Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

Elfoglalta a parlamentet a cigánypárt

2012.05.07. 11:45 Member

Most láttam a videót a Tabu archív megtekintése közben (azt is ajánlom, éppen Tiszaeszlár a téma), nem hosszú, kemény két perc.

Erről az új, Magyar Cigányok Országos Pártjáról már megírtam kissé szkeptikus véleményemet, de a nyilatkozóknak kétségtelenül igaza van abban, hogy a magyar politikai elit csak szavazókat lát a romákban vagy éppen a romaellenesekben. Mert kétségtelen, hogy mind a jogvédő értelmiségnek, mind a szélsőjobboldalnak szüksége van a konfliktusra, ha el akarja adni magát, más kérdés, hogy a kandalló mellett pipázgatva elmélkedő felebarátaink ezt sokkal bénábban teszik.

A legnagyobb gond, hogy hajlamosak vagyunk a romákat egységes masszaként kezelni, főként azok, akik kedvenc pártjuk felszólalásaiból, könyvekből és fényképekről ismerik őket, vagy esetleg egy-két alkalommal atrocitást szenvedtek el. Kiváló doktori disszertáció volna bárki számára a massza elemekre, csoportokra bontása. Én úgy hiszem, azokkal a családokkal, amelyek már évtizedek óta a devianciákat tették meg normának és a közösségben totális romboló hatást fejtenek ki, legyenek romák vagy nem romák, a szociálpolitika nem tud mit kezdeni, különösen, ha adott család kint él egy zsákfalu határában. Azokkal viszont, akik számára nincsen elérhető közelségben egy normális szakmunkásképző vagy gimnázium, akiknek településén az önkormányzat az egyetlen munkaadó bizony tennünk kell valamit, a tömegközlekedés drasztikus leépítése helyett (amiben kormányunk élen jár, lásd Nógrád megye) éppen annak helyreállítását vagy közösségi kezelését (iskolabusz), illetve a település környezetének felhasználását munkahelyteremtésre, legyen az erdőgazdálkodás, gombatermesztés vagy éppen szőlészet, a lényeg, hogy legyen valami termék a folyamat végén, ne csak a szerencsétlen tópartokat alázzuk hülyére a hecc kedvéért.

Visszatérve, félek attól, hogy ez a roma párt is fióktáborrá válik vagy beszorul egy-egy régióba, másrészt nagyon fontos, hogy céljaikat egyértelműen meghatározzák, és nem utolsósorban ahhoz megoldási javaslatot készítsenek, hangzatos jelszavakkal, ahogyan már ők is megtapasztalták, tele van a padlás. Azt sem felejteném el, ami miatt bedől a rengeteg cigány kisebbségi települési önkormányzat, alacsonyan kvalifikált emberekre, jogi- és szakmai segítség nélkül nem lehet építeni.

4 komment

Címkék: parlament romák

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr744493704

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ATCG 2012.05.08. 14:52:33

Én egy "Török Gábor elemez" blogi vitában felhoztam az ökoépítészet témáját.
A vályog, mint építőanyag jó, és korszerű lehet ma is, ha hozzáértő emberek terveznek belőle házat.
Régi romos vályogból épített tanyák düledeznek országszerte főleg az Alföldön.
A cigányok közül sokan értenek a vályogvetéshez.
Szabolc-szatmár-beregben szinte semmi munkalehetőség nincs számukra.

Össze kellene hozni a kiveszőben értő szakmákhoz értőket (köztük a cigányokat) és az ökologikus szemléletű építészettel építési módokkal építendő családi házak iránti fizetőképes keresletet.

Vagy ettől függetlenül, ezzel párhuzamosan a receptbetont előállító betonkeverő telepek mintájára minősített építőanyagként recept vályogkeverék előállító telepeket létrehozni,
ahol cigányok is dolgozhatnának.

Harmadik lehetőségként országos programot lehetne szervezni a műveléssel felhagyott földek közepén még álló düledező tanyák felújítására, majd esetleg a felújításban résztvevők haszonbérletébe adni a tanyakörnyéki elvadult földeket: munkát, fedelet és megélhetést biztosító munkahelyet is teremtve egyszerre ezzel.
Eléggé gúnyos válaszokat kaptam a felvetéseimre:
Pedig valahogy el kell kezdeni ennek a súlyos problémának a gyakorlati megoldását:
és az nem a közmunkaprogram lesz, vagy az ócsai mintatelep építése (ahol a munkát valószínűleg a csókos vállalkozók kapják meg), hanem a megélhetést biztosító értelmes tevékenységek láncolata és az ezt segítő társadalmi igény, közös akarat.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.05.08. 16:36:25

@ATCG: Alapvetően tök jó ötlet, ami ellen két tényező dolgozik:
-A romák ezeket a készségeket brutálisan gyorsan felejtik, abból gondolom, hogy a saját házaikat semigen újítják fel, inkább a műszaki kütyüket gyűjtik.
-Az elöregedés, vagyis alig akar már valaki vidéken maradni, a falvak is pusztulnak, nem hogy a tanyák. Aztán vagy egy nagy oligarcha veszi meg a földet, vagy rosszabb, egy újgazdag figura villát épít rajta és begyepesíti.
Pedig élhető vidék nélkül nem lesz élhető Magyarország, ha ismét három generáció, vagy több család kezelésbe venné az elárvult szántókat és a mai modern technika által már a világtól sem volnának elszigetelve, az volna a tökéletes világ meglátásom szerint.

ATCG 2012.05.08. 18:31:42

@Member: A megélhetés illetve a fenntartható jövő kényszere efelé fogja vinni a dolgokat.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.05.08. 18:49:12

@ATCG: Nincs vita, ebben egyetértünk. Hacsak nem alakul ki egy végtelen pusztaság és teszkóváros apokaliptikus világkép, ahol az élelmiszert szállítmányozó konvojokat is katonák védik majd.
süti beállítások módosítása