoltak a magyar Hazáról. Ez gyakorta egy rendkívül alapos néprajzi, vagy akár kultúrantropológiai alkotás, mindenki számára érthető nyelven és üzenettel.

És ami a legvadabb, hogy a szegénység mindig jelen volt a magyar ember életében (szegényebbek voltak a magyar falvak, mint a svábok, akikre Illyés előszeretettel hivatkozik), és ez az értékrend, ami ma megerősödik a mélyszegénység körében, láthatóan már ekkor is jelen volt. A gyerekek most a szántó helyett az utcán nőnek fel, korán elszúrják életüket egy becsúszó gyerekkel, a hivatal továbbra is hülyének nézi őket és a nép egyszerű fia hebegve-habogva adja elő a mondandóját, az "urak" meggyőződése, hogy csak a fenyítés és az üvöltés lehet a motiválás egyetlen eszköze, mert a cseléd csak lassan dolgozik, hacsak éppen nem a munkakerülésen töri magát. Egyre inkább az az érzésem, hogy a világ végülis állandó, csak a kontextus más, Illyés kiválóan írt a folyamatos megszorításokról a cselédtörvényben és a kommenció állandó csökkenéséről. Nincs kiút, nincs menekvés a társadalom egy rétegének éheshalás-szinten tartása elől??

EDIT: Most döbbentem rá, hogy a könyv ingyenesen elolvasható: http://mek.oszk.hu/00600/00682/00682.htm

8 komment

Címkék: parasztság illyés gyula cselédség

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr513234811

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

WanGood · http://animemangapalota.blog.hu 2011.09.18. 09:52:26

Tekintve, hogy- tudomásom szerint- a világtörténelemben nem akadt még példa az ellenkezőjére (ahol nagyjából egyforma életszínvonal volt, az mindenkinek egyformán szerény), nincs honnan meríteni, belassult és elkényelmesedett világunk- főleg kis hazánk- pedig még gondolkodni sem hajlandó. Meg aztán mindig kell egy réteg, akibe bele lehet rúgni, hibáztatni lehet (a demokrácia csimborasszójaként számon tartott periklészi Athén is rabszolgatartó társadalom volt). Ezért is mondtam egyszer barátomnak (akivel értelmesen lehet ilyesmit megvitatni, ez ritkaság), hogyha a cigányságot tényleg üldözni kezdik (nem Sarkozy, hanem II. vh. szinten) ki lesz mindenért a hibás?
Ezzel persze nem azt mondom, hogy az ország mostani romastratégiája jó, mert a nullánál is kevesebbet ér.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2011.09.18. 10:08:15

@WanGood: Elsőre az embernek az ókori Athén ugrana be, ahol persze a rabszolgaság végzett el mindent, szóval demokrácia közel sem volt. Talán egy robotizált "rabszolgaság" el tudná tartani tűrhető színvonalon a népet, de akkor meg jönne a Skynet. :)

Sárközy alapvetően nem romaellenes, hogyan a három EUs multikulturalizmus bukását hirdető vezető politikus egyike. Ő is főként az Európába áramló arab tömegektől fél, akik pont egy olyan országban küzdenek a jogaikért, ami nem ismeri el a kisebbségek létét.

Igazából három stratégia létezik:
1. Segélyezés, reménykedve, hogy aki akar, majd munkába áll. Alacsony színvonalat tart, demotivál, mivel jövedelemhatár felett nem járt és összeugrasztja a társadalmat.
2. Munkaadás: Jó öreg szoci módszer, a Fidesz ezt erőlteti, viszont a közmunka felülről zárt és általában csak a megaláztatást erősíti, potom pénzért.
3. Garantált minimáljövedelem: Ezt még nem nagyon próbálták sehol, a lényege, hogy mindenki kapja és a fogyasztásból finanszírozzák, vagyis aki megveszi az energiaitalt, a sört és más, nem alapvető cikkeket, az hozzájárul ennek a pénznek a fenntartásához.

WanGood · http://animemangapalota.blog.hu 2011.09.18. 10:44:25

@Member: Lehet, hogy rosszul értelmezem, de a garantált minimáljövedelem akkor azt jelenti, hogy ez egy nagyjából a segély környékén mozgó összeg lenne, ami járna mindenkinek? Lehet, hogy van olyan ország, amelynek a társadalma már eljutott arra a szintre, hogy ezt be lehessen vezetni. De nálunk, el tudod képzelni a felháborodást amiatt, hogy a rózsadombi vállalkozó ugyanannyit kap fix módon az államtól, mint a BAZ megyei szegényember?

Egyúttal szeretnék ötletet adni egy új cikkhez is: szerinted keresztülvihető ötlet, vagy naiv utópia (esetleg szabadkőműves lázálom, ha hiszel a róluk szállongó híreknek) a nemzetállamok megszüntetése, és az emberiség egységesítése?
Kíváncsi vagyok arra, te mit gondolsz.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2011.09.18. 11:06:37

@WanGood: Nem teljesen, a garantált alapjövedelem a bérünk adott részét teszi ki, ergo ha mondjuk az összege 50k, és én keresek 120-at, akkor a munkáltató abba 70-et ad bele, az állam pedig 50-et. Amúgy meg a rózsadombi vállalkozó csak kussoljon, a legjobb a radikális progresszív adózás volna, elvégre egészen másként viseli meg az embert, amikor 80e-ből 40e-t vonnak le, mint amikor 800e-ből 400e-et.

Ez volna a végcél, de teljesen esélytelen. Egyre több politikus vízionálja az EU végét (az említett Sárközy mellett Angela Merkel is), a Shengeni övezetből kizárják Görögországot (szabad munkaerőáramlás), lehet, hogy a kör tovább szűkül, az eurót is válthatja sokaknál a nemzeti valuta, a bankpiacnak általában 3 évet jósolnak, ami nem meglepő, hiszen idén vagyunk túl a harmadik válsághullámon. A nyersanyagok szűkülése szintén az államhatárokon belülre zárkózást hozhatja el, ahogyan a nagyfokú közel-keleti bevándorlás is ezt a zsigeri választ hozza.
Másrészt pedig nem szűnhet meg egy állam szintű egység, legalább régiók kellenek, ugyanis egy ekkora terület apparátusát lehetetlen egyetlen központi szerv által kézben tartani. Már a Szovjetúnió sem működött, pedig az csak egy fél kontinenst foglalt el, a tagállamok csak a kibúvó lehetőségét keresték (Tito), esetleg önálló nemzetállami politikába kezdtek, mint Szlovákia vagy Románia.

WanGood · http://animemangapalota.blog.hu 2011.09.18. 11:44:39

@Member: Ha már Románia, a minap Basescu azt mondta, Európában lejárt a nemzetállamiság kora, csupán egy Európai Egyesült Államok vehetné fel a gazdasági-katonai versenyt az USA-val és Kínával. Hangsúlyozom, mindezt a területi integritására és nemzetállamiságára kínosan érzékeny Románia államfője jelentette ki.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2011.09.18. 11:57:45

@WanGood: Igen, ez az Európai Egyesült Államok az egyetlen, ami tehetne valamit Kínával szemben (az USA kb. előbbi táncoló medvéje), viszont szerintem te is érzed, hogy Romániának különösen előnyös volna ez az EEÁ (elvégre őket a Schengeni határhoz sem vették fel!), míg Nyugatot lehet, hogy ebben az euróellenes időszakban tovább gyengítené.

WanGood · http://animemangapalota.blog.hu 2011.09.18. 12:13:41

Hogyne, érezhető volt az egész dolog hirtelenségéből (hogyhogy hirtelen fel akarja adni a szuveneritást?) hogy itt bizony ők profitálnának belőle leginkább: elküldenék cigányaikat az új ország más területeire, és ők meg csináljanak velük, amit akarnak. Na meg a saját gazdasági gondjaikat is rávernék a nyugatra.
Euró szerintem a legkisebb gond, az USE fizetőeszköze nyilván nem a román lej lesz :) (vagy helyi pénz lesz, mint a középkori oligarcháknál?)

Még szíesen váltanék veled egy-két szót a közel-keleti/arab helyzetről is, mert tanulságos és kellemes a veled való vitázás (beszélgetés?), de az már eléggé off lenne, úgyhogy javaslom az e-mailt.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2011.09.18. 12:19:31

@WanGood: A magyar cigányok sem mentek sehova, ellenben a frissen végzett orvosok máris repülőre szálltak. Vélhetően Románia sem járna másként, aztán majd náluk is 70 éves lesz az átlagéletkor a vidéki dokik között.

A Közel-Kelet most egészen csendes, viszont a zárt diktatúrák helyett most iszlamista birodalmak jönnek, ahonnan félő, hogy újabb bevándorlóhullám érkezik. Nekem olybá' tűnt, hogy csak azt tudták, meg kell dönteni a hatalmat, de hogy mi lesz utána, az már kiesik.
süti beállítások módosítása