Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

Főnökeik fizetéséről népszavaznak a svájciak

2013.11.24. 10:08 Member

Különleges népszavazást tartanak vasárnap Svájcban. Az 1:12 nevű kampány kérdéseként megszavazhatják, hogy egy cégnél a topvezetők havi fizetése ne lehessen magasabb, mint a legalacsonyabb fizetésű dolgozó éves bére.

A szocialisták ifjúsági szárnya által támogatott terv az egyik legradikálisabb lépés a jövedelmi egyenlőtlenségek csökkentéséért az ország történetében. Az 1:12 helyett most sok svájci cégnél 1:100 az arány a vezetők és a dolgozók fizetései között. A Roche gyógyszeripari óriásnál például 1:236.

Ha a szavazók, és a svájci kantonok képviselőinek fele is a javaslat mellett szavaz, akkor törvény születik a fizetési sapkáról. Több cég már jelezte, hogy ha a javaslat átmegy, készek elhagyni az országot.

Ennek egyelőre kevesebb az esélye, mert a felmérések szerint az igen szavazat 36 százalékon áll.

Svájcban idén már volt egy népszavazás, ahol a választók megszavazták az bónuszok és egyéb extra juttatások korlátozását.

Forrás: 444.hu

Kitettem, mert nagyon szimpatikus kezdeményezés. Persze mondhatjuk, nálunk mindenki minimálbérre jelenti be magát...

Szólj hozzá!

Címkék: népszavazás Svájc

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr25653380

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása