Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

Beleírhatják a román alkotmányba a magyarokat

2013.05.25. 22:00 Member

Arra nincs esély, hogy megváltoztassák Románia nemzetállamként való meghatározását, de arra igen, hogy belekerüljön az alkotmányba, hogy a romániai magyarok az ország részei, egyenlő és legitim polgárai – mondta a román kormányfő az RMDSZ kongresszusán. Victor Pont a székely zászló kapcsán elmondta: olyan szabályozást javasol, ami elismeri a helyi jelképeket is.

A Romániát nemzetállamként meghatározó alkotmány első cikkelyének megváltoztatására nincs reális esély, de olyan módosításra igen, amely garantálja, hogy a – hangoztatta Victor Ponta román miniszterelnök, a Bukarestben kormányzó Szociáldemokrata Párt elnöke szombaton Csíkszeredában, az RMDSZ kongresszusán.

Ponta rámutatott: elengedhetetlen, hogy a román kormány mindig párbeszédet folytasson az RMDSZ-szel, mint a magyar közösség egyetlen választói legitimitással rendelkező képviseletével. A székely zászlóra utalva rámutatott: egy olyan szabályozást javasolt nemrég az Európa Tanács parlamenti közgyűlésében elmondott beszédében, amely a román és az EU-zászló mellett elismeri a helyi jelképeket.

A régiók kialakításáról szólva azt mondta: megérti, hogy a magyarság nem akar olyan óriásrégiót, amelynek központja távol van, és amelynek irányításában közösség képviselői kisebbségben vannak. „Azt a formulát keressük, amely az identitás megőrzését és a fejlődést is biztosítja” – ígérte. A marosvásárhelyi magyar orvosképzés ügyében Ponta kijelentette: az oktatási miniszternek a „felelőssége és jogköre”, hogy érvényt szerezzen a román és a magyar tanárok között tavaly született megállapodásnak.

A miniszterelnök úgy vélekedett, a romániai magyar közösség gondjaira csak párbeszéddel lehet megoldást találni. Orbán Viktor magyar miniszterelnökre utalva Ponta tréfásan megjegyezte: az RMDSZ-nek „két Viktorja is van, aki az RMDSZ barátságát keresi”.

Crin Antonescu a bukaresti kormánykoalícióban részt vevő Nemzeti Liberális Párt elnöke rámutatott: senki sem akar a romániai magyarságra egy másik történelmet, egy másik nyelvet ráerőltetni. Azt mondta: egy erősebb magyar közösség erősebb Romániát is jelent. „Románia gyengébb lett a németek távozásával, gyengébb lett a zsidók kivándorlásával” – mutatott rá Antonescu.

A jobbközép ellenzék képviseletében jelen lévő Mihai Razvan Ungureanu volt miniszterelnök magyar gyökereit nyilvánosan felvállalva néhány mondatot magyarul elmondva köszöntötte az RMDSZ-t, mint volt koalíciós partnerét. Románul folytatott beszédében rámutatott, az RMDSZ képviselői mindig hűséges és megbízható partnereknek bizonyultak azokban a politikai szövetségekben, amelyekben részt vettek, a szövetség által képviselt politika pedig európai.

Hans Heinrich Hansen, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke az RMDSZ-szel közösen indított kisebbségvédelmi európai polgári kezdeményezés fontosságát hangsúlyozta. Az RMDSZ kongresszusát Wilfried Martens, az Európai Néppárt elnöke videoüzenetben köszöntötte.

Az RMDSZ történetének legnagyobb létszámú, a szervezők által „feladatkijelölőnek” nevezett kongresszusát tartja szombaton Csíkszeredában, amelyen a 777 küldött elfogadja a szervezet új programját és alapszabályát.

Forrás: mandiner.hu

Szólj hozzá!

Címkék: Románia Székelyföld

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr865318136

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása