Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

Győztek a tüntetők: bukik a Verespatak-törvény

2013.09.10. 06:14 Member

Már ma eldőlt: elutasítja a parlament a verespataki bányaberuházással kapcsolatos törvény tervezetét. Ezt Victor Ponta jelentette be koradélután, miután konzultált a parlamenti pártok vezetőivel. A miniszterelnök figyelmeztetett: a beruházó perelhet és kártérítést követelhet a román államtól.

A kormányfő az újságíróknak adott rövid nyilatkozatában úgy fogalmazott, hogy az országos tiltakozó akciók elérték céljukat. Neheztelő hangon jegyezte meg, hogy a kormányzó Szociál-Liberális Szövetségen (USL) belül nem egyeztettek a tervezetről, ám az USL vezetői „már megelőlegezték” az álláspontjukat. Ezzel Ponta a Nemzeti Liberális Párt elnöke, Crin Antonescu hétfői elutasító nyilatkozatára utalt.

A miniszterelnök elmondta, saját alakulata, a Szociáldemokrata Párt (PSD) politikusainak az álláspontja is megoszlik a tervezettel kapcsolatban, a beruházást a Demokrata Liberális Párt (PDL) is ellenzi. Az RMDSZ-t ugyan nem említette, de a szövetség vezetői is elutasítóan nyilatkoztak korábban a tervezetről.

A jogszabály további sorsáról a kormányfő elmondta: a szenátus hamarosan sürgősségi eljárással napirendre tűzi, majd elutasítja a tervezetet. Ugyanezt az eljárást megismétlik a képviselőházban is. „Ha mindenki ellenzi ezt a tervezetet, akkor nincs miért elnyújtani a procedúrát. Ez egy lezárt fejezet” – jegyezte meg. A miniszterelnök szerint a beruházó Rosia Montana Gold Corporation (RMGC) minden bizonnyal kárttérítést követel majd a román államtól a befektetés elmaradása miatt. "Ha perelnek, biztosan nem a kormányt perelik. Nem tudom mekkora kártérítést követelnek majd, de ezt biztos megteszik. Az összeget pedig a román adófizetőknek kell kifizetniük" – fogalmazott Ponta - írta az Új Magyar Szó

A cianidos bányászatra vonatkozó tervek országos és nemzetközi tiltakozást váltottak ki, Bukarestben tegnap már nyolcadik napja tiltakoztak ezrek az utcákon. A tiltakozást szervező Alburnus Maior Egyesület közleménye szerint a csatát ugyan megnyerték, de folytatják a háborút. Az utcai demonstrációkat addig folytatják, amíg a képviselőház és a szenátus le nem szavazzák a javaslatot, a kormány vissza nem vonja Verespatak környezetvédelmi engedélyét, be nem tiltják a cianidos bányászatot, és le nem mond a törvénytervezetet jegyző három miniszter (Dan Şova, Rovana Plumb, Daniel Barbu) és a bányászati hivatal igazgatója (Gheorghe Duţu) - tájékoztatott a mandiner.

Forrás: greenfo.hu

Egy olyan eseménynek lettünk szemtanúi, mely példaértékű lehet mindannyiunk számára. Egyszerű állampolgárok, ha összefognak, erősebbek lehetnek a parlamentjüknél és így erősebbek lesznek a nagytőkésnél. Szép munka volt!

Szólj hozzá!

Címkék: Románia Erdély Verespatak

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr705505261

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása