Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

Saját múltjának zsákjába hányó nemzet vagyunk

2013.10.23. 18:19 Member

És bocsánat a kifejezésért. Vidéken, kisebb városokban, sőt, megkockáztatom, hogy a fővárosi kerületekben is sikerült méltóan, csendben, tisztelettel, alázattal, rendes hazafi módjára megünnepelnünk ezt a csodálatos napot, én Egerben töltöttem, Isten is kegyes volt hozzánk és jó idővel ajándékozott meg bennünket. De valahogy Pest utcáin mindig sikerül beindítani a ventilátort és beteríteni minden értékeset ürülékkel.

Értem én, a kampány elkezdődött, Bajnai szobrokat döntöget, Orbán 1956 mártírjaihoz hasonlítja magát, Gyurcsány szorongat, a Békemenet vonul, Vona nagyot böffent, de komolyan, miért kell saját múltbéli eseményeinken aktuálpolitizálni és olyan emberekhez emelniük magukat ebben a rablóbandában, akiknek jó eséllyel a térdükig sem érnek fel nagyságban? Nem mehet le egy március 15., június 4. vagy október 23. az nélkül, hogy valami őrült ne akarná kisebbségi komplexustól és exhibícionizmustól terhesen a saját nevét beböfögni és levonni a múlt nagy tanulságát?

Képzeljük csak el, hogy ott van a családfánk és bizonyosan mindenkinek megfordul rajta egy-két nagyobb alak. Nekem nagyon távolról, anyai ágon József Attila. Ha lefirkantanék valami huszadrangú verset és azt találnám mondani, úgy küzdök most a művészi elismerésért, mint József Attila, jó eséllyel kiröhögnének, de talán nagyapám le is keverne egy sallert. Jogosan. Ezt teszik döntéshozóink nagyban. Folyamatosan keresik a múltbéli sérelmeket, amiket a mai viszonyokba átültetve saját ballépéseiket igazolva kreálnak ellenségeket és ijesztgetnek bennünket, eljátszva az áldozatot. Egyre ritkábban hallani Nagy Imréről és társairól, a barikádok közt életüket áldozó fiatalokról. Ehelyett magunkra és saját nyomorúságunkra emlékezünk, mint valamit üres lelkű szörnyeteg, ami a múlttal tölti meg feneketlen gyomrát (a jövőt meg... Tudjátok). Mi még megpróbáltuk a lehetetlent, nem mocskolni az emlékezetet. Javaslom, hogy kampánycsend vonatkozzon nemzeti ünnepeinkre is!

10440430155_50e9f1d0c8_b.jpg

Én mindenesetre a szabadságharc során elesett roma hősökről készülök fel a jövő heti klubfoglalkozásra. Hogy miért? Közülük többen a harcmezőn vagy a vallatásokat követően távoztak el közölünk, a szerencsésebbeknek csak börtön járt vagy nyugatra szökhettek. A gyökereiket egyre jobban elveszítő hazai cigányságnak pedig fontos volna megismerni saját hőseit, ahogyan mi, gádzsók ismerjük és tiszteljük sajátjainkat. Végezetül egy kis vers utolsó két versszaka, a váci fogdából, Végh Ferenc tollából:

A kis cigányt úgy ütötték, hogy köpjön,
rólunk, társakról, hazugságot.
Kéken, lilán hevert a földön,
de nem köpött. S hogy kiutat nem látott:


a kis cigányt mi vágtuk le a rácsról.
trikóját hurkolta nyakára.
Ez lett a hallgatása ára.
A veréstől félt, de nem a haláltól...

1 komment

Címkék: 1956 nemzeti emlékezet

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr15595997

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mangekyo22 2013.10.25. 16:58:21

Á, ne is mond!

Nekem is elegem van abból, hogy 1989 óta mindegyik politikai párt, legyen kormánypárt vagy ellenzéki párt, mind arra használja fel a nemzeti ünnepeket, hogy politizáljon! Nehezükre esne egy olyan napon csinálniuk, amikor nem ünnep van?! Ha mindenáron ragaszkodnak a nemzeti ünnepek általi felhevült légkörhöz, akkor azt egy nappal előbb vagy egy nappal a nemzeti ünnepnap után tegyék!

Mondjuk nem semmi, ahogyan Gyurcsány "kijátszotta" Mesterházit és Bajnait, azon meg, hogy az egyik német adó "náci vonulásnak", illetve Orbán ellen tüntetőknek állította be a békementet meg csak röhögni tudtam - ennyit a hivatalos, nem elfogult, külföldi szagsajtóról! XD

Viccet félretéve örülnék végre, ha nem lennének politikai kampányok a fontos nemzeti megemlékezéseken.
süti beállítások módosítása