Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

Székelyek menetelése: mindenki együtt

2013.09.23. 17:52 Member

Az RMDSZ, az EMNP és az MPP háromszéki képviselői Izsák Balázzsal, a Székely Nemzeti Tanács országos elnökével közös, de egyébként a három alakulat székházában szervezett külön tájékoztatón ismertették az SZNT vezetője reményei szerinti eddigi legnagyobb autonómia-megmozdulás szervezésének állását. Az RMDSZ képviseletében Tamás Sándor területi elnök, Antal Árpád, a sepsiszentgyörgyi szervezet vezetője, valamint Bokor Tibor kézdiszéki elnök ültek egy asztal köré Izsák Balázzsal és Gazda Zoltánnal, utóbbi az SZNT sepsiszéki elnökeként. Izsák Balázs mindenekelőtt leszögezte, hogy mind a mostani, mind az elkövetkezendő alkalmakkor üzenni szeretnék a székelységnek, hogy mennyire fontos esemény, megmozdulás momentuma lesz október 27., és remélik, hogy sikerül minél több emberhez eljuttatni ezt az üzenetet, amint azt is, hogy az ügy mögött ez alkalommal felsorakozott minden politikai alakulat, civil szervezetek és a történelmi egyházak is.

Antal Árpád három üzenetet fogalmazott meg a tömegmegmozdulás kapcsán. Egyrészt, hogy ne féljünk, hiszen félelemre nem lehet jövőt építeni, és ha száz éve mondjuk, hogy nem fogadhatjuk el többé, hogy a fejünk fölött döntsenek, akkor most ne hiányozzunk azokról a helyszínekről, ahol meg tudjuk mutatni erőnket, és saját sorsunkról tudunk dönteni. Másrészt, hogy legyen önbizalmunk, mivel Székelyföldnél sokkal kisebb térségek lakói, Romániánál sokkal nagyobb államokban kiharcolták az autonómiát. Harmadrészt pedig, hogy bízzunk az igazunkban, hiszen Európában nincs még egy akkora, tömbben élő etnikai közösség, mint a székelység, amelynek ne lenne autonómiája, tehát mi vagyunk az utolsók.

„Bízzunk az igazunkban, hogy amikor mi autonómiát akarunk, csak azt akarjuk, ami más nemzeti közösségeknek jár Európában, ne legyünk pesszimisták, ne csak a pohár üres részét lássuk mindenben, mert soha nem volt könnyebb itt élni, mint ma” – fogalmazott Antal. A sepsiszentgyörgyi elöljáró ugyanakkor felhívta a figyelmet arra, hogy a mostani történések egyik fontos összetevője, hogy egy egészséges munkamegosztás alakult ki a szervezetek között, és nem kell elvárni senkitől, hogy a másik feladatát végezze el. A siker titka ugyanis mindenhol a hasznos munkamegosztás volt.

Antal Árpádhoz csatlakozva Bokor Tibor elmondta, ha most a félelemnek engedelmeskedik a közösség, akkor a Székelyföld hamarosan a szórvány sorsára jut, ezért nincs helye a meghátrálásnak. Kézdivásárhely polgármestere szerint Kézdiszékről legkevesebb ezer ember érkezését tudják garantálni. „Az RMDSZ teljes mellszélességgel és szervezőkapacitásával támogatja az SZNT kezdeményezését, annak ellenére, hogy az elmúlt időszakban a módszerek terén voltak nézeteltérések, viszont a cél mindig közös volt, és ez alkalommal a cselekvés is az” – jelentette ki Tamás Sándor. A területi elnök szerint az elmúlt időszakban nyilvánvalóvá vált, hogy a magyar kisebbség véleményét, érveit nem veszik figyelembe, ezért a demokratikus megoldások közül egy másikat, az utcára vonulást kell választani, törvényes keretek között, erőszakmentes formában. Ennek a tüntetésnek van ugyanakkor egy pozitív üzenete is, igent mondani a Székelyföldre – summázott a politikus.

Ami a szervezést illeti Gazda Zoltán és Izsák Balázs röviden ismertették, hogy elkészült a megmozdulás arculata, a népszerűsítési anyagok, és egyelőre mindenhol lelkesedéssel, támogatással találkoztak. Az SZNT képviselői mintegy 150 ezer résztvevőre számítanak a Bereck–Kökös közötti 53 kilométeres útvonalon, és bár egyelőre még zajlik az egyeztetés, de több gyűjtőpontot is ki fognak jelölni, és remélhetőleg a menetoszlopok végül egybeolvadnak majd. Izsák Balázs egyúttal megköszönte Kelemen Hunor szövetségi elnöknek, hogy elhalasztották az őszre tervezett megmozdulásukat, mivel a két rendezvény valóban kiolthatta volna egymást. Izsák továbbá elmondta, hogy minél több fiatalt várnak a nagy menetelésre, hiszen elsősorban értük van, emellett kiemelte, hogy már nemzetközi támogatottsága is van a megmozdulásnak. Izsák ugyanakkor beszámolt egy kiemelkedő kezdeményezésről, a Maros megyei Makkfalváról egy tíz szekeres karaván indul hat nappal a menetelés előtt Angyalosra, mintegy száz kilométert téve meg, majd a rétyi keresztútnál csatlakoznak vasárnap a többi résztvevőhöz.

A szervezők elsősorban azt remélik, hogy – Gazda Zoltán megfogalmazása szerint – „Háromszéken az asztalra tudnak csapni végre, a Székelyföld autonómiáját illetően”, főképp olyan körülmények között, hogy az önrendelkezés jelen pillanatban mélyen beivódott a köztudatba, széles támogatottságnak örvendve. Izsák Balázs ugyanakkor elárulta, a megmozdulás dátumát az adta, hogy ez a vasárnap, amely legközelebb esik a naptárban az SZNT tízéves születésnapjának momentumához, október 23-hoz.

A Magyar Polgári Párt részéről Kulcsár Terza József is a teljes körű támogatásról biztosította az SZNT képviselőit, elsősorban a mozgósítás terén, és elismételte korábban már elhangzott felhívását a tűzszünetre a pártok és szervezetek között ez alkalomból. Hasonló hozzáállást közvetített Sánta Imre az EMNT sepsiszéki szervezetének elnöke is, valamint Benedek Erika, a Néppárt háromszéki elnöke. Sánta ugyanakkor ismertette, hogy kedden a sepsiszéki lelkipásztorok egy tanácskozás keretén belül jelezték, történelmi kötelességüknek tartják, hogy támogassák a nagy menetelést, illetve eljuttassák híveikhez a szervezők üzenetét és egyben toborozzanak.

Forrás.: Székelyhon.ro

Szólj hozzá!

Címkék: Románia RMDSZ Erdély Székelyföld

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr235529892

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása