Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

A Hon nem Otthon többé?

2012.10.13. 10:49 Member

Mikor következik be emigráció? Egyik legadekvátabb formája, ha elemi csapás, természeti katasztrófa ér adott területet, vagy éppen háború sújt adott területet és népet. Sokkal sunyibb, kevésbé látványos, de nagyobb tömegű, amikor az elszegényedés, az ellehetetlenülés, a jobb élet reménye hajtja a népvándorlás motorját.

Magyarország első ismertebb kivándorlását az 1848/49-es szabadságharc hozta el, értelemszerűen politikai menekültekkel. A századfordulón viszont tizenöt év alatt másfélmillió ember, főként a latifundiumok által földhöz nem jutó szegényparasztság és cselédség hagyta el Hazáját a szebb élet reményében, az egyre erősödő USÁba költözve. A Tanácsköztársaság bukása megszabadította országát jelentős kommunista, szociáldemokrata és részben polgári radikális elitjétől, Trianon viszont kettős szereppel élt, egyrészt jelentős tömegek hagyták el az autokráciában fuldokló Kárpát-medencét, de a határon túli magyar hivatalnok és értelmiségi rétegeket meghurcolással és törvényi ellehetetlenítéssel bezavarták a trianoni határok közé (vajon miért ők lettek a katonák mellett a fő szélsőjobberek?). A II. vh. után főként a zsidó lakosság és a nemzetiszocialisták hagyták el országunkat, '56-tal pedig elmentek demokratáink és reakciósaink, valamint akik jobb életet reméltek.

Kicsit hosszúra sikerült bevezetőm után megkérdezem, mi van Magyarországon ma, ami miatt egyre többen gondolkoznak a külföldi munkavállaláson és az esetleges kiköltözésen. Miért keresnek rá egyre többen google barátunkkal a letelepedési és munkavállalási szabályokra? Miért bontják el emberek településük házait, hogy tüzelőhöz jussanak, miért éreznek büszkeséget, ha az önkormányzat behívja őket egy kis közmunkára? Attól rettegtek a 30s évek gondolkodói, különösen Klebensberg, hogy balkáni parasztország leszünk, ehhez képest irány Dél-Amerika, szűk hatalmi elit, tengődő lakosság, meg egy kis fogyasztói mámor a nyugattól, vágyunk arra, amire keresetünk éppen nincsen. Leépítjük a felsőoktatást, több milliárdért teremtünk 1-1 melóhelyet valamely multinál, stadionjaink lassan az égig érnek. Közben látjuk, munka az nincs, csak jó messze (üdvözlégy magyar közlekedés!), az is minimálbérért. Az ember nem tud házat venni, gyermekszobát berendezni, fenntartani egy kocsit, személyi kölcsönének törlesztője meg már az égbe kiált.

És elfelejtik csak a saját hasukra gondoló okoskáink, hogy nem a "legalja" megy el, hanem akinek van még mit veszítenie. A népet gyógyító orvosok, a tehetséges munkások, a tudásukat feladni kényszerülő, mosogatni álló fiatalok! Kétféle bukott nemzet van: Az egyik, mely "elfelejti múltját, ha két kézzel tépi ki önnön gyökereit" (Fonyódi Tibor), a másik pedig, amely elzavarja ifjúságát és a jelenért feláldozza jövőjét.

4 komment

Címkék: migráció Magyarország

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr504845736

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mangekyo22 2012.10.13. 14:06:16

Most mondhatnám, hogy az EU legerősebb országainak egy igen sunyi és szemét, de hatásos stratégiája, hogy kiszipolyozza a fiatalokat a kisebb országokból, lehet benne igazság is, de szerintem inkább az játszik közre, hogy 22 év alatt abszolút nem változott semmi:
1.A mezőgazdaságot továbbra sem állították helyre.
2.A politikusok egymást verik, s kivétel nélkül mindegyik párt csak maguk zsebére teszik el a lóvét.
3.Sehogyan sem akarják az emberek morálját növelni.
4.Még mindig elvagyunk adósodva még annak ellenére is, hogy sikerült valamit visszaadnunk.

De igen, fel kell vállalnunk: Magyarország kicsi és szegény ország, s a szegény országokból sajnos természetes, hogy a gazdagabb országokba akarnak menni.

Bár ahogyan USA "Stop! Már Megtelt Az Ország!" hozzáállásán és a többi országban is erősödő kisebbség ellenesség (lásd Kanada) és bevándorló gyűlölet van, már a kiköltözés sem fog sokáig segíteni.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.10.13. 14:17:17

@Mangekyo22: Hogyne akarna kimenni az átlag. Nem szoktunk saját és családunk jövőjén túllátni, és valamennyire igazuk is van. Ezt hívják agyelszívásnak.

Amíg van munkahely, szívesen fogja látni az állam az olcsó, tanult munkaerőt, persze az őshonos lakosság és a helyi populista pártok morogni fognak. Idővel meg, ha így folytatjuk nem lesz min veszekedni. Kis települések jelenleg akkor tűnnek Hazánkban sikeresnek, ha megválogatják, ki költözhet be, ez lesz az országokkal is nagyban, sanda gyanúm, a multikulti valóban nem úgy fest, mint ami működne.

Csak megsúgom, mindenki el van adósodva. :) Az viszont engem is érdekelne, hová futnak össze a szálak!

Az október 23.-ai szervezés meg mondjuk úgy, katasztrofális, nem lesz ebből lázadás.

Mangekyo22 2012.10.13. 17:36:22

@Member: Én igaziból csak röhögni tudok az MSZP-DK-Milla akcióján, s hogy vannak, akik komolyan veszik őket!

Azt meg már nem is értem, hogy mi a francot látnak Bajnai-ban, mert soha nem volt több, mint egy Gyurcsány-Helyettes, akinek el kellett vinnie a balhét és kifogásként szolgálnia, miért maradjon még az MSZP trónon 1,5 évig a 2010-es választások előtt.

Mondjuk én soha nem szerettem ezt a "rendezzünk kormány ellenes tüntetést ünnep/emlék napokon" akciókat, függetlenül, kik szervezték (tehát ide a narancs liga is beleszámít meg a már nem parlamentben lévő pártok, nem csak a mostani ellenzéki pártok). Rendezzék egy nappal előtte vagy utána, az ünnep napokon meg ne legyen politika, s az egyetlenek, akik szónokolhatnak, csak a főpolgármester s a köztársasági elnök lehetnek, mindenki más kuss.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.10.13. 20:36:24

@Mangekyo22: Pont ezért állatira vicces, ahogyan a két kiskakas viaskodik a szemétdombon. :) Én bevallom, Ángyán alatt látnék szívesen egy koalíciót, azok a volt fideszesek, akik lemondtak, mert szakmájukat porig alázta az orbánizmus.

Egyetértek, az ünnep az ünnep, én ittmaradok a faluban.
süti beállítások módosítása