Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

Az LMP fejet hajt az aradi vértanúk előtt

2013.10.06. 19:50 Member

Az aradi vértanúkról való megemlékezésünk idei helyszíne történelmi véletlenszerűségen, illetve szükségszerűségen is múlt:
Török Ignác az egyetlen az aradi 13 vértanú közül, akinek szülőhelye a jelenlegi határokon belül található. Szimbolikus ez a tény, mert jelzi, hogy a szabadságharcosok, köztük katonai vezetőik is, szerteszét a Kárpát medencéből, vagy azon túlról jöttek. Jöttek, mert azt diktálta a szívük, a szabadság, az önrendelkezés és a függetlenség ügye.

Az "Oszd meg és uralkodj!" politikája véres tragédiába torkollott már akkor is a vegyes nemzetiségű területeken. Nem volt meg a készség, vagy csak későn jött a hajlandóság a nemzetiségek, a szerbek, románok, szlovákok igényeinek elismerésére.

A szabadságharc korának ideája, a nemzeti - nemzetiségi függetlenség, a népek önrendelkezése, ma is időszerű. Hálásak lehetünk, hogy manapság nem dúlnak etnikai háborúk a közelben - különösen, ha eltekintünk bizonyos sportesemények kísérőjelenségeitől. De, ha harcok nem is dúlnak, és a helyzet sokat javult az évtizedek alatt, adminisztratív akadályok, régiósításnak álcázott önkényeskedés szabdalja a környező országok magyarságát.

Mivel az LMP számára fontosak az egyetemes emberi értékek, a Nemzetpolitikai Munkacsoport kezdeményezi, hogy vegyünk részt a székelyek nagy menetelésén az autonómiáért. Ne csak egyénileg, hanem aláírásgyűjtéssel helyi szinten, illetve az európai pártcsaládunkon keresztül is lépjünk fel! Az október 27-i méltóságteljes megmozduláson olyan összefogásra számítunk, ami párját ritkítja.

Az aradi mártírok - köztük Török Ignác - egy olyan ügyért haltak meg, aminek később ért be a gyümölcse, aminek az egyik késői gyümölcse lehet a békés együttélés és Székelyföld autonómiája. Nagyszerű emberek, vagy mai szóval élve 'vagány fickók' voltak a vértanúk. Emlékezzünk a tetteikre, és legyünk nekik hálásak, hiszen a mostani jólét és lehetőségek, amiben élünk, az ő áldozatuk révén válhatott valóra! Alázattal forduljunk a múlt felé, és véssük szívünkbe a tanulságokat, hogy megteremtsük egy békésebb jövő esélyét!

Szólj hozzá!

Címkék: LMP Megemlékezés Hajdú Mária

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr455554356

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása