Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

CsaNa, avagy a Családi Napközik esete

2011.03.18. 22:09 Member

A mai napon Lapos Péter találkozót szervezett Kunszentmiklóson, mely a közösségi bölcsödék, más néven a családi napközik előnyeit vetette össze a hagyományos önkormányzati bölcsödéékkel. Jelen voltak Erstey Katalin (képen), az LMP országgyűlési képviselője, a Székesfehérvári Csemete Alapítvány vezetői, akik több, mint tíz éve foglalkoznak családi napközikkel, a helyi lelkes édesanyák (köztük több roma is), akik Kunszentmiklóson nagy nehézségek árán tudják fenntartani a CsaNá-t, illetve érdeklődő helybéliek.
A történet a következő: Jelenleg hatályos törvények szerint a bölcsőde fenntartása önkormányzati feladat, ám átruházható, akár egy CsaNá-ra is. Kunszentmiklóson az önkormányzat tervezi bölcsőde építését (miközben eszméletlen adósságot nyög a város), és eladta a közösségi bölcsőde feje fölül az ingatlant. Ez a lépés ellehetetleníti azon családokat, ahol az anyának is munkába kell állnia, hogy el tudják tartani magukat, ráadásul sokkal drágább, mivel nem igazodik a helyi igényekhez, ráadásul nehezebb megszerezni hozzá az előírt végzettséget, míg a CsaNá-kban az édesanyák is dolgozhatnak egy tanfolyam elvégzése okán, ráadásul azt az érzés is megúszhatják, hogy ők "rossz szülők". Természetesen azt nem tudhatjuk, hogy az iskolák mellett az állam és az egyházak átveszik-e a közeljövőben a bölcsődék felett is az uralmat. Egy biztos, hogy a kizárólag magyarkodással foglalkozó önkormányzat (ebben semmi túlzás nincsen, minden kunszentmiklósi rendezvény vagy beruházás a ma divatos hazafiaskodáshoz köthető) magasról tesz a női munkavállalásra, és az ókonzervatív szemléket alapján a nőket a konyhába kényszerítené. Ezt erősítette meg a helyi TV jobbikos kamerása is, aki az interjú előtt ecsetelte, hogy miért kellene a nőknek munkát vállalnia, a férfiaknak kell annyi fizetést adni, hogy eltarthassák a családot (Micsoda őrületes függés! A szavazójogot ne vegyük el tőlük?). Jelen volt a lánya is, aki addig egyetértett vele, de rákérdezett: "Apa, de akkor én miért tanultam?" (ő is szocmunkát végzett, mint én). "Lányom, te már tudod majd, hogyan kell támogatásokat igényelni". Na ez az igazi hegyi troll szemlélet. Ha van munka és van helye a gyermekemnek, könnyebben vállalok családot, ellenben ha otthon kell vele maradnom, pénzünk sem lesz (a családi pótlék nem egy nagy durranás), és még az anyát is megfosztja az értelmes, társas élettől. Végeztem.

Szólj hozzá!

Címkék: kunszentmiklós lmp csana közösségi bölcsöde

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr172751524

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása