Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

Könyv - Szekfű Gyula: A magyarság és a szlávok

2014.05.23. 15:45 Member

A_magyarsag_es_szlavok_borito_sm[1].jpgAz utóbbi időben nem sok könyvbemutatót tehettem közé, mivel lényegesen kevesebbet is olvastam (pontosabban pl. KRESZ oktatókönyvet nemigen mutatnék be a blogomon), de akkor íme egy igazi csemege. A könyv eredetileg 1942-ben jelent meg, a Magyarságtudományi Intézet előadássorozata nyomán, a híres (ó)konzervatív politikus csupán megszerkesztette az anyagot és előszavat írt hozzá (amiben szerényen meg is jegyzi, hogy ő ehhez a témához nem is igen ért).

Az előadássorozat résztvevői mind más területről érkeznek, a kezdeti eredetmítoszos néprajzos fejtegetések után a közös irodalmi, nyelvészeti és kulturális elemek felderítése következik, amit a végén egyesével minden néppel a történelmi kapcsolatunk zár, vagyis a könyv teljesen logikusan felépített. A kor sajátossága, hogy a hivatkozások a tanulmányok mögött helyezkednek el és nem túl pontosak, illetve a szókészlet nagyon a fajiság iránti érdeklődésre utal, de ha nem vonjuk le tanulságainkat tévesen a jelenre és adott korban gondolkozunk, rendkívül hasznos olvasmány, mivel azóta sem készült részletesebb mű a szláv-magyar kapcsolatokról.

Érdekesség, hogy a korban a magyar jobboldal mindenáron a germán kultúrkör felé kívánta húzni a magyarságot (közben ázsiai eredetet vízionált), ma viszont egyértelműen keleti-, azon belül is orosz nyitás tapasztalható. Lehetséges, nem kell sokat várni rá, hogy jobb sorsa érdemes gondolkodó valamiféle rokonságot mutassanak ki a magyar és orosz nép-, illetve néplélek között. Ami tagadhatatlan, hogy az évszázados együttélés és a népek között fennálló kereskedelem mindkét oldalon elvetett a másik magvait, ezáltal a magyarság és a nyugati szlávok elválaszthatatlan testvérnépekké értek mind kultúrában, mind mentalitásban, de mint a testvérek, úgy a népek is hajlamosak ezt elfelejti és egymásnak esnek. Pedig közös megmaradásunk záloga a közös jövő, és közös jövőnk feltétele a közös jelen. A közös múlt adott.

Szólj hozzá!

Címkék: könyv magyarság Szekfű Gyula Kárpát-medence Szlávok

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr656198293

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása