Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

Jobbik-ellenes törvény Romániában

2013.08.15. 11:23 Member

Kattints a szigorú tekintetű Vona Gáborra a cikk eléréséhez!

Két dolgot emelnék ki:
1. Így szól a törvény szövegezése:

A jogszabály betiltana minden olyan rendezvényt - találkozót, konferenciát, tábort, és tüntetést -, amely akár csak közvetve is megkérdőjelezi Románia egységes és oszthatatlan nemzetállam jellegét, és nemkívánatos személynek nyilvánítana Romániában minden olyan külföldit, aki - bárhol a világon - megkérdőjelezi a román alkotmány első cikkelyét.

Románia nem osztatlan és egységes nemzetállam. Ahol a többség aránya nem éri el a 90%-ot és van körülírt terület kisebbségi többséggel (meglepő módon pont a magyar), ott nemzetiségi államról beszélhetünk Győri Szabó Róbert nyomán. És ha jól tudom, az alkotmány tiltja az alkotmány ezen részének módosítását (micsoda trollolollolo!).
Gondolom most találtak alátámasztást Erdély közigazgatási felosztásának megindoklásához. Míg a szlovének a 0,5%-nyi magyarnak területi autonómiát adtak, a finnek meg egyenjogúsították a 6% alá zuhant svédséget. Na, valahol itt kezdődik Európa.

2. A  Noua Dreaptă (Új Jobboldal) és a Partidul România-Mare (Nagy-Románia Párt) nem szúrja az ottani törvényhozók szemét? Először otthon is kellene sepregetni, nem pedig a magyar lakosság véleményével összemosni a Jobbik a saját tagsága felé történő önvállpaskolását.

63 komment

Címkék: Jobbik Románia

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr185461652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Poroszkai Attila 2013.08.16. 08:43:10

Gratula az összes magyar politikusnak a jobbiktól a fideszen át az LMP ig, hogy ezt sikerült kiprovokálni a románokból, szép volt fiúk!

Gera 2013.08.16. 09:03:13

A románok csak "nemzetállami alapon keresik a megoldást a problémákra", ahogy Orbán ajánlotta az idei Tusványoson...

Mad Mind 2013.08.16. 09:08:57

Trianon állandó felemlegetésével, mégis mi mást vártatok?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.16. 09:21:40

"Románia nem osztatlan és egységes nemzetállam."

Eleve mit jelent a "nemzetállam" szó?

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2013.08.16. 09:23:31

@Poroszkai Attila: Nem tudok róla, hogy Vonán kívül bárki is agresszorkodott volna, Tusványoson még Orbán is csak a nagy világrend rejtegetéseiről beszélt, mint mindig, amikor okosnak akart látszani.

De amúgy milyen "románokból"? A román politikai elitből esetleg. Ahol román-magyar együttél, ott nincs ilyen gond.

@Gera: Ne butáskodjunk, az állam és a kultúrnemzet eltérő funkciót takar. Ők viszont zseniálisan egybemossák.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.16. 09:23:31

@Poroszkai Attila:

Buta ballib hozzáállás a tiéd, semmivel sem értelmesebb mint az ellenoldal trianonozása. Egyszerűen semmi köze a román politikának ahhoz, hogy Mo-n a pártok mit mondanak. Ez egy óriási tévedés.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.16. 09:24:06

@Mad Mind:

Semmi köze a román politikának ahhoz, hogy Mo-n a pártok mit mondanak. Ez egy óriási tévedés.

SemBoga 2013.08.16. 09:33:52

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: tehát a magyar politikának sincs köze ahhoz, hogy szlovákiában, vagy épp romániában hogy mocskolnak egyes pártok képviselői minket nyilvánosan?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.16. 09:36:45

@SemBoga:

Ez hogy jön ide? Nyilván lehet politizálni, ez a pártok és emberek dolga.

blaubner 2013.08.16. 09:41:07

pedig épp ideje lenne már a nagypolitika / európa szintjére emelni a székelyek autonómia törekvéseit, amelynek során - tetszik, nem tetszik - az aktuális magyar kormányoknak kell nemzetközileg az élre állniuk.
egy ekkora tömbben élő kisebbség kérdését a románok nehezen tudnák lesöpörni az asztalról, ha mindenhol ez szólna, de ez persze nem megy úgy, hogy még mi is csak szemlesütve beszélünk róla...

Gera 2013.08.16. 09:46:00

@Member: Nem én butáskodtam. Persze van még egy százaléknyi esélye, hogy a közmédiának nem sikerült tökéletesen interpretálnia a Kedves Vezető által mondottakat, amikor arról tudósítottak, hogy szerinte az Európa előtt álló kihívásokra kizárólag nemzetállami alapon születhetnek a válaszok, de ezt azért kétlem.

kifordított nagyanyó 2013.08.16. 09:47:59

@blaubner: Na,ott a pont.
Meg a cikkben a nyugati példák a kisebbségek jogaira.

room_101 2013.08.16. 09:59:42

Aki a kocsmában lekever egy pofont (pláne olyannak, aki nincs alacsonyabb súlycsoportban), az ne csodálkozzon, ha visszaütnek.

Egyébként a román parlamentben is kétharmaddal kormányoznak, így azokat a mantrákat tudnám ide is leírni, amit a fideszesek mondanak itthon: tessék megnyerni a választást és jobban csinálni.

csavari 2013.08.16. 10:02:55

Mindig a tolvaj van vérig sértve ha néven nevezik!

Ianas 2013.08.16. 10:12:03

Az ún. nemzetállamok végső kapálózása... Vége ennek a korszaknak. Még kitartanak, de csak mint a haldokló a lélegeztetőgépen. A nemzetállam koncepciójának fenntartása csak és kizárólag azok érdeke, akik ezeknek a kis szemétdomboknak a tetején kukorékolnak. Nem akarok ujjal mutogatni.

Démonmac1 2013.08.16. 10:21:41

@Member: "Nem tudok róla, hogy Vonán kívül bárki is agresszorkodott volna"
Felfoghatod (burkolt) célzásnak is:
Semjén és a ló (pl Kézdivásárhelyre)

sztrugackij 2013.08.16. 10:47:32

Na, nézzük csak!
Ugyebár autonómiát vagy önként ad a kormány egy kisebbségnek, vagy kikényszerítik tőle.
Most ne menjünk abba bele, hogy egy fogcsikorgatva összehozott, külső politikai tényezők által kierőszakolt autonómia mennyire lenne életképes és élhető az illető kisebbségnek(hiszen a sértődött hatalom ott tesz majd keresztbe nekik, ahol csak tud), inkább azt mondjátok meg, hogy ti tényleg azt hiszitek, Romániát egy szélsőjobboldali párt, és egy, az európai demokráciából lassan teljesen kiiratkozott, megalomániás miniszterelnök fogja rávenni engedményekre és autonómiára?
Nem veszitek észre, hogy az ilyen határon túli megnyilvánulások csak rontanak a helyzeten?
Vajon hogyan reagálna Orbán Viktor, vagy Vona Gábor, ha egy szomszédos országból kapna utasításokat nemzetiségi politikájának kialakításához?
Hiszen még annak a klubnak a szabályai ellen is ágál, és hőbörög, amihez korábban önként csatlakozott.
Nektek ne parancsolgasson holmi Reding az EU-ból, de ti belepofázhattok mindenbe?
Nem fog menni.A románok ugyanis nem hülyék.
Köszönik szépen az ürügyet, hogy Magyarország orrára koppinthatnak és eszük ágában sincs autonómiában gondolkodni.Sőt, ezek után engedményektől is ódzkodhatnak, hiszen olybá tűnne, mintha azt gyülevész nácik és egy hibbant miniszterelnök nyomására tennék.Az pedig roppant égő.
Többször írtam már:hagyjátok békén az erdélyi magyarságot, mert belepusztulnak a mentésbe!

Anselmo 2013.08.16. 10:48:23

Még pár ilyen, és Vonára szavazok.

willdattaa 2013.08.16. 11:03:37

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

A román alkotmányt alkotmányosan meg lehet változtatni.
Ha a román alkotmányt alkotmányosan meg lehet változtatni, akkor annak akarása is alkotmányos.
Ha a román alkotmány megváltoztatásának akarása alkotmányos, akkor az olyan vélemény kinyilvánítása is alkotmányos, amely szerint az kívánatos lenne.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

petraeus 2013.08.16. 11:29:53

Akkor ez alapjan be lehet tiltani minden nemzetisegi rendezvenyt, egyesuletet, ujsagot, tarsasagot stb. ?Remelem meg is csinaljak, minnel messzebb mennek el a faszsagaikkal annal inkabb lesz EUs es nemzetkozi ugy a magyar kisebbseg helyzete es valik egyre nyilvanvalobba a romania "kitunoen es europai modon banik a magyarokkal" hazugsag.
Ezt kellett volna tenni a szlovak nyelvtorvennyel is, feljelenteni minden olyan esetet amikor az angol/nemet/francia nyelvet nem hasznaltak megfeleoen a nagy multi vegek szlovak leanyai, rogton megertette volna az EU mi a gond a torvennyel...

val 2013.08.16. 11:51:54

Nemzetállam, mi? Onnantól kezdve, hogy elrabolták a területeinket (lásd még kijelentésüket: Debrecen ősi román város) a nemzetállam kicsit érdekesen alakul.
(Egyébként ha jól tudom még a romákok is kikérik maguknak, hogy lerománozzák őket. Úgyhogy...)

DR. Smit Pal 2013.08.16. 11:55:34

Egyetlen megoldas van. Magyarorszagnak VISSZA kell kapnia az ELRABOLT teruleteket. Ezenkivul, Romania fizessen 100 ezer milliard dollar karteritest, aminek jelentos reszet az ELRABOLT teruleteken elo Magyarok kapjak a szenvedeseikert.

Csucsundra 2013.08.16. 12:30:52

@petraeus: Az a baj,hogy ,ha jól körülnézel, ami az EU hozzáállását illeti, amíg magyarok ellen követnek el bármit, az "belügy, EU-konform",stb, sajnos nem lehet beleszólni (Kvázi-náci ,mai napig érvényben lévő Benes-dekrétumos utódállam lehet EU tagállam, elvégre csak a magyarokat szívatja. Románok magyarellenes megnyilvánulásaival, szlovák,szerb magarverésekkel ugyanez a helyzet.)Ha a magyarok netalántán azt találják mondani,hogy mondjuk a magyarországi cigány esetleg dolgozzon, vagy küldje iskolába a gyerekét,mert másképp nem kap segélyt, akkor másnap már a magyar fasizmustól, szegregációtól,, rasszizmustól zeng a világ, Brüsszeltől a Washington Post "olvasói levelezés"-éig. A magyaroknak egyfolytában mentegetőzniük, meg elnézést kérniük kell. Míg bárki más úgy rugdoshatja a magyarokat(akár Magyarországon is), ahogy akarja, a maoista kommunista Barosso által vezetett EU annyira tudja,mi a demokrácia, hogy mi csak mind nyögjünk tőle....

Csucsundra 2013.08.16. 12:35:29

@room_101: nem csodálkozik senki. A baj az,hogy abban a kocsmában kapom a visszapofont, amit az üknagyapám épített,majd jöttek, és elvették tőle. Most meg semmi mást nem akartam, csak leülni eg saját székre, és meginni a kifizetett sörömet... És ha ezt nem akarják megadni, akkor felpofozok akárkit, és vállalom,hogy visszaüt....

old_field 2013.08.16. 12:36:35

@Poroszkai Attila:
megpróbálom visszafogni magam és nem elküldeni téged 1 olyan helyre, ahol megtanulnád azt, hogy nem beszélsz ilyen baromságokat...
(mondjuk kisebbségi sorba romániába :/ )
amúgy mit provokáltak ki ?
aljas románok még a gyulafehérvári nyilatkozatban foglaltakat sem tartják be ! sem a trianonból rájuk vonatkozó kötelezettségeket !!
ezekben garantálva van 1 olyan fokú autonómia, ami sosem valósult meg !
szabadságharcos libsiknél...ez nem téma ?
mert magyarokról van szó ??
ez a kisebbség más, mint a többi európai??
csak azért, mert magyarok és sohasem adatott meg nekik, hogy eldöntsék melyik/milyen országban akarnak élni...!?
gondolkodjatok már, mielőtt ilyen szegényes EQ és IQ szintet adtok elő...

room_101 2013.08.16. 12:37:53

@Csucsundra:
Akkor jó.
Most már csak egy kérdésem van:
innen a fotelból?

Csucsundra 2013.08.16. 12:44:29

Ugyanígy üvöltöztek a románok pl a marosvásárhelyi Bolyai Farkas Líceum(ex Református Gimnázium) visszaadása, és magyar nyelvűvé tétele ellen. '990ben még agyon is akartak verni pár ezrünket Vásárhely főterén, állami passzív részvétellel. Aztán az lett a vége ami(megjegyzem, a románok Erdélyben ezt 30-60 évente eljátsszák, hogy rátámadnak a magyarokra,mondhatni pogromot szerveznek ellenük. 1920ban is volt ilyen, Kolozsváron, Aztán '45ben Vásárhelyen ugyanúgy lejöttek hőbörögni a Görgény völgyébeől,mint '90ben. Aztán valahogy mindig ők húzták a rövidebbet, majd 30-60 évig csend volt....A következő ilyen valamikor 2020-2040 körül várható)). Visszatérve a Bolyai Farkas Líceumra: ma csak magyarul tanítanak benne, és a város legszínvonalasabb iskolája. Mondjuk mindig az volt, de ez más kérdés. Szóval ha a románok a saját ,1960as években Daicoviciu által megkreált történelmüket mantraszerűen ismételgették, amíg mindenki beletörődött,bár tudják, hogy hazugság, lehet, ha mi is mantraszerűen ismételgetjük az igazunkat, előbb-utóbb engedni fognak. A románok is,meg a világ is... Csak nem szabad elfelejteni,kik vagyunk, honnan jöttünk, és mit tettünk le Európa asztalára 1100 év alatt.... És ezért, talán, ugyanazok az alapvető jogok megilletnek, mint akárki mást...

old_field 2013.08.16. 12:45:40

@Anselmo:
"Nem veszitek észre, hogy az ilyen határon túli megnyilvánulások csak rontanak a helyzeten?
Vajon hogyan reagálna Orbán Viktor, vagy Vona Gábor, ha egy szomszédos országból kapna utasításokat nemzetiségi politikájának kialakításához?.
..
Többször írtam már:hagyjátok békén az erdélyi magyarságot, mert belepusztulnak a mentésbe!"
___
Te hol élsz ?
tedd már meg, hogy megnézel 1 nemzetiség megoszlást a Kárpátmedencében a 40es években és összehasonlítod a mostanival !
aztán talán kevesebb baromságot irkálsz...
mert rájössz hogy a székelytől kisebb népcsoport máshol államot alapíthatott !
DE minimum teljes autonómiát!!
és hogy ki, kinek a külpolitikájába avatkozik be:
lenyúltak 1 magyar országnyi területet, bocsánat, hogy emberek is tartoznak hozzá !! (kár, hogy nem vagy köztük !!)
Emberek millióival bántak úgy, mint az állatokkal !!
Kinek a felelőssége ??
Nem szégyelled magad, hogy még azokat fikázod, akik felemelik a szavukat ezekért a szerencsétlenekért ???

Csucsundra 2013.08.16. 12:48:07

@room_101: metafora fogalma ismeretes? Igen, innen a fotelből...Csak egy kérdés:1990ben engem kergettek baltával meg capinával ( fakitermelő munkás hosszú görbe vashegyben végződő kéziszerszáma, gyengébbek kedvéért),Marosvásárhely főterén, hogy agyonverjenek, amiért békés tüntetőként magyar anyanyelvű oktatást kértem...te akkor melyik fotelben és hol ültél, kivel és miről okoskodtál?

Egy igaz ember 2013.08.16. 12:48:15

Ha Románia szerintük most egységes, akkor lemondtak Moldováról, ha a jól értem?

Csucsundra 2013.08.16. 12:51:20

@old_field: ott a pont.... kedvenc szórakozásom a Gyulafehérvári Nyilatkozat a magyar,és egyéb kisebbségekre vonatkozó pontjának a belinkelése a szélsőjobbos, agymosott románoknak.... Ott van szépen leírva az anyanyelv hivatali, önigazgatási, stb szintű, és az oktatás minden szintjén való használatának a magától értetődő joga... Csak valahogy ezt elfelejtik a kedvesek....

Csucsundra 2013.08.16. 12:55:44

@Egy igaz ember: Moldovai köztársaság soha nem akart egyesülni ezzel a szutyok társasággal. Pedig azok, ha lehet,még nagyobb trógerek,mint a Pruton innen :) Már a kilencvenes években ment a propaganda az egyesülés mellett, a PRM(Nagy Románia Párt,meg társaik) már akkoriban átjártak, hogy az ötletet propagálják a moldáv köztársaságban. És a kedves moldávok hazaküldték őket a qrva anyjukba,hogy ott ötleteljenek, mert ezek az egyesülések mindig úgy történtek,hogy a bekebelezett részbe bukarest pap meg tanító helyett csak csendőrt meg adószedőt küldött....

Csucsundra 2013.08.16. 12:57:18

@room_101:szóval:"te akkor melyik fotelben és hol ültél, kivel és miről okoskodtál? "..?..? ..ja....én is így gondoltam..... szóval abba lehet hagyni az okoskodást a fotelről :D

Csucsundra 2013.08.16. 13:08:58

@old_field:" lenyúltak 1 magyar országnyi területet," (jóindulatú) tévedés....egy, a mai Magyarországnál nagyobb ,területet nyúltak le...illetve kaptak meg a nagyhatalmaktól, mert saját erőből nem nyúlták volna le. Közmondásos volt a szövetségesek azon utasítása a II. vh.ban,hogy "A frontot ott kell áttörni, ahol az olaszok és a románok vannak..." Szóval még csak le sem nyúlták....

álfirkász · http://narancsosliba.blog.hu/ 2013.08.16. 13:15:14

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca: milyen ellen oldal, te köcsög? Semmiben sem különbözöl az idióta vona bandájától.

old_field 2013.08.16. 13:18:04

@Csucsundra: Persze, úgy pontos ahogy írod, én csak oda akartam azzal a gondolattal eljutni, hogy a területekhez emberek is tartoztak... :(
Ezekről az emberekről megfeledkezett a világ, pár ép lelkű magyart leszámítva ! :(
Szégyen, amit pár "magyar" ember itt is le mer írni a kommentkebe... :(
Európa szégyene pedig a kettős mérce autonómiában, amit fentebb részleteztél...felháborító, hogy állnak a magyarokhoz...

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.16. 14:42:21

@álfirkász:

Maradjunk annyiban, hogy fideszes provokátor vagy, s annak is túl buta.

room_101 2013.08.16. 14:55:40

@Csucsundra:
Valószínűleg egy repülőgépen iszogattam éppen Campari-juice-t az akkor friss világútlevelemmel a zsebemben az új nyugat-európai állásinterjúmra utazva.
Ennél a kozmopolita cégnél az a szokás, hogy azokat a kollégákat, akik egymással "konfliktusos" országból jöttek, szándékosan összeültetik egy kis együtt dolgozásra, és ha nem tudják a konfliktust áthidalni, akkor vehetik a sátorfájukat.

sztrugackij 2013.08.16. 14:57:50

Az már biztos, hogy egy ennyi forradalmárt egy csomóban még sohasem láttam!
Majd szóljatok, ha megértettétek a lényeget.
Függetlenül attól, hogy kinek van igaza akár Trianon, akár a nemzetiségi jogok betartásának kérdésében, ilyen módszerekkel és ilyen támogató párttal(Jobbik) soha nem lesz székelyföldi autonómia.
Románozzatok csak továbbra is, az ügy ellen dolgoztok vele.
Nincs a világon olyan hatalom, ami rákényszerítheti a román kormányt arra, hogy autonómiát adjon.
Vagy önként adja, vagy sehogy.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.16. 15:10:10

@sztrugackij:

Önként miért adna? Nem hülyék önként adni. Ilyet bárki is akkor ad, ha nagy a nyomás ellene.

Anselmo 2013.08.16. 16:06:25

@old_field: gondolom nem nekem szántad, láttam kettővel fölöttem az ominózus kommentet amire válaszoltál. Erdélyi magyarként sokat töprengtem rajta, hogy akik ilyeneket írnak, azok egyszerűen közönyösek, vagy gyávák, vagy perverzek?

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2013.08.16. 17:49:21

@sztrugackij: A székelyföldi autonómiát spec. még Sztálin is megkövetelte tőlük, de ezen felül még legalább személyi elvű autonómia kellene a szórványmagyarságnak és települési szintű autonómia a gyimesieknek. Egész Európának szinte autonómiákból kellene állnia, ha igazságosak akarnánk lenni, de az ENSZ egy bürokrata gittegylet.

@Egy igaz ember: A romániai román nem éppen kedvesen gondol a moldovai románra, ellentétben az erdélyi magyar nagyon felmagasztalja a magyarországit. Ellenben Moldovának esze ágában nincs a moldovai identitást románra cserélni, még ha a latin írás terjed is erősen az országban.

sztrugackij 2013.08.16. 21:27:06

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:

A Jobbikos csőcselék lenne a nagy nyomás?
Vagy Orbánnak lenne akkora tekintélye, súlya az európai politikában, hogy támogatókat nyerhessen meg az ügyéhez?ez egyszerűen nevetséges.
Erdélyi magyar kommentelő kollégáknak meg üzenem, hogy ha erős támogatókat akarnak szerezni autonómia törekvéseikhez(Németország, Oroszország stb), akkor mielőbb szabaduljanak meg szalonképtelen segítőiktől, akik felettébb rossz viszonyt ápolnak ezekkel az államokkal.Esetleg olvassanak Rejtőt, milyen az, amikor Piszkos Fred elkezd szeretni valakit.

sztrugackij 2013.08.16. 21:41:36

@Member: "Egész Európának szinte autonómiákból kellene állnia, ha igazságosak akarnánk lenni, de az ENSZ egy bürokrata gittegylet."

A magyarok igazságérzete meglehetősen szelektív, mert például nagy ívben leszarta annak idején a monarchia kisebbségeinek autonómia törekvéseit, korlátozta a nyelvhasználatot és erőteljes asszimiláló politikát űzött.
Szerbek, tótok hivatkoztak volna holmi igazságosságra a magyar országgyűlésben, de sem akkor, sem később nem az igazságosság volt a fontos, hanem a harácsolás, birtok-és területszerzés.
Nekem Magyarország ne hivatkozzon igazságosságra.Ahhoz már régen eljátszotta a becsületét.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2013.08.16. 22:18:08

@sztrugackij: Szerinted egyetértek Wekerle, Apponyi, Selye kisebbségpolitikájával? De ne butáskodjunk már, XXI. századi mércével méred a XIX. századi kisebbségpolitikát? Az ősembereket is elítéled, amiért nem büntették kőbe vésett BTK-val a nemi erőszakot?

sztrugackij 2013.08.16. 22:42:08

Aha, tehát most már mérjünk XXI.századi mércével!
200 évig megfelelt a régi, mert az érdekünk úgy kívánta.
Hát, most a románok érdekei meg így kívánnák.
És szavad sem lehet a progresszióra, hiszen sokkal rugalmasabb és megengedőbb a nemzetiségi politikájuk, mint a tieitek volt 100 évvel ezelőtt.
Problem?
(Ugyanabba a hibába estek, mint 56-ban.)

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2013.08.17. 06:51:37

@sztrugackij: Most te vagy troll vagy, vagy nagyon hülye. Egyrészt a kicsinyes bosszú szembemegy minden európaisággal, hiszen azokat az embereket bünteted jelenleg, akiknek a közeli rokonai sem éltek 100-150 éve. Másrészt a kisembert bünteted a politikai döntéshozók acsarkodásaiért. Megsúgom, hogy azokban az időkben azért volt akkora béke nyugaton, mert ők leszámoltak a nemzetiségeikkel (Hallottál már a franciországi breton és okszitán mozgalmakról? Már csak Korzika dacol), illetve a különféle szláv népek is az egymástól való elkülönülésért küzdöttek (szlovák-cseh, horváth-szerb-szlovén).

Romániának két okból sem ártana nyitnia Magyarország felé: 1. Au Európai Uniót tagállamaiba javarészt Magyarországon belül juthatnak. 2. Hogyan akarunk itt középen bármit is elérni a nemzetek összedolgozása nélkül? Vagy jó nekünk a sereghajtó szerep?

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.17. 07:25:15

@sztrugackij:

A téma napirendeben tartása a lényeg. S még a Jobbik is segít ebben a szalonképtelen szövegeivel. Így van mitől elhatárolódni. Ez ősrégi tárgyalási trükk: abszurd dolgokkal előállni, majd azokból látványosan engedni.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.17. 07:27:42

@sztrugackij:

"Szerbek, tótok hivatkoztak volna holmi igazságosságra a magyar országgyűlésben, de sem akkor, sem később nem az igazságosság volt a fontos, hanem a harácsolás, birtok-és területszerzés."

Ez infantilis hozzáállás. Ez nem úgy megy, hogy most akkor a románok erkölcsi joguk van bosszút állni azért, amit a magyarok tettek 100-150 éve. Mindig az adott helyzetet kell nézni: az akkori magyaroknak ugyanúgy nem volt igazuk, mint a mostani románoknak.

sztrugackij 2013.08.17. 16:08:10

@Member: "Romániának két okból sem ártana nyitnia Magyarország felé:"

Nem kell nyitnia.Nincs szüksége Magyarországra.Csak átutazásra használják az országot.A nyitáshoz pedig két félre van szükség, ám a magyar kormány, és a Jobbik egyáltalán nem viselkedik partnerként.
A nemzeti kérdés kezelése is sikeresebb volt, amikor az RMDSZ koalíciós partnerként meghatározó kormánytényező volt.
Ezt is elbasztátok az erdélyieknek.Inkább legyen három párt, csak hogy lássa Orbán Viktor, mennyire szeretik odaát.
Az, hogy ezáltal a legnagyobb, magyarokat tömörítő párt értékes mandátumokat, stratégiai posztokat veszít, nem érdekes.Amúgy sem igazi magyarok azok, nem igaz?
Soha nem fogom megbocsátani Orbánnak, hogy megosztotta az erdélyi magyarságot.
A többire inkább nem reagálnék, mert láthatóan nem igazán akarod megérteni, amit mondani akarok.Amúgy is mellékvágány volt.Azért a nagy nyugalom és béke sem tartott mindenütt olyan sokáig, lásd az ETA baszk terrorszervezetet.Amúgy meg már fogalmam sincs mit akartál-akartunk ebből kihozni.
Nem igazán értem azt sem, hogy mi a bajotok Románia mostani nemzetiségi politikájával.Rengeteg pozitív változás történt, de ti pontosan úgy viselkedtek, mint a palesztin tárgyalók a zsidó állammal.
Ha a román állam engedélyezi a kétnevű helységtáblákat, bevezeti a hivatalokban a kétnyelvű ügyintézést, nektek rögtön az kell, hogy a magyar zászlót, és Orbán Viktor képét is kirakhassátok.
Így nem fog menni.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2013.08.17. 16:31:46

@sztrugackij: Te most miket mosol össze? Hol örültem én vagy akárki az RMDSZ alá való kotrásnak? Az a FIdesz "dicsősége", nekünk nem sok közünk van hozzá.
Hétfő és szerda között pont az RMDSZ-szel találkozunk és eddig is őket tekintettük partnernek.

Csak az európai jog által kínált lehetőségeket szeretnénk érvényesíteni, igazad van, a faluromboláshoz képest sokat fejlődtek, de nem volt ahhoz képest nehéz javulni, Nicolae Ceaușescu előtt azért ott volt a Magyar Autonóm Tartomány, amit aztán felszeltek 3 megyére.

A kétnyelvű táblák és hivatali ügyintézés (az alsó szinten) a minimum. Orbán Viktor meg fulladjon meg.

Palesztina követelései jogosak, a vasfalra és a jelenleg is zajló betelepítésekre, mint törvénytelen eszközökre jogosak a mérsékeltebb palesztinok követelései. Izrael a nem demokrata állam, hiszen a területének elég jelentős részét bizonytalanság alatt tartja és lakosságának jelentős része nem állampolgár, pedig nem ők akartak oda tartozni.

sztrugackij 2013.08.17. 21:48:04

@Member: Jó, látom nem vagy egy Orbán fan, és azt is tudom mit várnak el tőletek a szavazóitok, de így a büdös életben nem fogtok autonómiát kiharcolni, csak indulatot kelteni,ami az ott élőkön fog lecsapódni.
Újra divatba jönnek a magyarellenes tüntetések, kirohanások, gyengül a magyar szervezetek érdekérvényesítő képessége.
Még azt is sikerül majd lerombolnotok, amit az RMDSZ-nek eddig sikerült elérnie.
Mondd el, hogy eddigi kiruccanásaitokkal mit sikerült elérnetek?Azon kívül, hogy nagyon örülnek nektek az erdélyi magyarok és együtt sirathattátok Trianont egy gratar és egy Ciuc sör mellett.

KoNor_engineer 2013.08.18. 18:28:29

@Member:

"Romániának két okból sem ártana nyitnia Magyarország felé:"

Azért nem ártana ránézni a térképre: 238 391 km2 vs. 93 036 km2; 19 millió vs. 10 millió fő (csak az adott ország állampolgárai, kisebbségek, emigráltak nélkül nézve). Talán nem Romániának kellene puncsolnia Magyarországnak, főleg hogy őket azért támogatja Franciaország (mögöttünk ki is áll?)

"1. Au Európai Uniót tagállamaiba javarészt Magyarországon belül juthatnak."

Ez így igaz, de eddig is nyugodtan átmehettek az országon. Nem is értem, konkrétan mire gondoltál?

"2. Hogyan akarunk itt középen bármit is elérni a nemzetek összedolgozása nélkül? Vagy jó nekünk a sereghajtó szerep?"

Itt a lényeg! Azért azon elgondolkozhatnál, hogy miért utál minket a szomszédaink nagy része? Területileg, létszámilag és gazdaságilag sem állunk jó alkupozícióban. Ezzel a hangzatos szájtépéssel meg pont nem érünk el semmit. Kétség kívül látványosabb, mint a semmittevés, de az eredménye az meglehetősen kérdéses.

GERI87 2013.08.19. 00:19:03

"Míg a szlovének a 0,5%-nyi magyarnak területi autonómiát adtak,"

Mikor? Melyik dimenzióban?

"akár csak közvetve is megkérdőjelezi Románia egységes és oszthatatlan nemzetállam jellegét,"

Ezt megkérdőjelezni, nem csak törvénybeütköző lenne hanem ostobaság is.
Így ez a tervezet felesleges izmozás.

"Ahol a többség aránya nem éri el a 90%-ot"

Viszont a 88%-ot kurvára eléri, tehát nemzetállam, tetszik nem tetszik.

Mad Mind 2013.08.19. 13:19:31

@maxval, a gondolkodni igyekvő birca:
Már miért ne lenne köze? Amit itt mondanak, azt nem csak itt hallják. Milyen hülye gondolkodás az, hogy csak az számít, ha közvetlenül mondják valakinek.

maxval, a gondolkodni igyekvő birca · http://maxval.co.nr 2013.08.19. 15:16:46

@Mad Mind:

Ha Mo-n minden párt a román állásponton állna, az sem változtatna a román kisebbségpolitikán.

sztrugackij 2013.08.19. 19:58:31

Valaki mondja már meg, hogy miért olyan szörnyű Románia jelenlegi nemzetiségi politikája?
Persze az autonómiát leszámítva.
Emberek, a legnagyobb erdélyi magyar párt kormánytényező volt!(amíg az anyaországiak szükségesnek nem látták megmenteni az ottani magyarságot).
Mi a fenét akar még Magyarország?

GERI87 2013.08.20. 01:54:57

@sztrugackij:

Kétségtelen hogy semmi érdekük az autonómia, vagy akár a magyarság fennmaradása, pláne gyarapodása.
Elszakadástól nem kell tartaniuk, külső nyomás a jogok bővítésére nincs, a magyar állam cselekvésképtelen, az erdélyi magyarság pedig megosztott és gyenge....az idő nekik dolgozik.
Ez eddig sajnálatos, de érthető.

Ami problémás az az idegen kultúrával szembeni elutasítás, a történelem hamisítás, a sovén álláspontok, a magyar történelmi- kulturális emlékekkel szembeni fellépés, veszni hagyás....

Ez itt Európában elvárható lenne, mármint a műemlékvédelem, a kultúra iránti általános tisztelet.....ez engem speciel sokkal jobban zavar...mert műveletlenségre, tudatlanságra és szűklátókörűségre vall.

sztrugackij 2013.08.21. 14:54:18

@GERI87:

Nem értem, mire alapozod azt a kijelentésedet, hogy a románok elutasítóak lennének idegen kultúrákkal szemben.Én ott nőttem fel, rendszeresen járok az országban és nem tapasztaltam ilyesmit.
Bár a magyarok lennének olyan nyitottak például a zsidókkal szemben, mint ők, mert én még románt nem hallottam zsidózni, csak anyaországi magyart, meg erdélyi-székely magyart.
Nem állítom, hogy ők lennének ezzel a tolerancia bajnokai, köztük is vannak szélsőségesek(náluk inkább a cigánykérdés, ami szítja az indulatokat), de Gárdájuk speciel az nincs.
Azzal viszont tényleg elutasítóak, akik románozik, bocskorosozik, Trianonozik.De ez már önérzeti kérdés.
A magyar templomokat pedig ne várjátok, hogy a román ortodox egyház vagy a román állam fogja nektek felújítani.
Lehet adakozni, lehet vásárolni, kiállítást rendezni, hagyományt ápolni;egyelőre még mindenki az anyanyelvén tanulhat, a magyar egyetemeket sem zárták be.
Azért sem fognak megverni, ha Bukarestben magyarul szólalsz meg, csak ne magyarkodjatok és hepciáskodjatok.

Poroszkai Attila 2013.08.27. 00:04:02

sztrugackij Neked minden szavad arany. El is mondtad amit szerettem volna.
Az LMP meg jobb ha elfelejti a nemzetpolitikai lázálmokat és visszatér a magyarországi politizálás rögvalóságába. 4.6 milló szegénységi küszöb alatt élő embernek van/lenne rá szüksége. Persze csak akkor ha nem akar végleg jobbikizálódni ...

Poroszkai Attila 2013.08.27. 00:07:50

@Member: A plesztínoknak Izraelben több joga van mint egy magyarnak az orbáni államban.
süti beállítások módosítása