Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

Zoltán kilépett? Mi ennek az üzenete?

2012.09.28. 11:55 Member

Mága Zoltán hegedűművész alig egy hetet töltött a Horthy Miklós által alapított vitézi rend tagságában. Állítása szerint negatív visszhangot kapott belépése és ezért döntött úgy, megválik a címtől. Ez szimbolikusan mit is jelent?

Mága Zoltán az úgynevezett fővárosi muzsikus cigány elit tagjává lett kivételes tehetsége által, Bácsalmáson született, de családja nem az Alföld déli részére jellemző oláh cigány felfogást képviselte. Örök ellentét van az elitben maradt magyarcigányok, a tőlük lecsúszott, főleg BAZ és más északi megyékben élő rokonaik, az oláh cigányok és a szinte csak Baranyában élő beás cigányok között, nem is szeretem, amikor masszaként kezelik őket, mert élethelyzetükben, lehetőségeikben és nem utolsósorban mentalitásukban teljesen más csoportok.

Mága az első roma származású egyén, akit az a megtisztelés érhetett, hogy a rendbe felvegyék. Horthy idejében külön rendelet rendelkezett arról, hogy a magyarországi cigányság tagjait gyanúval kell kezelni, ehhez képest mérhetetlenül szimpatikus lépés tőlük, hogy így majd 80 évvel megalakulásuk után végre maguk közé vesznek egy köztiszteletben álló romát, kifejezve, hogy konzervatív, nemzeti és keresztény szellemükkel nem ellentétes egy alapvetően más értékrendet képviselő csoport tagjának bevétele. Éppen ezért óriási bukás ez a kilépés. Azt üzeni, hogy még mindig kellemetlen, ha egy roma konzervatív körökbe téved, nem teljes a harmónia gádzsó és cigány közt, még a felsőbb körökben sem. Sajnálom. Nagyon sajnálom.

4 komment

Címkék: cigányság Horthy Miklós

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr654808101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mangekyo22 2012.09.28. 13:21:33

Én egy kicsit másképpen látom Mága szavainak jelentését. Szerintem ő arra akart utalni, hogy a köznép és a renden kívüliek visszhangjára gondolt, s ezért lépett ki, mert így nem támadták volna a rendet a "tudjuk kik".

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.09.28. 18:49:12

@Mangekyo22: Mi köze Mágának a tudjukkikhez? Eddig nem vállalt politikai szerepet emlékeim szerint.

Mangekyo22 2012.09.28. 18:57:36

@Member: Én nem "rájuk gondoltam", hanem az "igaz magyarok pártjára", akik nem nézhették jó szemmel, hogy egy kisebbségi bemert lépni egy magyar rendbe. S mivel ők nem kicsit "szélsőségesek", ezért gondolom nem akarta Zoltán, hogy ők lépjenek előbb.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.09.28. 19:39:12

@Mangekyo22: Szerintem ez független tőlük, eléggé kiépült szervezetük van, mint a Magyarok Szövetségének. A Jobbik plebejus szemlélete abszolút de távol áll az elitista horthystáktól, akkor már inkább a Fidesz jobbszárnya szólhatott volna, akik ugye eléggé úriasan viselkednek.
süti beállítások módosítása