Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

A szociális munka defektusai

2011.12.31. 22:02 Member

Nem kifejezetten politizálós téma, de a szociális szakmát nem lehet a szociálpolitikától elválasztani. Mélységesen megdöbbent, amiket eddig tapasztaltam, az elmélet olyannyira nem tükrözi a gyakorlatot, hogy az talán semelyik másik szakmára nem jellemző ennyire, és a gond nem is a klientúrában, hanem a működési feltételekben, az intézmények bürokratikusságában és a dolgozókban keresendő.

  • Az ellenőrzöttség brutális, olyan adminisztrációs kényszer van az oktatás-, egészségügyi- és szociális intézményeken a normatív fejkvótáért, hogy az eszméletlen. Egy igazából semmire nem vezető 2 perces beszélgetést 5 percig dokumentálsz, ahogyan a napot is több helyen fel kell vezetned, minden sz*rt igényelsz, igazából az irodából is alig mozdulhatsz ki.
  • Általában a vezetők többsége igencsak régi vágású, más területekről érkeztek, még a rendszerváltás után lettek fejesek, így az adott területet teljesen más szemüvegen át látják, mint a szakma, a módszereik is teljesen mások. Sokszor mentalitásuk sem fér össze a szociális munkával, volt, hogy egy Fidesz területi szervezet hangulatát éreztem az irodában.
  • A kollégák nagy része is szakképzetlen, itt ne azt higyjük, hogy a szokásos "tanár ne végezzen szociális munkát, én sem oktatok történelmet" dolgot szeretném erőltetni, az egyik kollégám pl. autószerelő, a másik kozmetikus, csak csináltak egy három hónapos gyorstalpalót. Tudják, hogy az adminhoz miket kell csinálni, minimálisan foglalkoznak a gondozottakkal, de pl. a közösségi munkát nem hogy nem értik, el is lehetetlenítik.

Ez hosszú távon nem fog vezetni sehova. Az ellátottak persze életben maradnak, de a helyzetükből nem is jutnak ki, mintha az orvosnak nem volna érdeke, hogy betege felépüljön, mert akkor nem lesz munkája. Ez már cinizmus, de én ezt kezdem érezni bizonyos döntéshozók irányából.

Szólj hozzá!

Címkék: szociális munka

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr623510431

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása