Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

Zöldek és bambák? - Náci-e a Jobbik?

2013.04.02. 19:24 Member

Mély megdöbbenéssel olvastam a Kettős Mérce mai írását, mely igencsak a névhez méltó hangulatot áraszt. Az egyik ok, ami miatt rendkívül visszás az írás, hogy a Jobbikot nem környezetvédelmi elhatározottsága, hanem "nácisága" miatt támadja, ez pont olyan primitív dolog, mint honfitársunk viselkedését származásával magyarázni.

A Jobbik eléggé kettős képet mutat természetvédelem terén, a központi elem az idegen hatalmaktól való megóvás, egyfajta túlidealizálása a hazai vízkészleteknek és a föld megtartó erejének, valamint tudatos zöldek által óva intett módszerek elfogadása (atomerőmű, vízlépcsők). Nem vagyok az energiatermelés szakértője, jelenleg nem látom a csodát az atomenergia kiváltására, a fogyasztás visszafogását tartanám célszerűnek a megújulókra való átállás előtt. A vízlépcsők speciel tényleg érdekes döntés, hiába megújuló energiaforrás, hiszen megöli a folyókat, pusztítja élővilágukat és idővel a hagyományos vízlépcső alján olyan mennyiségű hordalék gyűlik össze, hogy az hajózhatatlanná válik.

A fő attrakció viszont, hogy a cikkben csak 9 alkalommal hangzik el a náci szó és a linkek többsége is a párt "náciságát" hivatott bizonyítani. A Jobbik (jelenleg) nem náci párt, igazi náci pártja nem volt Magyarországnak (a helyi volksbundos árják inkább a német nemzetiszocikhoz csatlakoztak, Imrédy is eléggé sajátságosan fogta meg a kérdést bábbá válásáig), ha a Jobbik náci párt, én vagyok a Pókember. A Jobbik gyökerei inkább a magyar fajvédelem jobbszárnyából sarjadtak, plebejus, de rendpárti nézetei rejtenek némi népiességet, közben már beépültek a kelet-európai szélsőjobb iszlámbarát elemei. A Jobbikot a nagypolitikából kiragadva nehéz is értelmezni, ezért nem is tennék eképpen, inkább két pontban próbálok választ adni rá, miért is tolódik a Jobbik fokozatosan jobbra.
 

1. A Fidesz jobbra tolódása
Nem ismételnék mást, ez a cikk jól példázza, miként is működik a Fidesz, nincsenek konkrét, lefektetett nézetei, a párt egy túlcentralizált PR-gépezet, mely felfedezte, hogy a legkönnyebben akkor tud hatalmon maradni, ha az egyetlen alternatíva marad a jobboldalon, ehhez jön a túlcentralizált szerkezet és a pátoszba emelt személyi kultusz, mely általában több követőre talál a jobboldalon, mint az utóbbi időben erősen elliberalizálódott balon. Ezért a Fidesz már a programalkotáskor elkezdte ellopni a Jobbik programját és előtérbe tolta Bayer Zsoltot, aki írásaival néha ráver bármelyik jobbikosra. A Jobbik a cigánybűnözés szlogent meglovagolva lett a parlament harmadik ereje, ezt az európaiságát féltő, bár egyre aláásóbb Fidesz nem vehette el, hiszen sok forrást remélnek az EU-ból, mégis, a korábbi kocsmapolitikai hangulatot a párt maga mögött hagyva, kimértebb stílusban kezdett politizálni a parlamentben, ezzel elveszítették a radikálisabb szavazóikat. A Fidesz viszont éppen úgy döntött, hogy a keresztényeket megszerezve az "enyhe radikálisokért" nyúl (ne lépődjünk meg, ha a KDNP helyett legközelebb már a MIÉP lesz a szövetséges), ezért a Jobbiknak meg kell fogni azokat, akik anno Király B. Izabella keble alatt nyugodtak. Baráth Tibor tiszaeszlározása volt a próba, melyet Gyöngyösi listázása fejlesztett tökélyre, hogy a társadalomban van-e vevő a szókimondó antiszemitizmus/összeesküvés-elmélet kombinációra igény (amit valljuk be, a Fidesz is csodásan művelt az elmúlt 3 évben) és még ha nem is motoszkál mindenkiben egy pici Szaniszló Ferenc, bizony vevők vagyunk rá, hogy külső erőknek tulajdonítsuk kudarcunkat. A Jobbik belátva, hogy a billegő embereit könnyen elveszítheti, különösen, ha vörös veszéllyel fenyegetnek, inkább egy stabil keménymag kialakításába kezdett. Nehezen tudom elképzelni, hogy a Jobbik kormányon a populista programját be tudná váltani, retorikájuk java csak termék, hogy eladhatóak legyenek, hiszen ők is csak egy párt. Külön megmosolyogtató látni "politikusbűnözés" szlogenjüket, amikor nem hogy gazdálkodásuk, de alapszabályuk sem hozzáférhető.

2. A csürhe
 A szélsőjobb mindig sebtében szervezkedett és bevett boldogot-boldogtalant, általában ügyelve arra, hogy szorgalmas, könnyen irányítható emberek kerüljenek a táborba. Ennek következménye viszont, hogy alul a többség nem ért meg többet a Jobbik programjából annál, hogy "üsd a cigány" és lehetséges, hogy a hazai zsidóságot is kitoloncoltatnák az országból, talán egy részük keményen náci is (bár arra ott van a Pax Hungarica, a Nemzeti Őrsereg, megannyi más paramilitáris "önvédelmi" szervezkedés). Az igazság része, hogy mindannyiunk ismeretségi körében van legalább egy ember, akiről tudjuk, hogy a jobbikos, de normális (ahogyan mindegyikük ismer "rendes cigányt"), és ellenére azt is látjuk, hogy még a helyhatósági választásokon sikeres embereik is (Juhász Oszkár, dr. Fülöp Erik, ill. a nem jobbikos, de ahhoz kötődő Orosz Mihály Zoltán) sem tudták helyben a Jobbik programját megvalósítani, a várt rend, a "cigányok megregulázása" elmaradt, településeik ugyanolyan elöregedő vidéki konzervatív lakhelyek, munkahelyek nélkül, mint megannyi másik. A Jobbik nem tudja összefogni (jelenleg) a mai baloldalhoz hasonlóan széttöredezett szélsőjobboldali tábort, mely egy zárt kultúrából táplálkozik, mégis az érdekek állandó jelleggel szétszabdalják és mozgalmaik tiszavirág életűnek bizonyulnak.

Summa summarum, náci veszéllyel fenyegetni erősen populista és buta húzás. A Jobbikkal egy-két ügyben együtt lehet működni, nem csinálnak a magyar nádasok megóvásából gátoldali holokausztot, de Isten óvja a lelkét annak, aki komoly együttműködést remél velük. Most megyek, mert Venom és Octopus már vár reám.

Szólj hozzá!

Címkék: zöld Jobbik

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr735189362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása