Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

Mi a Jobbik szerepe?

2013.12.14. 07:37 Member

Franciaországban a felmérések szerint a Nemzeti Front nyeri a jövő tavaszi európai parlamenti választásokat. Ausztriában, idén szeptemberben együttesen harminc százalék feletti eredményt ért el a három bevándorlóellenes párt. Németországban – az NSZK történetében először – majdnem parlamentbe jutott egy euró- és bevándorláskritikus párt. Norvégiában a kormánykoalíció része lett az a Haladáspárt, amelynek egy ideig az osloi tömeggyilkos, Breivik is a tagja volt. De a másik három skandináv országban is egyre erősebbek a jobboldali populisták. Hollandiában a politikai mezőny biztos résztvevője az iszlámgyűlölő Szabadság Pártja. Belgiumban a szélsőjobboldali Flamand Érdek és a nacionalista Népi Szövetség erősödik. Szlovákiában egy neonáci megyei előljáró lett. A briteknél a neonáci Nemzeti Párt és a populista Függetlenségi Párt szorítja egyre jobboldalibb, idegen- és EU-ellenes megnyilvánulásokra a konzervatívokat. A tory miniszterelnök, David Cameron idegenellenes kirohanásait a Jobbik is megirigyelhetné.

Elvégre a Jobbik nincs egyedül nézeteivel. A Jobbik ma nagyon is európai párt. Ma az Európai Unió majdnem minden országában erősödnek a jobboldali populista pártok. Ezek többsége persze nem a náci múltba réved vissza, hanem a jelen problémáit nagyítja fel.

Gyengülő jóléti állam, növekvő bevándorlás, növekvő szociális és kulturális feszültségek, távoli Európai Unió, stb. Egyre többeknek van elegük saját kormányuk és Brüsszel politikájából, s őket szólítják meg a populista pártok. Főleg a fiatalok között erősek. Ha Magyarországon talán nem is a fiatalok legkedveltebb pártja a Jobbik, mégis tény, hogy arányaiban a jobbikosság sokkal elterjedtebb a válságba jutott, válságtól tartó, kiábrándult magyar fiatalok között, mint bármelyik másik párt.

Elvileg a válság elől a baloldalhoz illenék menekülnie a fiatalnak. Miért választja azonban több országban is a jobboldali populistákat? És főleg, mi magyarázza a Jobbik fiatalosságát, erejét? Ők a magyar hatvannyolc, vagy egyszerűen a szociális düh szelepe?

Techet Péter rovatvezető

Forrás: VS.hu

A Jobbik, félreértés ne essék, egy nemzeti többségre szervezett baloldali párt. Az ígéreteik java átfedésben van az MSZP-ével, aki most próbál megint nagyon balos lenni, miután hosszú időre nagytőkepárti/kapitalista irányt képviselt. Illetve a Jobbik, mint megannyi más szélsőséges párt, többet foglalkozik magával az ellenséggel, mint saját magával, 20 alatt pedig az ember hajlamos önmagában is erre a leegyszerűsítésre és sokan később sem lesznek képesek többre. Harmadrészt meg, tabukat döntögetnek és vesznek elő olyan kérdéseket, amik a hétköznapi embert nagyon is foglalkoztatják. És van, hogy még igazuk is van, csak éppen épelméjű megoldási javaslatuk nincs. Viszont lesz egy pont, ahol találkoznak a Fidesszel, miután most inkább populista irányt vettek ők maguk is és ha nem egyeznek ki, a Jobbik könnyen az olasz szélsőjobb sorsára juthat.

Szólj hozzá!

Címkék: Jobbik

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr805690477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása