Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

Мы не будем колонией!

2014.01.26. 12:48 Member

DSC_00511[1].jpg

A budapesti József nádor téren gyülekezett az LMP, hogy a paksi atomerőmű orosz bővítése ellen tüntessen. Az Éljen a szabadság, éljen a haza! címmel hirdetett eseményre 200-250 fő ment el.

Az elsők között szervezett tüntetést a Lehet Más a Politika (LMP) párt a paksi atomerőmű orosz bővítése ellen. Az LMP korábban kérte Németh Lászlóné fejlesztési minisztert, hogy vegyen részt egy nyilvános vitán, de Németh nemet mondott. Ezután a párt aláírásgyűjtést kezdett a parlamenti képviselők között, azért, hogy az Országgyűlés tartson vitanapot az erőmű bővítéséről. Ezt azonban sem az MSZP-s, sem a DK-s képviselők nem írták alá.A József nádor téren este 7 óra után helyszíni tudósítónk szerint körülbelül 150-en lehettek . Sokan érkeztek transzparensekkel. „A birodalom visszavár – kösz, de nem” vagy „Nem leszünk orosz gyarmat” – felirat volt olvasható néhány táblán.

A tömeg este fél nyolcra 200-250 főre nőtt. A hideg miatt a hangosítás is késett körülbelül 15 percet. Szél Bernadett és Schiffer András társelnökök mellett az Európai Zöld Párt egy tagja, Matthias Köchl is jelen volt. Az LMP zöld alternatívákat ajánl az atomenergia ellen, Köchl pedig felhívta a figyelmet arra is, hogy egy olyan kis országban, mint Magyarország, egy baleset egy atomerőműben óriási veszélyforrás, amely az egész lakosságot érintheti. 

Köchl saját példával jött elő: negyven évvel ezelőtt Ausztriában az emberek megakadályozták, hogy felépüljön egy atomerőmű és azóta sem épült egy sem. Utána Szél Bernadett beszélt, aki kiemelte: a 21. században az országok gazdasági versenyképessége és jövője arról fog szólni, hogy hogyan állítjuk elő az energiát. Köchl és Szél is kiemelték, nem egyszerűen az orosz-magyar megállapodás ellen tiltakoznak, hanem az atomenergiát eleve nem helyeslik. Helyette a jövőben, a zöld, megújuló energiaforrásokat helyeznék előtérbe.

Szél Bernadett a VS.hu kérdésére elmondta: továbbra is gyűjtik az aláírásokat a parlamenti vitanaphoz, amelyhez várják az MSZP-s és DK-s képviselők aláírását. Szél elmondta, „Gyurcsány Ferencnek számot kell adnia arról, hogy az ő kormányzása alatt már készült egy országgyűlési határozat a paksi atomerőművel kapcsolatban, amellyel most Orbán Viktor fügefalevélként takarózik”. De ezzel együtt az LMP társelnöke szerint fontos elmenni minden, a paksi bővítés ellenes megmozdulásra, így az Együtt-PM jövő vasárnapi demonstrációjára is.

Forrás: VS.hu

Kelet-Európában több évtizede az energetikában dolgozó, neve elhallgatását kérő párttársam véleménye szerint megújuló energiaforrások kiaknázása mellett gázerőművekkel volna átmenetileg kiváltható az energiaigény, mivel a közhiedelemmel ellentétben az atomerőművek megépítésekor és fenntartásától eléggé lazán veszik a biztonsági előírásokat. 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr845783170

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása