Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

Líbia tragédiája

2011.03.17. 19:58 Member

Precízen fogalmazta meg az index.hu, hogy a cunami elmosta a líbiai felkelést is. Miközben mangás kollégáim azon aggódnak, hogy kedvenc seiyuu-juk életben maradt-e, illetve izzanak a segélyhívó drótok az élelem nélkül maradt országban (persze mangát továbbra is árulnak, biztos forrásból tudom), a világ egy eddig rivaldafényben úszó szegmensét árnyék borítja be.

Képzeljük magunkat a felkelők helyébe. Kirobbantották a forradalmat, életüket nem kímélve, elfoglaltak fontos városokat, kelet szinte az övék volt, úgy tűnt, a siker nem marad el, a diktátor dinasztiának mennie kell. Ám Európának ostromló szavakon és diplomáciai kapcsolatmegszakításokon túl nem sokra futotta, és most a cunami még egy nyomós ok is volt, hogy szépen eltakarják a szemüket, mint az óvodás, aki véletlenül összetört egy vázát. Amit nem látok, az nem is létezik.

Kadhafi fölényben van hadfelszereltségben, légierejével megbombázza az ellenzéki városokat, majd harckocsijaival befejezi a piszkos munkát. Nem marad nyomában más, mint romok és földönfutók tömegei. Szép lassan elfogynak a felkelők erőforrásai, kimerültek, miközben a Kadhafi család korábban átmentett vagyonából friss és üde zsoldosokat küldhet eszméletlen fejpénzért a még álló bástyákra.

Ez mindannyiunk tragédiája. Emberéletek vesznek el pusztán azért, mert országok vezetői érdekeiket ütköztetik egymásnak és nem tudnak megegyezni. Emlékszik még valaki 1956-ra, amikor a lelkes magyarok forradalmát bedarálta a nagy vörös medve és nem jött a segítség, amire vártunk? Vajon nem ezt érzik most a líbiaiak? Magukra hagytuk őket, ezen nincs mit szépíteni. Végeztem.

9 komment

Címkék: líbia kadhafi

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr792748334

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

WanGood · http://animemangapalota.blog.hu 2011.03.17. 21:57:00

'56-os párhuzam kimaradásáért egyheti Fapner nézésre köteleztelek volna :D
Amúgy sajnos tényleg áll a párhuzam, a zsoldos témát meg annyival egészíteném ki, hogy a "kedves vezető" bérenceinek nagy része csádi, ugandai és ruandai gyerekkatona (13-17 évesek). Így még szebb a dolog.

WanGood · http://animemangapalota.blog.hu 2011.03.17. 21:57:57

Lesszíves megjeleníteni az inda a írásom?

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2011.03.17. 22:15:21

@WanGood: Gyermekkatonák? Majd konzultálok volt szobatársammal, aki mind barátaitól, mind az egész szociális munkától megundorodva már csak a gyermekkatonák iránt mutatott érdeklődést. :D A gyermekkatona már azért is szemétség, mert sokallta jobban fáj lelőni. :/

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2011.03.18. 11:27:50

@WanGood: Tuti, hogy az írásom miatt jelentették be ma mégis a légzárat. :D

Mangekyo22 2011.03.18. 17:30:24

Valóban elszomorító, hogy ha valami új "friss hús" van amivel a média foglalkozhat, akkor az előzőt kutyaszámba sem veszik, pedig az ugyanolyan fontos, mint egy nagy erejű természeti katasztrófa.

A párhuzam pedig jogos. Csak sajnálni tudom szegény líbiai felkelőket, hogy ilyen későn adnak nekik segítséget.

transformer2 2011.03.19. 19:04:56

Nagyon nehéz helyzetben vagyok, mert átérzem a felkelők helyzetét, és biztos vagyok benne, ha Kadhafi győzne nem maradna el a kegyetlen megtorlás.

Azonban szemernyi kétségem sincs, hogy itt az olaj körül forog minden. A felkelő líbiai lakosság csak eszköz a "nyugatiak" kezében.
Sztem, szándékosan vártak ennyit, hogy meggyengüljenek a felkelők, így muszáj lesz komoly engedményeket tenniük "nyugati barátaiknak" a segítségért cserébe.
Másrészt azért szeretném kicsit árnyalni Kadhafi képét a szemetekben. Kadhafi jelenleg az Afrikai Unió soros elnöke, a szervezet az ő kezdeményezésére jött létre, hogy békés együttműködésre ösztönözze afrikai országait.
Korábban aktív szerepet játszott, az arab világ egységesebbé tételében.
Több országnak is felajánlotta, hogy lépjenek közös államszövetségbe.

Az afrikai kontinensen Kadhafi népszerű politikusnak számít, aki bőkezű adományokkal támogatja a rászoruló térségeket.

Egységesítő törekvései miatt megértem, hogy szálka a nyugatiak szemében, akik inkább megosztani szeretnék ezeket az országokat.

Líbia egyébként egy stabil pénzügyi háttérrel rendelkező ország, nincs adósság, sőt jelentős pénzügyi tartalékok állnak rendelkezésre.

A gyerekkatonákkal kapcsolatban: 100 % hogy van valóságalapja, de azért mindent nem hinnék el, amit a média állít.
Miből gondolják, hogy "idősebb" generációt nem találnak erre a célra ?
Amúgy a felkelők is simán besoroznak 16 éves fiatalokat (ráadásul olyanokat akik addig még lőni sem tudtak), a (Kossuth) rádióban halottam.

Kétségtelen tény viszont:
Kadhafi egy véreskezű diktátor, aki soha nem válogatott az eszközökben. És ezután sem fog. Ha meg kell öletni vkiket azért hogy megtarthassa saját hatalmát, ő megteszi.

Sztem úgy viselkedik, mint egy középkori földesúr, aki védi a saját területét. Líbiát a saját birtokának tekinti, az ott élők pedig mintha a jobbágyai lennének, a nyugatiak pedig közönséges betolakodók, akikkel úgy érzi, hogy joga van felvenni a harcot.
Ha kell a halálba küldi saját pilótáit, mert sztem a hősi halálon és max. 1-2 lelőtt nyugati gépen kívül többet aligha tehetnek.

Kadhafitól meg kell szabadulnia Líbiának. De milyen jövő vár rájuk ?
A nyugati olajvállalatok számukra kedvező szerződéseket fognak rájuk erőltetni.
Mert ez a nyugat beavatkozásának igazi célja.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2011.03.19. 20:13:53

@transformer2: Azt hiszem, a helyzetet ugyanolyan cinizmussal szemléljük. Az olajkitermelés kezdi a maximumot hozni, úgyhogy le kell csapni minden területre, különben a 24 alapélelmiszer ára is megugrana világpiaci szinten.

Amúgy ez miatt vagyok kissé bezárkózáspárti az utóbbi időben, akik maguk próbálnak életben maradni és nem vesznek fel kölcsönöket, nem adósodnak el. Az országok olyanok, mint a magánszemélyek, kevés esetet tudok elképzelni, ami indokolttá tenné a hitelfelvételt. Nyilván Kadhafi-nak eddig nem volt szüksége hitelek felvételére, mivel rendelkezik olyan nyersanyaggal, amivel egy ideig még tudja biztosítani a megélhetését.

A legérdekesebb kérdés, ha most teszem azt, a Nyugat nyer és Kadhafi elbukik, kit ültetnek a helyére? Az illető mennyiben fogja megtartani Líbia szuveneritását és mennyiben lesz az EU kiszolgálója.

Gyermekkatonák esetén nem venném egy kalap alá a felkelők és a kormányerők gyermeksorozását. Kadhafi külföldről hoz gyerekeket pénzért, a felkelők viszont a szabadságukért küzdenek, és ők nem kapnak érte semmit, hacsak nem kell az életükkel fizetniük.

transformer2 2011.03.20. 16:51:56

Arra gondoltam, nem szolgálná-e inkább a békét, ha a Kadhafi család megtarthatná nyugat-Líbiát Tripolival ?
Végül is itt élnek a hozzá hűségesebb lakosok.
Tulajdonképpen be kéne fagyasztani a jelenlegi helyzetet.
Ebbe még talán Kadhafi is belemenne, ő is érzi, hogy most nagy gáz van.
Így nem kéne szétbombázni mindent, és befejeződne a harc.

Lehet, hogy kegyetlen ember ez a Kadhafi, de az eltávolítása nagy áldozatokkal fog járni.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2011.03.20. 17:33:17

@transformer2: Nehezen tudom elképzelni, hogy Kadhafi szövetségesei csak nyugaton, a felkelők meg csak keleten éljenek, ehhez egy nagyon nagy léptékű lakosságcserére volna szükség, ami viszont ellenkezik pl. az ENSZ és az EU alapelveivel. Illetve ez nem ilyen egyszerű, nem tudni, a polgárháború előtt miként helyezkedtek el a gazdasági útvonalak, hol találhatóak a nagyobb olajmezők, az ország mely területei alkalmasak mezőgazdasági termesztésre, hol vannak ipari központok. Ezek tudatában lehetne kizárólag kettéválasztani Líbiát, amit népszavazással kellene megerősíteni.

Tegnap lőtték fejbe a lázadók vezéralakját, Mohammed Nabbous-t, aki a valóságot közvetítette, úgyhogy a segítség valóban az utolsó pillanatban érkezett.
süti beállítások módosítása