Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

Vélemény egy kerge választásról

2014.05.26. 05:37 Member

Nos, a tegnap este legfontosabb tanulsága, hogy tenni kell a közvéleménykutatók adataira, mert legalább ennyire fontos, hogy adott pártnak mennyire hűségesek és motiváltak a szavazói. Az is sok eredményen látszik, hogy az országos eredménytől függetlenül előfordul, hogy adott párt szavazói nem fognak elmenni az EP-re választani. Alighanem ez történhetett a Jobbikkal, Tiszaeszlár, Tiszavasvári és Boconád olyan települések, ahol a Fidesz-KDNP-t sikerült települési szinten a radikálisoknak legyőzni, ehhez képet alant láthatóak az eredményeik.

ep6.pngBoconád eredményei

ep8.pngTiszaeszlár eredményei

Tiszavas.pngTiszavasvári eredményei

A párt szavazói ezek szerint nem érezték fontosnak, hogy az EP-be képviselőket juttassanak, mivel ők a párttal ellentétben utálják annyira Brüsszelt, hogy bojkottálják az ehhez kötődő választást (vélhetően az önkormányzatin ismét a Jobbik tarol majd ezeken a településeken).

A választások legnagyobb vesztese az MSZP, gyakorta történelmi vereséget szenvedtek, ez főleg Budapesten látszik, ahol sokszor még az LMP is rávert a pártra. Szeged, mint korábbi szocialista fellegvár tartotta magát, Magyarország egyik legszegényebb roma településén pedig elsöprő a győzelmük.

BP1.png
Budapest I. kerület eredményei

BP6.png
Budapest V. kerület eredményei

BP5.png
Budapest VI. kerület eredményei

Szeged.png
Szeged eredményei

ep3_1.pngCsenyéte eredményei

ep.png

Tarnabod eredményei

A tarnabodi eredmények számomra két okból érdekesek. Egyrészt otthon maradtak az MSZP szavazói (2009-ben ugyanez történt), másrészt az utóbbi időben több ízben segített a település lakóin 1-1 mezei LMP tag, de ez az eredményeken nem látszik meg, továbbra is ugyanaz a két állandó szavazó adta a voksát a pártnak.

A választás két legnagyobb győztese a DK és az Együtt-PM, gyakorlatilag átvették a vezetést a szocialistáktól a baloldalon a fővárosban, az MSZP ott maradt erősebb, ahol a haladó és inkább liberális nézeteket valló pártoknak nincsen esélye az atyáskodó hagyományos baloldallal szemben, vagyis vidéken, illetve ahol komoly beágyazottságuk van (Szeged). Őszintén álmomban nem gondoltam volna, hogy a DK így felzárkózik, a közvéleménykutatások szerint nekik kellett volna pengeélen táncolniuk. 

 10369574_10152075907057312_6162929240142314466_n.jpg

Budapesti kerületi második helyezések (Origo)

Az LMP komoly vesztese ennek a választásnak. Ugyan bejutottunk (5,01%), de ez nem mehet így tovább, azon izgulni, hogy megugorjuk-e a küszöböt hosszú távon rosszat tesz az idegeknek. A felmérések szerint az Együtt-PM-mel voltunk egy szinten, mégis 2% a különbség (igaz, 1-1 képviselőt küldünk ki), vagyis a mi szavazónk kevésbé elkötelezettek, még mindig jellemző a "többi nem" hozzáállás a leadott voksoknál. Rekordalacsony (négy milliós) kampányköltségvetést alkottunk és tartottunk be, vélhetően nem is ezen múlt a voksok sorsa, még mindig nehezen értelmezhető a többség számára, hogy az LMP mit is akar, illetve nincsen olyan erős kötődés, mint Gyurcsány Ferenc esetében. Továbbra is az a véleményem, hogy mintatelepülések kialakításával tudunk bizonyítani, ha már pénzt szórni nem tudunk, úgyhogy az önkormányzati választásokat különösen várom.

4 komment

Címkék: választás európai unió Jobbik MSZP LMP Fidesz

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr836210263

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mangekyo22 2014.05.26. 18:48:23

Szega!

Én akkor is gratulálok a bejutáshoz! ;) S ne ad fel, szerintem ha kicsit aktívabbak lesztek a következő 4 év legtöbb napján, akkor akár 10-15% is lesz majd a következő OGY! ;)

NWolf 2014.05.30. 14:15:29

mekkora méretű mintatelepülésekre gondolsz? Falvakra?

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2014.05.30. 14:33:53

@NWolf: 500-700 fő közötti településekre, amik még nincsenek teljesen elöregedve. Ezek általában roma többségűek, úgyhogy csak kemény kézzel működne.

martynk 2014.05.30. 20:53:47

@Member: az ok, csak a mai budapesti választási változtatások híre után szerintem az LMP-nek nem is nagyon lesz más választása, mint nyitni vidékre, mert a budapesti közgyűlésre, főpolgármesterségre esélytelen.
Az EP-kampányról bár sok önkritikát olvastam tőletek, de a lényeg mégis csak az, hogy egy 4 milliós kampánykeretből is képesek voltatok megugrani a küszöböt, ami jelentheti azt, hogy a nagyvárosi szavazóitoknak nem kellenek azért az óriásplakátok, mert ha magasabb a választási kedv, ők is többen mennek el szavazni, amihez elég az internetes, személyes mozgósítás is. Egy kampányba befektetett forint tehát vidéken az LMP-nek most aránylag többet érhet, mint Budapesten
(és akkor most arról nem is beszélek, hogy mennyire fontos a vidéki hálózat kiépítése- én közelről láttam egy kistelepülési MSZP-s alapszervezet megszűnését Nyugat-Magyarországon, mert 2010-ben Mesterházyék úgy döntöttek, hogy a kistelepülési irodák bezárásával és az ottani szervezetek költségkeretének megnyirbálásával lehet pénzt spórolni. Meg is lett az eredménye- ma már ott is a Jobbik a második erő)
süti beállítások módosítása