Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

Csurka István - Akiről keveset tudtunk

2012.02.04. 12:13 Member

Kevesebb megosztó személyisége volt a magyar közéletnek, mint Csurka István. A köztudatba mint a MIÉP örökös elnöke és ideológusa került, pedig élete, munkássága ennél jóval bonyolultabb.

A szocializmus összeomlása láttán a népi írók utolsó generációjával (Csoóri Sándor, Donnáth Ferenc, Köteles Pál, Sánta Ferenc, Püski Sándor, Elek István és persze a már megöregedett Illyés Gyula) és a rendkívül hangsúlyos monori találkozón is mondott beszédet. Számára '56 volt a nemzeti lét továbbélésének büszke jele, már mindenki mást megelőzően beszélt az elvándorlás és az elöregedés veszélyeiről. Attól félt, hogy az értelmiség rátelepszik a munkás- és parasztrétegekre, kiszipolyozva azt, azért egy "nemzeti önépítésre" sarkallt, ahol Magyarország magyarként érhet el sikereket a Kárpát-medencében. 1987-ben részt vett az MDF megalapításában, a párttá válást szenvedélyesen ellenezte.

A rendszerváltást követően egy mérsékelt konzervatív személyiségként ismerhettük meg, kitartott Antall József és az MDF-SZDSZ paktum mellett, retorikája a népi motívumokat ötvözte a bibói demokráciaféltéssel. 1993-ban viszont elpattant valami, Antallal szemben indult az elnöki posztért, gondolkodásában egyre hangsúlyosabb lett az antiszemitizmus, a konspiráció és az Izrael ellenesség, ki is zárták a pártból. A romániai falurombolások is komoly hatással voltak gondolkodására, számára Nagy-Románia volt az elsőszámú közellenség Izrael mellett.

A MIÉP egyetlen komoly sikere az 1998-as parlamentbe jutás volt, ahol a Fidesszel jó kapcsolatot alakítottak ki, Csurka ki is jelentette, hogy szerinte a Fidesz és a MIÉP való csak a parlamentbe, a többi pártot oszlassák fel. Vélhetően a Fidesz baráti politika és a 2001-es terrorcselekmény radikális megítélése is hozzájárult, hogy a legközelebbi választáson már nem érték el a bejutási küszöböt.

Hamarosan új társ érkezett, a Jobboldali Ifjúsági Közösség, mellyel rövid időn belül megromlott a kapcsolatuk, ám 2005-ben még közös listán indultak. A békés határrevizionizmust támogatták (ehhez hasonlóról nemigen hallottam az 1920-30s évek óta), a hagyományos családszerepet, a büntető igazságszolgáltatást és burkoltan romaellenesnek bizonyultak. Ezt követően a MIÉP nem tudott talpon maradni, a Jobbik sokkal ügyesebben és radikálisabban ragadta meg a nemzeti érzelmeket. Csurka István nemigen került elő Dörner György kinevezéséig, aki színháza intendánsának választotta Istvánt. Voltak, akik ideológiailag helyezkedtek szembe Tarlós döntésével, voltak olyanok (mint én), akiknek maga a döntés mikéntje nem volt szimpatikus, egy társulat egyrészt hadd válassza meg az elnökét, másrészt a két pályázat közül tényleg Dörneré volt a gyengébb, laikus szemmel is.

Munkáját már nem kezdhette meg, a mai nappal eltávozott az élők sorából. A rendszerváltás egy olyan kulcsfigurája volt, aki rossz szelek szárnyán lett közéleti személyiség. Úgy éreztem, hogy a tisztesség megkívánja, emlékezzünk meg a rendszerváltást megelőző tevékenységéről is, ne csak az antiszemitát lássuk benne. Nyugodjék békében.

2 komment

Címkék: csurka istván

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr604065229

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mercel 2012.02.05. 10:18:05

Hááát...
Íróként nagyra becsültem.
Nyugodjék békében.

"Frigyes"

Mangekyo22 2012.02.06. 09:51:56

Szerintem nagyon jó író volt. A többi úgy nagyon nem érdekel.

Nyugodjék békében.
süti beállítások módosítása