Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

LMP Program: Nemzetpolitika fejezet

2014.02.25. 17:22 Member

Az LMP az Alapító Okiratában foglaltaknak megfelelően elismeri a nemzeti és etnikai kisebbséghez tartozó állampolgárok és közösségi szervezeteik jogát az őket érintő döntések meghozatalában és végrehajtásában való részvételre a modern Európában érvényesülő alapelvek (szubszidiaritás, lokalizmus, regionalizmus) alapján. Ugyanezen elvekre és a határokon túl élő magyarsággal való szolidaritásunkra alapozva jogosnak tartjuk és támogatjuk a szomszéd államokban élő magyar közösségek önkormányzati törekvéseit egyéni, helyi és regionális szinten egyaránt. A határokon túl élő magyarság a magyar nemzet alkotórésze, ezért az anyaország és a határokon túl élő magyarság közötti kapcsolatot a szolidaritás, a kölcsönös tisztelet és az egyenrangúság alapján kívánjuk alakítani.

Valljuk, hogy a magyar állam és a magyar társadalom fontos feladata a határokon túli magyarság önazonossága megőrzésének segítése, a nemzeti nyelv és kultúra művelésének támogatásával. Az LMP ezekre az elvekre alapozva támogatta a külhoni magyarok magyar állampolgárságát. Kiemelt feladatának tekinti a szomszédos országokban élő magyar politikai és civil közösségekkel való kapcsolatok építését és ápolását az azonos közelség elvét alkalmazva. Fontosnak tartja, hogy a magyar állam és a mindenkori kormány a költségvetés helyzetének függvényében nyújtson kiszámítható támogatást a magyarság megmaradását szolgáló alapítványok, civil szervezetek, szociális és kulturális intézmények fenntartásához, és nyújtson projekt alapú támogatást tartalmi munkájuk végzéséhez, továbbá a magyar történelmi emlékhelyek megőrzésére, szükség szerinti felújítására. Az LMP támogatja a határon átnyúló gazdasági kapcsolatok, a kölcsönös előnyök alapján történő szélesítését − különös tekintettel a Székelyföldre, Csallóközre, az észak-bácskai és bánáti területekre −, valamint a határ menti területfejlesztések összehangolását. A gazdasági, kulturális és civil együttműködés hatékonyabbá tételére a már meglévő testvérvárosi kapcsolatokat eddiginél lényegesen jobban kell kihasználni. Ennek érdekében szükséges élni minden uniós és hazai erőforrás bevonásával.

Az LMP a határontúli magyarok autonómia törekvéseivel egyetért és vállalja ennek képviseletét a haza és az európai politikai színtéren. Meglévő nemzetközi kapcsolatait kihasználja, különös tekintettel az európai zöldek pártcsaládjára, hogy Székelyföld területi autonómiájának biztosítása érdekében megnyerje támogatásukat. Az LMP a Kárpát-medencét egy földrajzi és természeti egységnek tekinti és érdekelt abban, hogy szoros együttműködés alakuljon ki hazánk és a környező országok között, kiemelten a vízgazdálkodás, a környezetvédelem és az infrastruktúra fejlesztésének területén, továbbá ifjúsági és kulturális programok kapcsán. Meggyőződésünk, hogy a határon túl élő magyarok támogatása és részükre az autonómia különböző formáinak biztosítása nem gyengíti, hanem erősíti a szomszédos országok stabilitását és hozzájárul a jószomszédi kapcsolatok tartós megalapozásához.

Szólj hozzá!

Címkék: nemzetpolitika LMP

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr965832589

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása