Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

Ukrajna feldarabolása

2014.03.25. 12:40 Member

zsirinovszkij[1].jpg

Karel Kramar óta nem látott Európa még egy olyan őrült gondolatot, mint amelyet Vlagyimir Zsirinovszkij megfogalmazott az ukrán helyzet rendezésére. Mint ismeretes, az akkori csehszlovák miniszterelnök pánszláv érzelmekből vezérelve nagyvonalú tervezettel állt elő, melynek értelmében Magyarországból csak Budapest és a középső területek maradtak volna, minimális zsidó és sváb kisebbséggel, erre most a Duma alelnöke bebizonyította, hogy tud dumálni, több külügyminisztériumnak is megküldte, hogy a románok vihetnék Csernyivcit, a magyarok pedig Kárpátalját, ha már ők a Krímet a hónuk alá csapták. A Krím elveszett, mondhat akármilyen halálos fenyegetést Timosenko a telefonba, a történetnek vége. Igazából a krími tatárokat sajnálom, akik a területet szegénységük ellenére magukénak érzik és nem akarnak elköltözni, az orosz állam vélhetően beveti az asszimilációs kártyát, amint elfordul a reflektorfény.

dds.png

Kárpátalját talán nem kell bemutatni, Beregszász város és a járás magyar többségű, más területén csak szórványban él a magyarság (összesen kb. 12%). Aki 1917-ben született, és esetleg ma is élt, ha nem is hagyta el a falut egész életében, 5 államnak volt állampolgára. Csernyivci terület (Bukovina északi része) szintén nyugaton található (ha az oroszok viszik a keletet, a nyugatmániás nyugati ukránokat is illik gyengíteni), Moldova és Románia szomszédságában, lakosságának körülbelül 20%-a román. Vagyis az a helyzet, ami a Krím esetében fennállt, hogy egy esetleges népszavazás eldönthetné a csatlakozást, nincs a közelben sem, de a nacionalista romantikának kiváló táptalajt kínál egy-egy ilyen buta kijelentés, meg persze most mind a magyar, mind a magyar vérradikális örömködhet, hogy "Putyin elvtárs velünk van" és máris nem vagyunk arra büszkék, hogy a rendszerváltással kikergettük a ruszkikat.

Amondó vagyok, azon örömködni, hogy leégett a szomszéd garázsa azok után, hogy anno a nagyapám garázsa is leégett és a szomszéd nagyapja volt az, aki átdobta a csikket, hát eléggé nevetséges, csak további erőszakhoz vezet és a kis civakodók szép lassan sorban a hidegháborúzó nagyok gyarmatai lesznek. Végre talpra kellene állnunk és nem a hűbéri logika alapján kishitűen valakinek a feneke alá mászni, mert a magyar soha nem jött ki jól ezekből a függőségi viszonyokból. Aki mindig egy megmondó atyától várja a választ, lemarad, nem fejlődik, és a Hazát beutalja az országok képzeletbeli ápolást és gondoskodást nyújtó intézetébe, ahol, mint korlátozottan cselekvőképes tengődhet a nemzethalálig.

43 komment · 1 trackback

Címkék: Kárpátalja Ukrajna Krím Csernyivci

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr765878088

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Mandiner blogajánló 2014.03.25. 13:39:04

Ezt a posztot ajánlottuk a Mandiner blogajánlójában.

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.25. 13:38:37

Ha Kárpátalján népszavazás lesz, a többség Oroszországhoz fog akarni csatlakozni, nem Mo-hoz.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.25. 13:39:49

"az orosz állam vélhetően beveti az asszimilációs kártyát"

Ez kizárt. Az orosz nemzetiségi politika abszolút nem ilyen.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2014.03.25. 14:07:52

@maxval a gondolkodó birca: Az első jó. :D A másodikkal már kevésbé értek egyet. VIszonylag kevés infóval találkoztam eddig (különösen nehéz keresni, amióta mindig kontextusban Ukrajnát dobják a keresők), a leginkább kifejtő:

Nyelvi törvénnyel a tagköztársasági státust elnyert uráli népek rendelkeznek, a többiek nem. A nyelvtörvény kimondja, hogy az adott köztársaság területén a tituláris nemzet nyelve az orosszal együtt, de primus inter pares, államnyelv. A jog és a gyakorlat azonban – különböző okokból – általában nagyon távol áll egymástól.
Néhány cikkely a nyilatkozatból:
[+]
– 3. cikkely: az anyanyelvhasználat joga a tömegtájékoztatásban;
– 9. cikkely: a nyelvi rendszer törvénybe iktatása, szabványosítása, megőrzése, fejlesztése, támogatása;
– 18. cikkely: a parlamenteknek hivatalosként kell elfogadniuk az általuk képviselt területen történelmileg beszélt nyelv(ek)et.

[–]
– 3. cikkely: az anyanyelv használata a kormányzati szervek részéről;
– 47. cikkely: jog a nyelv használatára minden társadalmi-gazdasági tevékenységben;
– 48. cikkely: jog minden dokumentum (űrlapok, csekkek, szerződések, számlák stb.) anyanyelvi kiadására

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.25. 14:17:20

@Member:

A helyzet az Oroszországban, hogy a kisebbségek nagy része nyelvvesztés állapotban van, azaz NEM AKARJA használni saját eredeti nyelvét. Ezen nemigen lehet segíteni. Ez különösen a finnugor népekre igaz.

Viszont pl. a Kaukázusban más a helyzet. A csecsenek pl. mind beszélnek csecsenül, s használják is a nyelvet.

Azaz a jogszabályi keret megvan, de van ahol nincs rá igény.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2014.03.25. 14:25:46

@maxval a gondolkodó birca: en.wikipedia.org/wiki/List_of_linguistic_rights_in_European_constitutions#Russia
Ha nagyon tömörítünk.

Amennyiben a jogi keretek megvannak, de a nyelv mégis kihal, ott valami gond van. Pl. ha nincsenek legalább kétnyelvű iskolák, nincsenek magasabb színvonalú nemzetiségi televíziók, portálok, ha nincsen ügyintézés anyanyelven, illetve, ha jobb pozícióhoz jutok a többségivé válással, akkor értelemszerűen eltűnik a kisebbség. A krími tatárok nem lesznek külön tartományi konföderáció, ahogyan az ukránok sem, vagyis ebből beolvasztás lesz.

maxval a gondolkodó birca · http://maxval.co.nr 2014.03.25. 15:04:38

@Member:

A gond abból van, hogy ezek a nyelvek kihalófélben vannak és alacsony a presztízsük. A szülők nem tanítják gyerekeiket a nyelvre. Nyelvhalál.

grani 2014.03.26. 11:50:38

@Member: A krími tatárok azért nem egészen széplelkek. Ha egy kicsit beleolvasnál a törtélembe, akkor tudnád, hogy a krími tatárok voltak a törökök rabszolga vadászai. Millió szám hajtották rabságba a szlávokat. Egy arrogáns, beképzelt náció. Nemrég az egyik vezetőjük, még akkor Ukrajna volt, azt nyilatkozta, hogy az oroszok mindig is rabszolgák voltak. Egyébként a MO-ra a XVIII. század elején törtek be utoljára, szintén rabszolgára vadászva, az ukrán kozákokkal együtt. A Kárpátok egyik hágóját a mai napig Tatár hágónak hívják. (nem a mongo-tatárok miatt).
Az oroszok, mikor elfoglalták Krímet a törököktől, nagyjából amikor az USA megalakult, simán kiirthatták volna őket (mint az USA tette az indiánokkal). Nagy volt és nagy most is a gyűlölet. A tatárok még mindig azt hiszik, nekik "jár" valami, mert ők A tatárok és az oroszok csak rabszolgának valók. Egy kicsit ismerni kell őket.

Ja, ha szavazásra kerülne sor Kárpátalján, a ruszinok tuti Oroszország mellett döntenének. Nem viselkedett velük a magyar nacionalista liberális elit valami szépen a XIX. és XX. század elején. Rákóczi népe még emlékszik...

A térkép és a sztori meg csak félig igaz. A nyugati megyéket Zsir a lengyeleknek ajánlotta. Elvégre az övék volt. Nem tudom, miért kellett ezt kihagyni?

grani 2014.03.26. 11:51:33

@Member: Beolvasztás? És mi lett volna, ha maradnak a náci Ukrajnában?

grani 2014.03.26. 12:40:25

@Karl Friedrich Drais der Freiherr von Sauerbronn: hát sok pénzt bele kell ölni. Nagyon lerohasztották az ukránok. Nyáron voltam ott. Pont olyan szomorú volt, mint a szintén tönkretett Kárpátalja. Pedig a SZU idején a legjobb helyek között volt mind a kettő. Több mint húsz év Európa legcsóróbb országában nem egy leányálom.
Szóval kell rá költeni, de nem annyit, mint a Nyugat németeknek a kelet németekre.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.03.26. 12:43:37

@maxval a gondolkodó birca: a gond abból van, hogy otthon lehet nyenyecül nyestprémre vadászni, fakunyhóban éldegélni, vagy elrongyolsz valami működő helyre, ahol az édes anyanyelvedet pont három másik ember beszéli rajtad kívül. a férjed-feleséged már orosz, a gyerek tehát otthon sok esetben nem is hallja az "anyanyelvét".
ez alól egyébként többek közt tatarsztán a kivétel,ahol van olaj, meg teherautógyár, ott a tatárok élnek és virulnak, a masszív fellendülés ellenére még épp 50% felett vannak. és lám, van kétnyelvűség, sok esetben először tatárul, másodsorban oroszul írott táblával.

főkolompos · http://fokolompos.blog.hu/ 2014.03.26. 12:43:57

@grani: @maxval a gondolkodó birca:
egészen biztosak vagytok ebben?
Tuti, hogy ha nemzetiségi alapon meghozott döntés születne, akkor nem Mo-hoz akarnának csatlakozni, ugyanakkor Mo EU tag, NATO tag, a nyugati blokk része, tuti, hogy a nemzetiségi hercehurcánál fontosabb lenne az, hogy bárhova mehetnének dolgozni az EU-ban, illetve hogy bazi sok EU-s pénzt kapnának mivel az EU legelmaradottabb régiói közé kerülnének rögtön.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.03.26. 12:46:57

@grani: nem kell ott nagyon költeni, a turizmus által az egyik legmenőbb hely lesz. a nyakam merem rá tenni, hogy az orosz felső százezer elkezd ott építkezni, mindnek lesz villája, minden második faluban yacht-kikötővel. maximum a tengerparttól messzebb eső területeket kell dotálni, de nálunk is van nógrád megye.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.03.26. 12:49:52

@főkolompos: persze, aztán rohannának magyarul tanulni egytől-egyig. pénzt kapnának az oroszoktól is, bőven többet, mint amit az ukránok toltak oda, valószínű annál is többet, mint ami az unióból menne oda. innen kapnának autópályát meg díszkutas főteret, oszt annyi. az oroszok meg öntenék oda a pénzt számolatlanul.

grani 2014.03.26. 12:52:17

@főkolompos: Egészen. Ami meg az európai munkát illeti. Mennek oda is, de nyelv nélkül csak eléggé cselédmunka jut nekik. Viszont Oroszországban nincs gondjuk a nyelvvel és sokkal jobban keresnek. Jó pár földimnek segítettem már itt elhelyezkedni. Az EU nem annyira vonzó, még nekem se. Most hívnak pld. Lengyelországba dolgozni egy multihoz (most is multunál dolgozom). A bér kétharmada lenne a moszkvainak, az adó meg háromszorosa. Miért is menjek?

grani 2014.03.26. 12:53:10

@milliliteratura: A lányomnak is van ott telke :) rohant is intézni az átírást. Lehet, hogy közösen építünk ott egy nyaralót.

misiapu71 2014.03.26. 13:14:26

legyen sopronba ujra népszavazás

wallenberg8805 (törölt) 2014.03.26. 13:40:11

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Ha darabolnak, akkor azt etnikai és történelmi alapon tegyék, tehát a magyar és ruszin többségű Kárpátalját Magyarországhoz csatolják, mert sem etnikailag sem történelmileg semmi köze Ukrajnához, Magyarországhoz viszont van.

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2014.03.26. 13:41:53

@grani: Ismerem a történelmet és a tatárok valóban nem voltak ártatlanok, ettől függetlenül véleményem szerint Sztálin alatt megkapták elég rendesen, feltörölni velük nem kellene a padlót.

A ruszinok az Osztrák-Magyar Monarchia legfőbb szövetségesei voltak, akik máig őrzik az identitást nem kis eséllyel Magyarországra szavaznának, az ukránosodottak viszont vélhetően Ukrajnában maradnának. Másik oldalról az igaz, hogy maga Kárpátaja kevésbé nyugatpárti, mint Közép-Ukrajna, az UMDSZ támogatta Janukovicsot.

A lengyelekre való utalást én nem láttam egy cikkben sem, később találkoztam egy ugyanilyen, bár kissé paintesebb térképpel és szintén nem volt rajta jelezve, hogy mit szán a lengyeleknek.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2014.03.26. 13:42:53

@wallenberg8805: A történelem melyik századára gondolsz? Mert akkor a Krímnek önálló államnak kell lennie.

wallenberg8805 (törölt) 2014.03.26. 13:47:37

@Member:

A legutóbbi számottevő történelmi időszak számít, annak van a jelenben relevanciája.

grani 2014.03.26. 13:56:18

@Member: Hát eléggé szépen körbejártuk már ezt a témát pár napja.
cink.hu/karpatalja-magyarorszage-lesz-de-nem-mi-jarunk-a-legj-1550173848

Ja, a lengyelek felháborodva visszautasították azt az ötletet, hogy hozzájuk csapjanak közel 15 millió ukrán nácit, akik a németekkel együttműködve tízezer szám irtották a lengyeleket. Meg a zsidókat. Van humoruk az oroszoknak :)
Mit tudsz a ruszinokról?

Hunyadi zokogna... ha látná......ezt 2014.03.26. 14:10:47

Kicsi blogíró,
Had döntse el az ott élő, hogy hol akar ezután élni jó? Tudod, pubi, ha ezt a "kegyet" netán elkövették volna az első világháború után velünk akkor egy sokkal élhetőbb és feszkómentes kárpátmedencében laknánk. Igen, lettek volna nagy leszakadó területek, de korántsem akkora barmolás ami akkor történt. Szóval akiben van egy kicsi hazaszeretet vagy a törit nem a history channelen nézte az egyetért azzal, hogy ha netán a ruszinok és a magyarok autonómiát szeretnének vagy esetleg inkább velünk élnének nem dobálnak hamut a fejükre és meaculpáznak Brüssel felé hajlongatva...

engelbert (törölt) 2014.03.26. 14:36:03

Az apró finnugor népecskék rég feladták az identitásukat,a nyelvükkel együtt eltűnnek ők is.Bezzeg a csecsenek vagy bármely déli náció...abszolút népszaporulat,100% önbizalom,harciasság és a totalitáriánus vallásuk...előbb halnak ki az oroszok, mint ők.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2014.03.26. 14:39:47

@Member:

Itt van a térkép:

444.hu/2014/03/24/igy-osztana-fel-ukrajnat-egy-orosz-politikus/

Egyébként a ruszinok jelentős része sajnos elukránosodott, és a maradék sem őriz olyan szép emlékeket rólunk, miután a függetlenségét 1939. március 14-én kikiáltó Kárpátaljára fél nappal később elkezdtek bevonulni a magyar honvédok. Ráadásul ott mindenki tud oroszul, magyarul elég nagy gond lenne nekik megtanulni. Hadd ne soroljam még a különbségeket.

Mj · http://www.archiregnum.blog.hu 2014.03.26. 14:40:35

Szuper, benyelte a kommentemet a blogmotor.:-/

Giskard07 (törölt) 2014.03.26. 14:41:06

Beszarás. Ilyen helyzetben nincs mit mérlegelni uraim: vissza mindent, amit lehet. Márpedig most háború és vérontás nélkül lehet. Mégis mi okozza a fejfájást? Az oldószer amivel kiirtották a cikkíró-félékből a hazaszeretet és helyette beküldték a kishitűségi szurit? Az, hogy ukránok is élnek ott nagy számban nem mérlegelési probléma! Nem tudok róla, hogy trianon kapcsán bármelyik szomszédunk egy picit is ódzkodott volna a tőlünk elrabolt területeket illetően arra hivatkozva, hogy ott magyarok is laknak... Az ilyeneket az sem zavarná, ha csak 3 megye maradt volna Magyarországból. Valaki kiáll mellettünk, erre lehülyézik. Agyam dől.

wallenberg8805 (törölt) 2014.03.26. 15:07:49

@Andriska07:

A cionista Orbán-Martonyi-kormány még akkor is elutasítaná Kárpátalja visszafogadását, ha maga Ukrajna ajánlaná fel, csak hogy mindenáron megfelelhessenek izraeli és amerikai megbízóiknak.
Gyalázat.

wallenberg8805 (törölt) 2014.03.26. 15:12:22

A bejegyzés szerzője csak azt nem tudja hogy a ruszinok is ugyanúgy a mieink mint a magyarok, mert a bunkónak a szabadnép félórán ezt nem mondták az ottani bunkók, tehát Kárpátalján a mieink a magyarok és a ruszinok többségben vannak.

steery 2014.03.26. 15:38:10

Nekem jobb ötletem van. Mivel a világban alaposan összekeveredtek a különféle nemzetiségek és nyelvek, az országhatárok kijelölése kövesse ezek aktuális eloszlását az egész bolygón. Tehát ha egy ingatlannak x nemzetiségű a tulajdonosa, akkor az x országhoz tartozik (adásvételkor ez automatikusan változik). Ahány nemzetiség és törzs, annyi ország legyen, amik területileg nem összefüggőek, köztük átjárni (szomszédolni, bevásárolni, dolgozni menni) csak útlevéllel lehet és minden országdarabkán olyan törvények érvényesek, amilyet az adott ország lakói épp kitaláltak maguknak. Ezt a telek szélén fel is lehet tüntetni nagy hirdetőtáblán.
Ideje volna elszakadni végre attól a divatjamúlt gondolattól, hogy egy országnak területileg összefüggőnek kell lennie. Hisz a szigetvilágok sem összefüggők! Akkor a szárazföldön miért ne lehetne szigetszerű miniállamocskákat létrehozni? Az infrastruktúrát, kábeleket, csöveket, utakat meg államközi szerződésekkel kellene építeni, karbantartani, használni. És akkor mindenki boldog lesz, mert a saját hazájában élhet. És a térképészek is örülhetnek, hogy 200 ország helyett több ezer lesz, százmillió országdarabka formájában az atlaszban.
(az ötletem szabadalmaztatása bejegyzés alatt van)

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2014.03.26. 15:48:32

@wallenberg8805: Sajnos jelenleg nincsen pontos kimutatás arról, hogy mekkora a ruszinok aránya, mivel a népszavazásokon nem szerepelt lehetőségként ennek megjelölése, a vallási összetételt lehetne nézni, hogy mennyien görög katolikusok (ha jól tudom, a 2001-es népszámlálás ezt nem kutatta külön). A hangos ruszinok vélhetően velünk vannak, elvégre autonómiát is követeltek 2008-ban.

Fot L' Mondó · http://fotelmondo.blog.hu/ 2014.03.26. 16:16:16

És hol maradnak a térképről a lengyeleknek ígért nyugat-ukrajnai területek?

Fot L' Mondó · http://fotelmondo.blog.hu/ 2014.03.26. 16:18:24

@steery: :D
:D Ez már Peter Griffinnek (Family Guy) is eszébe jutott, de ő is belebukott... :D

HgGina 2014.03.26. 16:21:58

A ruszinok népszavazás esetén nem az oroszok mellett szavaznának. Zsirinovszkij a szellemi színvonalától függetlenül majdnem jót javasol. Beszarábia déli részét (Ogyesszától dél-nyugatra) simán a románoknak kéne adnia, esetleg valami különmegállapodással az arrafelé élő gagauzokra.
Az mindenesetre régen jól látszik, hogy Moldovának vége. És bizony az egész világnak jobb lenne, ha Ukrajna szépen békésen öt részre szakadna. A jelen állapot erősen egy Moldován osztozkodó orosz-román háború felé megy.
Dől a trianoni-párizsi békerendszer dominója. A sok politikus meg úgy csinál, mintha meg akarná vagy tudná állítani. Naívak, ha ezt képzelik.

Fot L' Mondó · http://fotelmondo.blog.hu/ 2014.03.26. 16:31:38

@HgGina: Nem szaladtál egy kicsit "előre" a lázálmaidban? Egyébként, már 1936-tól recsegnek az eresztékei a párizsi békerendszernek és még is fennáll. Amit Te itt vizionálsz, az rengeteg jó ember halálával végződne... mindent meg kell tenni az elkerülésére, mert akkor Mo-n is sok ember meghal... és hidd el, megint csak nem a kirobbantó "uraságok" halnának halomra, ők simán ücsörögnének a bőrfoteljukban kellően távol a golyóktól (vagy a gójoktól)... Mindig a kisemberek szívják meg!

DR. Smit Pal 2014.03.26. 16:39:06

Most itt lenne az ido, a trianon ugyenek megoldasara. Akar orosz segitseggel visszavenni az elcsatolt teruleteket. Az oroszok ugyis lenduletben vannak.

Fot L' Mondó · http://fotelmondo.blog.hu/ 2014.03.26. 16:48:54

@DR. Smit Pal:
Nem tanultál történelmet? Vagy azt is plagizáltad? :D 1939-ben a németek voltak lendületben... Akkori "nagyjaink" lehetőséget láttak rá, hogy visszavegyék, ami a mienk... német segítséggel... láttuk mi lett a vége...

75. Vladys 2014.03.26. 20:19:43

Az USA nevű tulajdonosunk nem engedélyezte ezt az álmodozást, úgyhogy legyetek jó rabszolgák és kussoljatok.

A haza vezére időben lépet és azonnal megtette amit meg kellet tennie. Szerencsére egy igaz magyar vezeti az országot.

betamàs 2014.03.27. 08:36:54

"Beregszász város és a járás magyar többségű"
Meg szeretném kérdezni a tisztelt Membertől, hogy ott miért nem lehetne népszavazást tartani ?

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.03.27. 10:00:25

@grani: nem teljesen értem, most akkor te is orosz oligarcha milliárdos vagy? mert akkor sürgősen igyunk meg egy vodkát a napokban valahol.
:)

@steery: parádés ötlet. nagyjából négy másodpercig létezne ez az állapot, aztán irtózatos háborúk és népirtások, etnikai tisztogatások és népvándorlás nyomán kialakulna 200 alatti számú, "etnikailag tisztább" ország :)

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2014.03.27. 10:02:23

@betamàs: Kérvényezzék, szerintem nincs akadálya. Ellenben én tartok attól, mivel Borsod mellett van, hogy a magyarok kimenekülnének és a megye roma lakosai átmennének az elértéktelenedett községi házakba. Lehet, még rosszabbul járnának.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2014.03.27. 10:03:48

@betamàs: Illetve ha ők elmennek, a megmaradó szórványokat teljesen asszimilálják.

milliliteratura · http://milliliteratura.blog.hu/ 2014.03.27. 10:03:51

@Fot L' Mondó: dehogy áll fent, csak úgy teszünk, mintha fennállna. nézd már meg a párizsi határokat, meg a mostaniakat. kb franciaország meg talán a benelux-határok maradtak változatlanok, itt keleten minden más.
reális, hogy a dnyeszternél legyen európa és oroszország határa, bár az egyelőre nem világos, hogy ukrajna (vagy annak részei) e rendben hogyan szerepel(nek).
süti beállítások módosítása