Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

A történelem ismétli önmagát

2013.01.31. 08:23 Member

to361ai2396[1].jpgAnno az államalapítást követően a földek, birtokok legfőbb birtokosa a király volt, az arisztokrácia kialakítása egészen a XII. századik elhúzódott, de még ekkor is 85%-ban a királyhoz tartoztak a királyi birtokok. A király úgy tudta hatalmát biztosítani és magát hűséges követőkkel ellátni, hogy birtokainak egy részét a szolgálatokat teljesítőknek adományozta, eredendően a nobilis (nemes) réteg nem oklevelétől, címerétől, hanem földbirtokaitól számított nemesnek és ezáltal adómentesnek. Ennek során, ha nem is könnyedén, de várjobbágyok is nemessé válhattak, sokak persze csak az adómentességet élvezhették. V. István és IV. László különösen kedvelte a megnyerésnek ezt a módszerét. Ez végül a XIV. századra a nemeséség túlsúlyát és a király meggyengülését, elszegényedését hozta, nem is beszélve arról, hogy a nemesség nem a jobbágyokból, hanem a zsíros tisztségekből (a középkor feléig a nádor/ispán rangok, az ajtónálló, pohárnok és egyéb tisztségek) próbáltak igazán vagyont felhalmozni.

lajos.gifMost a 2010-es "államalapítást", vagy nemzeti felfrissülést követően ugyanez a helyzet, igaz, a földesurakat oligarcháknak, az ajtónállót miniszernek hívják. És mindannyiunk Ángyán Józsefe hiába hívja fel a figyelmet a birtokviszonyok egyre egészségtelenebb eloszlására, a kocka fordul, a királyunk gondolkodás nélkül szórja szét az állam földjeit, nemzetünk legszebb kincsét kegyeltjeinek, miközben a vidéki lakosság jobbágysorba süllyed, csak ma közmunkásnak hívják. Igen, Magyarország refeudalizációja zajlik, a ma Werbőczi Istvánjai úgy csűrik-csavarják a szálakat, hogyha nem is az emberi jogok közvetlen tiprásával, hanem a lehetőségek beszűkítésével kötik röghöz jobbágyaikat. És az önmagát keresztyénnek való államvezetés, I. István komoly döntését arcul köpve egyre vadabbul fordul a pogányság felé, kialakítva egyfajta államvallást, melynek dicső dalait bármily' hangosan zengjék is, nem fogja elnyomni a gyomrok korgását. Volt már parasztfelkelés e Honban, lesz még itt éhséglázadás, nem csak Békemenet.

Szólj hozzá!

Címkék: föld elmélkedés feudalizmus Fidesz

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr135054424

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása