Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

Kistelepüléseink

2012.04.16. 15:23 Member

Mihályi Péter közgazdász állította anno nem kis felháborodást keltve:

"Az orvosi rendelőket is be kell zárni, a postát is."
"Persze. Középkori hagyomány, miért kéne fenntartani? Egész Nyugat-Európában nincs falu. A magyar települések többsége 300 fősnél kisebb, életképtelen."

Ezt gondolta az SZDSZ egy borzasztó okos emberkéje, aki vélhetően falvakat is csak a kocsiból vagy könyvekből látott, ismert.

A kistelepülések lakosságának száma általában csökken (kivéve néhány speciális esetet, az egyik az üdülőtelepüléseké, a másik a hátrányos helyzetű, roma többségű településeké), a legtöbb öregszik (kivéve, ahol már olcsóbb a ház, mint a benne lévő építőanyag, oda elsősorban a nincstelenek költöznek) és viszonylag alacsony iskolázottságú lakosság tölti ki, sokszor a vezetést is képzetlen egyén látja el. Sőt, van, ahol a föld is borzalmas minőségű vagy az elhagyatott régi borvidékek, ami másra nem is igen alkalmas.

De ez most a negatív oldala a kérdésnek, az utóbbi időben történtek furcsaságok, egyes aprófalvak újra népesülnek és funkció köré szerveződnek. Elsősorban az ökofalvakra gondolok, amelyek régen elnéptelenedett települések felújításával és benépesítésével születnek újjá, most hirtelen Visnyeszéplak és Gyűrűfű jutott eszembe. Természetesen ez nem megy hipp-hopp, kell egy összeszokott, a vidéki életet jól ismerő társaság, meg kell szervezni az infrastruktúra nélkülözhetetlen elemeit (közszolgáltatások, mobil posta és gyógyszertár), amit tudnak, természetes anyagokkal pótolni.
Tulajdonképpen ezen települések lehetnek a jövő zálogai, az egészséges élet oázisai, ma már szerencsére a technológia van olyan fejlett, hogy a vidéki élet ne járjon teljes elzártsággal a külvilágtól és még vannak emberek, akik nem akarnak az élelmiszergyárak teljes kiszolgáltatottságában élni. Mert ha Mihályi szavai igazak, hamarosan a teljesen szolgáltatóiparhoz kötődő népek városait "több száz kilométeren semmi" utak kötik majd össze, ezt a képet pedig nem szeretném megélni. Jó volna egy kicsit körülnézni egy ilyen közösségben.

Szólj hozzá!

Címkék: elmélkedés falvak

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr264454643

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása