Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

Utcára vonulnak a háromszékiek a Schweighofer ellen

2014.01.14. 17:45 Member

A Schweighofer rétyi fűrészüzemének engedélyeztetése ellen szervez utcai tüntetést az osztrák beruházást ellenző az Indigó csoport. A lapunknak küldött közleményben a civil csoportosulás arra kéri a háromszékieket – politikai és nemzeti hovatartozásra való tekintet nélkül -, hogy csatlakozzanak a Kovászna megyei tanács székháza elé tervezett néma, utcai tiltakozáshoz szerdán 16 és 19 óra között.

Az Indigó csoport közleményében úgy fogalmaz: „a rétyi fűrészüzem számára 2013. december 24-én kiállított építkezési engedéllyel Kovászna Megye Tanácsának vezetősége, a közösségi érdekképviselet helyett a közösség jövőjének tönkretételét, ennek kiárusítását választotta. A megyei önkormányzat vezetősége értelmetlennek tartotta a közösséget e közérdekű döntésről tájékoztatni, ugyanezt a ködösítést, félretájékoztatást, felelősséghárítást tapasztaltuk az engedélyeztetés egész folyamata alatt”.

A Kovászna megyei tanács elnöke, Tamás Sándor korábban rámutatott: az osztrák befektető beszerzett minden szükséges engedélyt, így nem volt törvényes akadálya, hogy megkapja az építkezési engedélyt. A tanácselnök úgy véli, nem fenyeget erdőirtás veszélye, hiszen a Schweighofer fafeldolgozó gyárat létesít, így nem foglalkozik erdőkitermeléssel, a faanyagot a helyi erdőtulajdonosoktól fogja beszerezni.

A rétyi fűrésztelep engedélyezését ellenző Indigó csoport közleményében rámutat, hogy tavaly áprilisban 12 háromszéki civil szervezet fogalmazott meg egy tiltakozó levelet, amelyet 7400 személy írt alá, de a felhozott érvekre a megyei önkormányzat vezetői a mai napig nem válaszoltak érdemben. A fűrészüzemet befogadó rétyi önkormányzat úgy érvelt, hogy megkérdezték a község lakosságát, és több mint 90 százalékuk támogatja a gyár megépítését, mivel munkahelyek létesülnek általa.

A Holzindustrie Schweighofer háromszéki megtelepedése kapcsán a Kovászna megyei Kereskedelmi és Iparkamara elnöke, Édler András sajtótájékoztatóján úgy fogalmazott: „Háromszék olyan, mint egy természeti rezervátum, ezért van az, hogy ha megjelenik egy befektető, vagy egy kutatószonda, a civilek máris ökológiai katasztrófáról beszélnek”. Édler András szerint az a fontos, hogy figyelemmel kövessék a beruházó és az erdőkitermelők betartják-e a törvényeket, így például ha a jogszabály előírja, hogy kötelesek újraerdősíteni, akkor azt tegyék is meg.

A környezetvédő civilek és egyesületek azért aggódnak, mert a Schweighofer rétyi üzeme várhatóan évi egymillió fát dolgoz fel, ezzel jelentősen hozzájárul az erdőirtáshoz. 

Forrás: Maszol.ro

Szólj hozzá!

Címkék: természet fakitermelés Erdély Háromszék

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr175758427

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása