Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

Dresscode? Micsoda elnyomás!

2013.10.03. 15:39 Member

Olvasom a kommenteket, reakciókat a Rektor Úr döntésére (itt olvasható), mellyel kvázi egy konzervatív hagyományt élesztett fel az általa igazgatott intézményben. Meg kell hagyni, kérem szépen, én egyetértek vele. Az egyetemeknek korábban sokallta nagyobb tekintélye volt, itt születtek a jelentősebb ifjúsági politikai mozgalmak (sajnos a turanisták, nemzetiszocialisták is) és annyira megvolt a saját autonómiájuk, hogy a rendőr/csendőr sem mehetett be engedély nélkül (ennek némi megmaradt csökevénye az "egyetemi polgár" tisztség). Kb. mint a középkori templomokban. Amikor TKD-ztam, az elnök panaszkodott, hogy az ő korában még irodalmi estekre jártak és kulturálódtak, ma meg végigbulizza az ifjúság az egyetemi éveket és hétvégére hazajár kajáért, zsebpénzért. Persze ez annak a felhígulásnak a következménye, melyet a keretlétszámok növelésével zseniálisan összehoztak az ezredfordulóra, majd most a Fidesz-KDNP kormány már egyértelműen a vagyonosabbak számára tartja fenn az intézményeket, kénye-kedve, csókosok számára adva az államilag finanszírozott helyeket.

De nem orbánozni akarok, a kérdés érdemi részére visszatérve, anno az egyenruha lehetővé tette, hogy egyrészt az emberben erősödjön az intézményhez tartozás iránti tudat (hiszen magán hordozta annak egyik szimbólumát), illetve némileg enyhítette a különféle vagyoni csoportok közötti különbségeket. Ma mit látunk? Az "mtv generáció" megjelenés alapján klikkesedik, gyakorlatilag a valódi értékeket elnyeli a külsőségekhez való görcsös ragaszkodás, ami az egyetemen, mely kvázi már egy mégiscsak értelmiségieket tömörítő intézmény, folytatódik. Lehet érvelni azzal, hogy a rektor csak az oktatóknak főnöke, a hallgatók a szolgáltatás igénybevevői, de azért gondoljuk csak végig, a Nemzeti Színházba sem mehetünk be hippigatyában és az Operába sem megyek közvetlenül a kecskeólból, de népiesebb példa, hogy azért a templomba sem megy az ember rózsaszín bikiniben, még ha ezt egy szabadságmániával megáldott egyiptológus-sámándobos pokémon-mesterszakos hallgató nem is feltétlen fogja megérteni. Én speciel szociális területen dolgozom és nem úgy megyek be a munkahelyemre, mint mondjuk egy Kalapács koncertre vagy ahogyan a boltba ugrom be vásárolni, a hajamat bekötöm és ha valahova beidéznek, minimum, hogy inget öltök. Azt hiszem, ez a minimum.

Nem a szabályok leépítésével lesz modern és toleráns a társadalom, hanem azzal, hogy mindenkinek megadja a lehetőséget a felzárkózásra, a jobb életre. De ehhez alkalmazkodni kell, ha úgy tetszik, fel kell nőni a feladathoz. Sokszor éreztem úgy kollégistaként, hogy az egyetemistákat 5 évnyi minimumteljesítés után kvázi vissza kell integrálni a társadalomba, hogy a napirend, a megjelenés, a teljesítés és a helyes háztartásvezetés terén egyáltalán produkálni tudjanak,  mert teljesen elszakadtak a valóságtól. A jelenlegi döntés, különösen a mérnök-, pénzügyi és jogi diplomát szerzők esetében csak megkönnyíti a munkahelyi körülmények megszokását.

(A poszt magánvélemény, nem pártálláspont.)

2 komment

Címkék: felsőoktatás egyenruha Kaposvári egyetem

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr475549190

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mangekyo22 2013.10.03. 17:38:42

"Nem a szabályok leépítésével lesz modern és toleráns a társadalom, hanem azzal, hogy mindenkinek megadja a lehetőséget a felzárkózásra, a jobb életre. De ehhez alkalmazkodni kell, ha úgy tetszik, fel kell nőni a feladathoz."

Ezzel egyetértek.

kb 1800-as évek óta van tandíj/költségtérítéses oktatás az egyetemeken, de régen mindig megkellet érte dolgozni, jól kellett tanulni és akkor megkaphattad eme kiváltságot, hogy ingyen tanulhass az állam pénzén. Valamint régen nem mehetett be bárki az egyetemre, kellett a megfelelő etika is.

"a Nemzeti Színházba sem mehetünk be hippigatyában és az Operába sem megyek közvetlenül a kecskeólból, de népiesebb példa, hogy azért a templomba sem megy az ember rózsaszín bikiniben, még ha ezt egy szabadságmániával megáldott egyiptológus-sámándobos pokémon-mesterszakos hallgató nem is feltétlen fogja megérteni."

Á, nyugi, a libsik majd elintézik ezt is! ;)

"majd most a Fidesz-KDNP kormány már egyértelműen a vagyonosabbak számára tartja fenn az intézményeket, kénye-kedve, csókosok számára adva az államilag finanszírozott helyeket."

Úgy emlékszem, hogy ők pont levinni akarták a keretszámot + tanulmányi eredményhez kötni az államilag finanszírozott helyeket, de jött a HaHa (mely ma már hivatalosan is beismerte, hogy az Együtt-nek a kis farkincája) meg a mit tudom még milyen gyerkőcök, s meggondolták magukat - pedig nem sajnáltam volna, kiérdemelni kell az államilag finanszírozott tanulást, s ha nem akart fizetni, tanuljon jobban.

danialves · http://smokingbarrels.blog.hu 2013.10.16. 19:22:29

"a Nemzeti Színházba sem mehetünk be hippigatyában "
Éppenséggel szerintem be lehet menni, legalábbis nem hiszem, hogy a biztonsági őr árgus szemekkel figyelné a ruházatom, és kidobna, ha nem tetszem neki.

(Az egyenruhát meg ne keverjük ide, mert nem egyenruháról volt szó, hanem általános irányelvekről. Az nem erősít intézményhez tartozást, és még a vagyoni különbségeket sem tünteti el.)

Tulajdonképpen egy klasszikus konfliktus állt elő ezzel a helyzettel is, azaz, hogy lehet, illetve érdemes-e felülről jövő szabályozásokkal változást elérni. Magyarul rendesen tanuló, nembulizós, értelmiségi lesz-e valakiből attól, hogy öltönyben meg kosztümben jár? Szerintem nem, mert inkább pont fordítva van, régen azért járt kiöltözve mindenki, mert rendesen tanuló, nembulizós emberek voltak.

Szóval én azt mondom, hogy lehet, hogy nem a szabályok leépítésével lesz előrelépés, de szabályok felhúzásával biztosan nem lesz. Ez egy álomkép, hogy majd mintapolgár lesz az mtv-generációból attól, hogy akartuk ellenére egy dresscode-ot írnak elő nekik.
süti beállítások módosítása