Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

Elmélkedés a közhangulatba égő eseményekről

2011.12.11. 11:05 Member

 Az utóbbi napokat Istóczy Győzővel és párthíveivel "beszélgetve" töltöm, megismerve a korabeli antiszemiták nézeteit, így kicsit van időm más miatt elborzongani, mint a tehetetlen Európai Uniós tárgyalásokom, amiket a britek szépen vétózgatnak.

Hogy mi volt a legmegdöbbentőbb számomra? Az, hogy ezen úriemberek teljesen ugyanazon eszközöket használták fel az "izgatásra" (hogy a XIX. század kedvelt kifejezésével éljek), mint ma teszi ezt a Jobbik, vagy akármelyik államban a múltat éltető nemzeti radikálisok (a bevándorlás ellenes, főként nyugatra és skandinávokra jellemző populistákat most hagyjuk).

Ugyanúgy "meg kellett várniuk" a válságot, hogy találjanak egy ideális idegent, ez akkor 1873-ban tört és és késve ért el Hazánkba. Kellett egy gyújtópont, ami a témát a köztudatba vitte és amit ott is tudtak tartani, ez akkoriban a tiszaeszlári vérvád volt, mely során egy Solymosi Eszter nevű 14 éves cselédlány halálát akarták a helyi jiddis zsidókra (őket II. Sándor orosz cár meggyilkolásának vádjával űzték ki Galíciába, majd onnan jó részük továbbállt) fogni, mondván, hogy vallási szertartás során Jahve-nak áldozták azt. A szélsőjobb máig nem feledte az esetet, 2003. április 1.-jén (a 120. évfordulón) a MIÉP megkoszorúszta Eszter nem kicsit gondban tartott síremlékét.

Talán nem döbbent meg senkit, hogy az egymást érő válságok közepette éppen Tiszavasvárit érzem a Jobbik Tiszaeszlárjának. Igen, Szögi Lajos akaratán kívül vált mítosszá és egy egész ország által ismert alakká, és ezen szörnyűséges tett által forrt ki egy igazi gyűlöletkampány a cigányokkal szemben. Egyetlen lényeges különbség a két eset kapcsán, hogy míg ma, a sokkal hatékonyabb igazságszolgáltatás azonnal előállította az elkövetőket, Eszter esetében csak a hamis tanúzás hozott némi eredmény.

Mi követte a tiszaeszlári vérvádat? A zsidók boltjait kifosztották, a házak ablakait betörték, a lakókat halálra rémítették és meghurcolták. Különösen a Dunántúlon volt hatalmas a lázongás ("A Dunántúl termeli az antiszemitákat";, írta Mikszáth Kálmán a Tisztelt Ház című könyvében, ami azért is elolvasásra érdemes, mert a parlament sem sokat változott ennyi év alatt!), amit nem ritkán egy cigány hegedűs kísért (!), aláfestő zenével biztosan hangulatosabb volt a pusztítás. Egyetlen lényeges különbség, hogy a Jobbiknak nincsen Tiszavasvárin országos hírű pártkatonája, míg Tiszaeszlár esetében ott volt Ónody Géza. De a második eszlári próbálkozáson, Gyöngyöspatán már igyekeznek országos hírt csapni Juhász Oszkárnak, aki polgármesterré is előlépett. De csak nekem gyanús, hogy

  •  A polgámesteri kampány alatt összeverekedett Juhász Oszkár és Eszes Tamás?
  • Eszes Tamás nem is olyan régen öngyilkos lett? (biztosan megkérték, ugyan adja már életét a Hazáért a pártért)
  • Rálőttek Juhász Oszkárra?

Mert OK, Balázs József f@szkodását nem tulajdonítom összeesküvésnek, az a szélsőjobb kedvenc elméleti alaptézise, de nem sok ez ilyen rövid idő alatt? Nem lehet, hogy csak a köztudatban tartás itt is a cél, a cigányellenesség szüntelen életben tartása? Meglátjuk, mi sül ki ebből, engem nem lepne meg, ha hamarosan ismét bulvárhírek röppennének fel Heves megyéből.

És végeztem, megyek vissza rágódni az EU-n. :P

Szólj hozzá!

Címkék: cigányok elmélkedés zsidók tiszaeszlár tiszavasvári gyöngyöspata

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr93454901

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása