Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

Nagy-Románia? D:

2013.11.29. 18:50 Member

Románia nagyon érdekes ország. Micu Klein püspök, a román őshonosság híve az 1700s évekből, Stefan Pascu dákoromán kontinuumja (mely szerint a helyi dákokhoz költöző rómaiakból lettek a románok), Andrei Saguna osztrákbarátsága mind hozzájárultak, hogy egy nagyon furcsa, szenvedésalapú nemzettudat alakuljon ki a román népben és mind a mai napig befolyásolja "történelemszemléletüket". Tehát mintha Magyarországon ma azt tanítanánk, hogy a magyarok egy ősi törökös nemzet leszármazottjai, mely végigverte Európát. Így is vannak persze furcsaságok, mint az erkölcstankönyv nemzetiségellenessége, valamint az 1868-as nemzetiségi törvény 1879-es és az 1907-es "Lex Apponyi"-féle módosításai súlyos károkat okoztak a nemzetiségekkel való együttélésben, de ezekbe nem célom ma belemenni.

Băsescu kijelentése, mely szerint Moldovának egyesülnie kellene Romániával kb. olyan, mintha Áder Székelyföld revizionizmusával riogatna (és fogadni mernék, hogy a világsajtó jobban odafigyelne). Alakultak ki autonómiák, illetve Jugoszlávia, Csehszlovákia, a Szovjetunió széthullottak, Németország egyesült, de ilyen jellegű országhatár változásra nemigen volt példa. A régió története amúgy sem egyszerre, az oroszosítás hatására írásmód és identitásváltás következett be, kialakult a "moldáv" nép, valamint az ortodox vallás török "gagauzok" autonómiát kaptak, a dnyeszter-menti kommunista blokk pedig Oroszországhoz húzna. Egy rendkívül szegény és szocializmus-nosztalgiázó ország, ahol néhány év erejéig vissza is tért az egypártrendszer, amit ismét elűztek a gazdasági válság után. De egyvalami biztos, nemigen kívánnak lemondani az orosz piacról és csatlakozni ahhoz az országhoz, mely foggal-körömmel ellenzi a magyar autonómia törekvéseket. Vagyis mi a biztosíték arra, hogy nem csak a gagauzok, hanem a moldávok is megőrizhetik jelenlegi identitásukat, nyelvüket és írásmódjukat?

A határrevízió után vélhetően a román törvénykezések érvényesülnének, teljesen át kellene szervezni a helyi és regionális adminisztrációt, az állampolgároknak új törvényeket kellene megtanulniuk, megváltozna a pénznem, a oktatás menete, hogyan rendeznék az eddig befizetett társadalombiztosítási pénzeket? A moldávok 70%-a elfogadná a román állampolgárságot az EU-s lehetőségek miatt, vagyis amennyiben a román kormány korrekt akar lenni, a magyarhoz hasonlóan megalkothatja a kettős állampolgárság intézményét. Általában egy kisebb gesztussal könnyebb a kapcsolatot megnyitni, mintha rárontással.

1 komment

Címkék: revízió Románia

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr765667769

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Poroszkai Attila 2014.01.07. 22:09:41

Meg fogják kapni, csak az oroszokon múlik. Akkor majd röhögök a nagymagyar nacionalistákon ahogy ott állnak letolt gatyával .-D
süti beállítások módosítása