Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

A verespataki aranybánya ellen tüntetett az LMP

2013.09.02. 09:09 Member


Budapesten a Lehet Más a Politika (LMP) békés demonstrációt szervezett a verespataki aranybánya tervezett megnyitása ellen a budapesti román nagykövetség elé vasárnap. Romániában és a világ több nagyvárosában is hasonló megmozdulások voltak.

Budapesten az LMP mellett az Együtt 2014 – Párbeszéd Magyarországért pártszövetség is képviseltette magát. Csiba Katalin, az LMP környezetpolitikai szakszóvivője a megmozduláson azt mondta: a verespataki bányaberuházásról a román kormány egy olyan törvénytervezetet készül benyújtani a parlamentnek, amely veszélyezteti a Tisza élővilágát, a verespataki állampolgárok életterének és közösségeinek eltűnéshez vezethet.

Az LMP-s politikus szerint ha ezt tervezetet a parlament megszavazza, akkor Verespatakon „négy hegy, három falu és kétezer ember tűnik el”. Ha megvalósul a terv, egy 360 hektáros alapterületű zagytározóban fog lötyögni a nehézfémekkel és ciánnal teli oldat, s „ahogy a Tisza, úgy a cián sem áll meg a határnál” – hangsúlyozta. Az LMP most minden tudóst, írót, politikust, s minden állampolgárt arra kér, hogy vigye hírét a verespataki eseményeknek. „Nem akarunk pár év múlva a ciános Tiszában újra haltetemeket látni” – szögezte le a politikus.

Csiba Katalin arra is kitért: a bányáról azt mondják, hogy biztonságos és nem lehet semmi baj. Korábban viszont a fukusimai atomerőművet is a legbiztonságosabbnak nevezte a média, és Romániában a harmadik legnagyobb média-befektető a Rosia Montana Gold Corporation. Kiemelte, hogy a budapesti megmozdulással egy időben, vasárnap délután 5 órakor több mint 20 romániai (köztük Verespatak, Bukarest, Temesvár, Marosvásárhely), valamint számos európai nagyvárosban (például Párizsban, Londonban, Rómában, Brüsszelben és Berlinben), s még Washingtonban is tiltakozó akciókat szerveztek a zöldek a verespataki aranybánya ügyében.

„Akinek fontos az emberi tisztesség, a sok évszázados közösségek fennmaradása, az most jelen van” – fogalmazott Csiba Katalin, megjegyezve: „nem is értjük pontosan, hogy miért nyaral ilyenkor a békemenet”. Bálint Gergely, az LMP tagja elfogadhatatlannak nevezte, hogy a környezeti szempontból „igen veszélyesnek minősített bányaprojektet egy dedikált törvénnyel mentesítsenek az előírások alól, sutba vágva minden környezetvédelmi, műemlékvédelmi, katasztrófavédelmi, gazdasági és jogi elemzést, szabályozást”. „Elfogadhatatlan, hogy a tőzsdei spekulánsok kilakoltassák a verespatakiakat saját házaikból” – szögezte le a politikus.

A több mint félórás demonstráción mintegy negyvenen vettek részt. „Mentsük meg Verespatakot!” feliratú pólóban jelen volt Schiffer András, az LMP elnöke, képviselőtársa Vágó Gábor és Ertsey Katalin. Megjelent továbbá az Együtt-PM társelnöke, Jávor Benedek, valamint párttársa, Szabó Rebeka is. A romániai Agerpres hírügynökség kedden közölte, hogy a román kormány törvénytervezetet fogadott el az erdélyi Verespatak térségében megvalósítandó arany- és ezüstérc-kitermeléssel kapcsolatos intézkedésekről. A tervezet a külföldi beruházóval megkötendő új egyezmény elfogadásáról szól, ennek értelmében a Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) többségi tulajdonosa több részletben ingyen átadja részvényei 5,69 százalékát a román állam által ellenőrzött kisebbségi tulajdonosnak, így a román állam részesedése eléri a 25 százalékot.

Forrás: mandiner.hu

Szólj hozzá!

Címkék: cián aranybánya LMP Románia Erdély Verespatak

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr265488698

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása