Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

Egyiptom

2011.01.28. 13:24 Member

 Azért ez mégiscsak durva. Mikor még ifjabb voltam, Egyiptomról a piramisok, az óriásnak ábrázolt fáraók, a tíz csapás, esetleg a turizmus jutott eszembe. Mondhatni az ókori kiadása és az idegenforgalom ötvözése.

Jelenleg nagyon nem így érzek. A bolsevikok azon felfogása, hogy egyik forradalom a másik után söpri el az aktuális elnyomó hatalmat, bizony megakadt a második dominónál. Tunézia egészen más eset volt, mégis hittek abban az elkeseredett egyiptomiak, hogy a forradalmat lehet importálni. Számomra fel is értékelődött mind a facebook, mind a twitter (lehet, hogy a regisztrációval kapcsolat szkepticizmusom okán minden jóból kimaradok?), mely nem csak hazánkban, hanem itt is segített megszervezni ezen tömeges megmozdulásokat.

Adott egy fazon, aki 30 éve nem hajlandó lemondani az elnöki posztról, és totális ellenőrzés alatt tartja az országot (máskülönben hogyan tudta annak vezetői székét eddig megtartani?). Ez véleményem szerint akkor is elfogadhatatlan, ha az ország külső szemmel teljesen olajozottan működik, meg kell adni az ellenzéknek a lehetőséget véleménye kifejtésére. De nem ez történik, a tüntetéseket leverik, betiltják a gyülekezési szabadságot (illetve a pénteki imát, ami súlyos beavatkozás a szabad vallásgyakorlásba), végül az internet teljes kiiktatása és a mobilhálózat korlátozása következik, mintha az ország békéjét egy testbe berágott féreg veszélyeztetné, ám hibás a diagnózis, a helyzet jobban hasonlít az autoimmunbetegséghez, amikor a szervezet a saját sejtjeit véli ellenségnek. És ezek a sejtek nem mások, mint Mubarak a cimboráival.

Hogy mi várható eme szoros helyzetben? A Muzulmán Testvériség nem lesz szimpatikus a konzervatív országvezetőknek, ahogyan az Izraellel jó kapcsolatot ápolóknak sem, Mohamed el-Baradei pedig a közelmúltban fordította figyelmét az izotópokról Egyiptom belpolitikájára, szóval első blikkre a nagy szimpátia nem túl hiteles, de nagyon sok múlik majd azon, mennyire akar mindenáron változást a nép. Egy biztos, innen, laikus fejjel én szurkolok. Addig van nyeregben Mubarak, amíg a hivatalos erők nem demoralizálódnak. De aztán vége, hosszú időn át egyetlen lélekkel bíró rendfenntartó sem bírja elviselni, hogy saját embertársait kell gumibottal a betonba vernie!
Végeztem.

EDIT: Vagyis mégsem. Már Jordánia is megindult. Ezek szerint a forradalom exportja működik. Ez egyre érdekesebb.

2 komment

Címkék: egyiptom korlátozás forradalom (fülke nélkül)

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr882620865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

transformer2 2011.01.28. 22:09:03

Kedves Member !

Magánvélemény: az ókori Egyiptom sem lehetett sokkal különb, szerencsére nem ismerjük részletesen a korabeli hatalmi-politikai harcokat. Így aztán marad egy kellemes "napsütéses" kép a piramisokról, meg a fáraóról akit állítólag feltétlenül tisztelt és szolgált mindenki...

Dehogyis. A mindenkori fáraónak is örökké küzdenie kellett hatalma megtartásáért.

Ma sincs ez másképp ?

Vissza a jelenbe:
Sajnos nem ismerem a részleteket, de biztos vagyok benne, hogy a tömeges munkanélküliség, szegénység, kirívó társadalmi egyenlőtlenségek, nyomorúságos lakhatási feltételek vezettek el idáig.

Elsősorban nem a szólásszabadság hiánya, vagy az ellenzék háttérbe szorítása, sem pedig a különböző külpolitikai műveletek.

"A lét határozza meg a tudatot."

Lehetséges a forradalom exportja, ezt megkönnyíti, hogy a szóban forgó országok között nincsenek nyelvi és kulturális nehézségek !

Azonban ennek megvalósítása tudatos és alapos szervező munkát igényel, a diktatúrák biztonsági szolgálatai pedig mindent el fognak követni, hogy felgöngyölítsék a szervezkedőket.

Az események messze túlmutatnak az észak-afrikai és közel-keleti arab világon !
Az Amerikai Egyesült Államok nem fogja engedni, hogy az "olajozottan működő" diktatúrák működését felborítsa, bizonytalan demokráciák születése.
A jelenlegi helyzet konzerválásában régi barátjuk Izrael is érdekelt.

Nem engedhetik, hogy:

1. Bármi megzavarja, a kőolaj zavartalan kitermelését. Semmi sem keresztezheti a nyugati olajtársaságok működését.

2. Semmiképpen sem lehet megengedni, hogy bármelyik ország is Irán szövetségesévé váljon.

3. Nem megengedhető, hogy a térség államai szorosabb szövetségbe lépjenek egymással. Nem szabad, hogy túl erősek legyenek.
Oszd meg és uralkodj.

Vajon az EU-nak érdeke, hogy demokratikus átalakulás menjen végbe ?

Aligha. Egy szövetséges diktatúra sokkal kiszámíthatóbban működik. Valakinek kemény kézzel kordában kell tartania az éhező tömegeket.
Európa fél a szegénység elől menekülő "barbár" tömegektől.
Valakinek le kell fognia őket.

A nyugat mindamellett hogy "szavakban" látványosan és meghatóan tiltakozni fog az erőszak ellen, titokban dollár és euro hegyekkel fogja segíteni Mubarak barátunkat.

Természetesen én is maximálisan szolidáris vagyok az önkényuralmak ellen fellépőkkel.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2011.01.28. 22:20:47

@transformer2:
Természetesen egy rabszolgatartó ókori világot nem neveznék különbnek egy mai diktatúránál, de vegyük figyelembe, hogy az ókori Egyiptom civilizáció volt a maga korában, ellenben egy diktatúra már nem felel meg a XXI. századi normákat. Más a mérce. ;)

Vélhetően közrejátszott az emberek elszegényedése a közhangulat kialakulásában, hiszen az elnök gazdasági reformokkal és munkahelyteremtéssel kezdett el dobálózni, hogy csökkentse a tüntetési vágyat. A részleteket én sem ismerem jobban, ez nem a szakterületem, de van egy gyanúm, hogy a vallási élet háttérbe szorulása is közrejátszik jelen helyzetben (Muzulmán Testvériség tartós ellenzéki szerepe). Kicsit a kultúrák harca zajlik is most, amiről már korábban meséltél.

Sajnos a kissé cinikus kép a nyugatról, még inkább az USÁ-ról igencsak reális, bár szivárogtak ki infók, hogy éppen az Muzulmán Testvériséget pénzelték, ami szembemegy az imént felvázoltakkal. Én is arra tippelnék, hogy az eddig kiváló üzleti partner Murabak számukra a nyerő, de lehet, hogy az ilyen mély folyamatokat egyszeri halandóként nem láthatjuk át. :)
süti beállítások módosítása