Ökoradikális szemlélettel

889.png

Szociális területen dolgozó, de nemzeti sorskérdésekben és ökopolitikai dilemmákban (is) véleményt formáló örök lázadó.

Lájkolj!

Címkék

Címkefelhő

Linkek

Utolsó kommentek

Így Mindenszentek napja után...

2012.11.02. 17:24 Member

kkk_1351872544.jpg_580x386

Elgondolkodtatott, múlt héten Tasson járva a református temetőben egyre több síron láttam egy, a temető látképébe legkevésbé sem illő matricát. Ott éppen narancssárga színnel készült, "Lejárt sírhely" felirattal. Ez engem megdöbbentett. Nehezen tudom elhinni, hogy a temetkezés ekkora biznisz. A 168 órába beleolvasva, a 36. oldalon döbbenetes cikk fogadott, nem csak elfeledett, utód nélkül maradt emberek sírjainak kő elemeit használják fel és adják ki igaz álmuk nyughelyeit újra, hanem a Haza nagyjainak emlékművei is veszélybe kerülnek, különösen, ha testüket nem a főváros nagyobb  nyughelyein őrzik. Egyszer talán megérjük azt is, hogy a Széchenyi Istvánnak, aki azt találta mondani, hogy onnan látszik egy nép múlttisztelete, hogy milyen állapotban vannak temetői, kriptája is talán újra kiadatásra kerül.

A temetés, a végső búcsú szeretteinktől talán éppen az a kérdés, amiben a pénznek a legkevésbé sem szabadna szerepet játszania. Eljutottunk oda, hogy inkább elszórjuk a hamvakat, mert az olcsóbb, ahelyett, hogy az elhunyt kérésének megfelelően cselekedtünk volna. Tudjuk, hogy ennek java főként az élőknek és a megemlékezőknek szól, de mégis, ahelyett, hogy emléküket őriznénk, míg a követ elemészti az idő vasfoga, a hatalmas temető területeket ki nem használva a már foglaltakat adnánk ki újra. Balsorsra ítélt a nép, mely halottaiból is pénzt csinál.

4 komment

Címkék: kegyelet

A bejegyzés trackback címe:

https://lehetvelem.blog.hu/api/trackback/id/tr504885780

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

White SeeD 2012.11.02. 22:10:49

Hát pedig ez régóta így működik. Najó, matricával még nem találkoztam.

Mondjuk én elég szabadelvűként nézem a temetkezési dolgot. Egy dolog hinni a túlvilágba, de tényleg nincs jobb mint a halottat földbehelyezni és rárakni egy bazinagy követ?
Nekem nemigen van kifogásom, hogy ha szétszórják a hamvaimat (sőt, ha ez a legolcsóbb csinálják ezt!), elvégre addigra nekem teljesen mind1, a sírkő meg totál felesleges. 2 generáció után hacsak nem voltam valami hűdenagy ember, és valószínű nem is leszek, úgy sem fog rám emlékezni senki, és ezen egy síremlék semmit sem fog javítani.

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.11.03. 07:12:20

@White SeeD: Hát, aki mondjuk egy életen át mondjuk katolikus volt és fizette az egyháznak az adót is, az nem tudom, miért nem érdemelné meg azt a bizonyos követ ingyen és bérmentve. :)
Jómagam sem hiszek túlvilágban és egyebekben, de abban nem volnék biztos, hogy élőknek egy urna a nappaliban, vagy egy kis fémtábla valami messzi hamvasztós temetőben volna a legjobb.

Azt azért ne feledd, W_S, hogy általában nem személyekhez, hanem családokhoz kötődnek a sírok, úgyhogy kénytelenek lesznek foglalkozni veled, ha nem halsz utód nélkül. :)

Mangekyo22 2012.11.03. 11:30:55

Sajnos a temetkezés már nagyon rég óta drága, de hát ez már régóta így megy.

Mondjuk ami engem nagyon elszomorít, hogy vannak, akik felássák a sírokat, hogy lophassanak onnan (huligánok stb...).

Member · http://lehetvelem.blog.hu 2012.11.03. 16:44:16

@Mangekyo22: Vagy lelopja az alumínium/réz/ezüst keresztet. Eddig azt hittem, a ma élők többsége még babonás, de ezek szerint tévedtem.
süti beállítások módosítása